to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 26.01.2023

Πολιτική

Πρόταση δυσπιστίας στη σκιά του predator_gate: Live η δεύτερη ημέρα συζήτησης στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη «επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας» - Οι βουλευτές της ΝΔ αποφεύγουν να μιλήσουν για το πραγματικό ζήτημα, τις υποκλοπές που κατηύθυνε το παρακράτος του Μαξίμου, εξασκούμενοι στις υπεκφυγές και στο πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα - Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το απόγευμα (σε ασφυκτικό πλαίσιο, λόγω του πανικού του Μεγάρου Μαξίμου), με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής.


[ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI]

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την κυβέρνηση και τον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ, τον Κυρ. Μητσοτάκη, να καλούνται να απολογηθούν στην Ολομέλεια για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά την επιβεβαίωση από την ΑΔΑΕ των παρακολουθήσεων πολιτικών, υπουργών και ηγετικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία επί της πρότασης. Στις ομιλίες τους, οι βουλευτές της ΝΔ ομιλούν για οτιδήποτε άλλο πλην της... ταμπακιέρας των παρακολουθήσεων, ενώ σφοδρή είναι η κριτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (δείτε εδώ αναλυτικά τις παρεμβάσεις τους) που καλούν τους συναδέλφους τους της ΝΔ να μην στρουθοκαμηλίζουν, ενώ τονίζουν μεταξύ άλλων πως τελικά δεν ξέρουμε ποιο είναι το χειρότερο: «οι παρακολουθήσεις ή η προσπάθεια συγκάλυψης;».

Ξεχωριστό στιγμιότυπο της ημέρας ήταν βέβαια η παρουσία του - επιβεβαιωμένα πλέον παρακολουθούμενου από την ΕΥΠ - υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, που ανερυθρίσταστα έβαλε πάλι ασπίδα προστασίας στον Κυρ. Μητσοτάκη και μέσα στη Βουλή. Ο Π. Σκουρλέτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, επισήμανε πως ο υπουργός Εργασίας (και πρώην υπουργός Ενέργειας) παρακολουθούνταν καθ' όλη τη διάρκεια των «μεγάλων deals». Για «κρεσέντο αναξιοπρέπειας» στη Βουλή μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ζωντανή εικόνα από το κανάλι της Βουλής:

Σοκαριστική αποκάλυψη: Πολίτης μολύνθηκε από Predator με sms από το emvolio.gov.gr

«Φως» σε μία βαρύτατη καταγγελία πολίτη έριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης παίρνοντας τον λόγο ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος στην διαδικασία της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, πολίτης κατήγγειλε πως λίγο πριν λάβει το sms υπενθύμισης για τον εμβολιασμό του κατά του κορωνοϊού, έλαβε μολυσμένο μήνυμα με το παράνομο λογισμικό Predator, το οποίο μόλυνε το κινητό του τηλέφωνο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην εταιρεία Majoritas που φέρεται ότι βοήθησε τη ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές αξιοποιώντας προσωπικά δεδομένα για να επηρεάσει τις εκλογικές τους προτιμήσεις - Εξηγήσεις από τον Πιερρακάκη ζητά ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Η κυβέρνηση θέλει να αφήσει στο σκοτάδι τη συζήτηση

«Μαύρο» στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί το Μαξίμου, καθώς βάζει τη συζήτηση μέχρι τις 3 τα ξημερώματα.

Όπως σχολίασαν σχετικά κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Μετά από 6 μήνες συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει τώρα να αφήσει στο σκοτάδι και τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ορίζοντας τη συζήτηση της Τετάρτης και της Πέμπτης μέχρι τις 3 τα χαράματα και ολοκληρωνοντας την άρον άρον το μεσημέρι της Παρασκευής για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, επιχειρούν να μην ενημερωθούν επαρκώς οι πολίτες για την εκτροπή που ενορχήστρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Με αυτόν τον τρόπο όμως επιβεβαιώνουν ξανά την ενοχή τους και κάνουν τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν “είναι καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας” να μοιάζουν με το πιο σύντομο ανέκδοτο. Έντρομοι μπροστά στην αποκάλυψη της αλήθειας, επιχειρούν την συσκότιση ακόμη και αυτή την ώρα.

Ό,τι κι αν κάνουν, το φως της αλήθειας νίκησε ήδη το σκοτάδι της συγκάλυψης

Σημειώνεται ότι ήδη τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΜέΡΑ25 έχουν τοποθετηθεί, αναφέροντας πως θα υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ τόνισε ότι η μομφή του προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. «είναι δεδομένη και διαρκής, αφορά το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως και το σύνολο των προβλημάτων που συσσωρεύονται στις πλάτες του λαού». Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι απαιτείται μομφή συνολικά στην ολιγαρχία και τις μυστικές της υπηρεσίες.

Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του αντίδραση. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά για τις αποκαλύψεις του Αλ. Τσίπρα.

Δ. Τζανακόπουλος: «Αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης ο Μητσοτάκης»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν ο πρώτος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πήρε τον λόγο στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής.

Ο Δ. Τζανακόπουλος επέλεξε να ξεκινήσει την παρέμβασή του, σχολιάζοντας όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε σχέση με το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας.

[...] Διαβάστε αναλυτικότερα την τοποθέτηση Τζανακόπουλου

Ο Δ. Τζανακόπουλος που χαρακτήρισε «αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης» τον πρωθυπουργό, κατήγγειλε ότι «και μόνο η επιχείρηση συγκάλυψης που εξελίχθηκε, είναι απόδειξη της ενοχής του». Χαρακτήρισε επίσης κατάπτυστη την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε βάρος του προέδρου της ΑΔΑΕ, «έναν δημόσιο λειτουργό που είχε το σθένος να κάνει το καθήκον του». Αναφερόμενος δε στον κ. Ντογιάκο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε εκτελεστικό βραχίονα του εγκληματικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη.

Ν. Φίλης: Η επιχείρηση συμψηφισμού της κυβέρνησης συνιστά ομολογία ενοχής

Σήμερα, 8 χρόνια από την εκλογική νίκη του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ στις 25/1/2015, αναλαμβάνουμε μια νέα ιστορική πρωτοβουλία, να απαλλάξουμε τη χώρα από το όνειδος της παραμονής της ΝΔ στην εξουσία, τόνισε στην ομιλία του, ο εκ των εισηγητών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, Νίκος Φίλης.

"Σπάμε τον πάγο" της εκτροπής και της συγκάλυψης των υποκλοπών" είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: Σε λίγους μήνες, σε μιαν άλλη ανοιξιάτικη/καλοκαιρινή 25η Ιανουαρίου, ο λαός θα κάνει την τελική εκκαθάριση του καθεστώτος Μητσοτάκη, και θα φέρει στη εξουσία μια νέα προοδευτική-δημοκρατική κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

[...] Διαβάστε αναλυτικότερα την τοποθέτηση Φίλη

Ο Ν. Φίλης είπε ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης η παραίτηση του πρωθυπουργού, για λόγους αξιοπρέπειες και αξιοπιστίας του πολιτικού του χώρου, θα ήταν επιβεβλημένη. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, που σημείωσε ότι "ο πρωθυπουργός πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί" επέκρινε επίσης τη ΝΔ ότι προχωρά σε "επιχείριση πλαστού συμψηφισμού", η οποία - όπως είπε - "συνιστά ομολογία ενοχής".
______

Διαβάστε επίσης:

Απάντηση Τσακαλώτου στο κρεσέντο λάσπης του Αδ. Γεωργιάδη: Δεν είπε μισή κουβέντα για τις υποκλοπές

Χρ. Σπίρτζης: «Ήσασταν, είστε και θα είστε η παράταξη της ΚΥΠ και των παρακολουθήσεων»

Θεοφ. Ξανθόπουλος: «Καταδικάζουν τις παρακολουθήσεις οι βουλευτές της ΝΔ;»
______

«Κομμένη και ραμμένη» στο ταξίδι του πανικόβλητου πρωθυπουργού η συζήτηση στη Βουλή

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, με τις οδηγίες του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, σχετικά με τη διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Αντιδράσεις διατυπώθηκαν αμέσως από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΚΕ σχετικά με το ασφυκτικό πρόγραμμα που έθεσε ο Κ. Τασούλας (κατά παραγγελία του Μαξίμου), σύμφωνα με το οποίο οι τοποθετήσεις των βουλευτών θα πραγματοποιούνται ακόμα και μέχρι τις 3 τα ξημερώματα για τις δυο πρώτες ημέρες (σήμερα, Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη), ενώ η τρίτη ημέρα θα περιοριστεί μέχρι τις 4 το απόγευμα της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα η εισήγηση του Κων. Τασούλα ήταν η πρώτη ημέρα του τριημέρου να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί στις 3 π.μ. το πρωί Πέμπτης. Η δεύτερη ημέρα θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. της Πέμπτης και θα ολοκληρωθεί στις 3 π.μ. της Παρασκευής. Η τρίτη ημέρα θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. της Παρασκευής και θα οληρωθεί στις 4 μ.μ της ίδιας ημέρας.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θανάσης Παφίλης, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, πήραν τον λόγο και εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τον χρόνο που δίνεται τελικά στους βουλευτές των κομμάτων να ξετυλίξουν την επιχειρηματολογία γύρω από το θέμα. Ανησυχίες εκφράστηκαν επίσης και για ρόλο που φαίνεται να παίζει για ακόμη μία φορά το προεδρείο  σε μία ακόμη δύσκολη στιγμή της κυβέρνησης στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τόνισε πως πάγια τακτική είναι η συζήτηση να τελειώνει στις 12 το βράδυ της τρίτης ημέρας.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών της αντιπολίτευσης, Δημήτρη Τζανακόπουλου και Νίκου Φίλη.
_____

Διαβάστε σχετικά:

Αυτά είναι τα 6 πρόσωπα που παρακολουθούσε η ΕΥΠ του Μητσοτάκη

«Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας» λέει ο Μητσοτάκης - Τι αναφέρουν τα υπόλοιπα κόμματα
_____

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία:

Προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

ΘΕΜΑ: «Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

(Άρθρα 84, παρ.2 Συντ. και 142 ΚτΒ)»

Το πολίτευμα και η χώρα διέρχονται την πιο σκοτεινή περίοδο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Είναι πια αποδεδειγμένο ότι πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ. Και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ίδια πρόσωπα παρακολουθούνταν και με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού predator. Το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ιστορικά πρωτοφανές. Όπως και το βαρύτατο πλήγμα που επιφέρει στους θεσμούς της χώρας και τη δημοκρατική ομαλότητα. Η ευθύνη του πρωθυπουργού ατομικά και της κυβέρνησης συλλογικά είναι τεράστια, αυταπόδεικτη, αντικειμενική και αμεταβίβαστη.

Στο σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθε να προστεθεί, μετά τη σταδιακή αποκάλυψή του, το σκάνδαλο της λυσσαλέας προσπάθειάς συγκάλυψής του, η άρνηση κάθε λογοδοσίας, η πάση θυσία προστασία των υπεύθυνων και των αυτουργών της θεσμικής εκτροπής και η προσπάθεια εκφοβισμού των κρατικών λειτουργών, που τιμώντας τη συνταγματική αποστολή τους, διεξάγουν έρευνες για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης, που τόσο καιρό αρνιόταν κάθε ευθύνη, έρχεται πλέον αντιμέτωπος με τα τεκμήρια των ίδιων των πράξεών του. Αποδεικνύεται ότι υπερέβη κατ’ εξακολούθηση τα όρια που θέτουν η συνταγματική τάξη, το κράτος δικαίου και η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Αποδεικνύεται ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του συγκρότησαν ένα μηχανισμό μαζικών παρακολουθήσεων και ότι, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων, εκείνος και η κυβέρνησή του επέβαλαν νομοθετικά τη σιωπή και το σκοτάδι και επιχείρησαν να ακρωτηριάσουν την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή (άρθρο 87 του ν. 4790/2021, ν. 5002/2022).

Η πρώτη θεσμική ενέργεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά την αρμοδιότητα της ΕΥΠ. Αποδεικνύεται ότι το έκανε προκειμένου να εκτελέσει ένα σχέδιο αυθαίρετης αξιοποίησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με απώτερο σκοπό την κατίσχυση έναντι πάντων, πέρα από κανόνες και αρχές, και την εγκαθίδρυση ενός προσωπικού πολιτικού καθεστώτος. Αναλαμβάνοντας υπό τον άμεσο διοικητικό έλεγχό του την ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε και τον ρόλο του επικεφαλής ενός νοσηρού ιστού παρακολουθήσεων στον οποίο στοχευμένα και εν γνώσει του ενεπλάκησαν ως θύματα όχι μόνο αντίπαλοι, αλλά και στελέχη της ίδιας της Κυβέρνησης και των υπηρεσιών των οποίων προΐσταται. Ο κ. Μητσοτάκης δεν νοείται να παραμένει πρωθυπουργός.

Τεράστιες ευθύνες έχει όμως και η κυβέρνηση συλλογικά. Συμπράττει στην προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, που παρακωλύει την έρευνα και κάθε εξεταστική διαδικασία, επιχειρεί την απαξίωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αλλά και της ΑΔΑΕ. Δεν νοείται να παραμένει στη θέση της μια Κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας είναι εν δυνάμει παρακολουθούμενα και εν δυνάμει εκβιαζόμενα. Πόσω μάλλον όταν, μ’ αυτόν το φόβο να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, οι υπουργοί καλούνται να υλοποιήσουν ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές –κατεδάφιση του ΕΣΥ, ανοχή αισχροκέρδειας, αδιαφορία για τη φτωχοποίηση και την υπερχρέωση των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποχώρηση της θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον κ.ά.– που ικανοποιούν τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών.

Ο αγώνας του κ. Μητσοτάκη να αποκρύψει από τη λαϊκή κρίση την ηθική χρεοκοπία του έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οδηγώντας στο διασυρμό κάθε άλλου θεσμού (Βουλή, δικαιοσύνη, ανεξάρτητες αρχές). Ο καθεστωτισμός του μεταδίδεται ως αντιδημοκρατική, θεσμική πανδημία, απομακρύνοντας τη χώρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων εργαλειοποίησαν την εθνική ασφάλεια χάριν αλλότριων συμφερόντων είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας. Η πρωτοφανής νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, προσβάλλοντας τόσο βαριά τη δημοκρατία που δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια στιγμή ακόμα.

Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)