to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Προτάσεις για μείωση καύσης άνθρακα και αποψίλωσης δασών στην COP27

Ο πήχης των προσδοκιών βρίσκεται χαμηλά, καθώς δεν απουσιάζουν οι προτάσεις, ωστόσο –κατά κανόνα– δεν υιοθετούνται από τα κράτη


Στην Αίγυπτο βρίσκονται οι ηγέτες των χωρών του κόσμου για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (γνωστή ως COP27). Παρά τη δραματική κατάσταση στον πλανήτη, ο πήχης των προσδοκιών βρίσκεται χαμηλά, καθώς δεν απουσιάζουν οι προτάσεις, ωστόσο –κατά κανόνα– δεν υιοθετούνται από τα κράτη.

Μια θετική εξέλιξη υπήρξε τη Δευτέρα, καθώς τα φτωχά κράτη πέτυχαν μια συμφωνία, ώστε να συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στην ατζέντα της διάσκεψης το ερώτημα καταβολής αποζημιώσεων από τις πλούσιες χώρες για απώλειες και ζημίες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Την Τρίτη, οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας τροφίμων στον κόσμο προώθησαν σχέδιο για την εξάλειψη της αποψίλωσης των δασών από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, για παραγωγή σόγιας και φοινικέλαιου, μέχρι το 2025. Σημειώνεται ότι η καταστροφή δασών –όπως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου για να ανοίξει ο δρόμος για αγροκτήματα και ράντζα ή η ινδονησιακή ζούγκλα για φοινικέλαιο– εκπέμπει τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου κάθε χρόνο, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή.

Ο οδικός χάρτης που παρουσιάστηκε στην COP27, περιλαμβάνει 14 εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Cargill, Bunge (BG.N), Archer Daniels Midland, Louis Dreyfus Company, Βραζιλίας JBS (JBSS3.SA) και η κινεζική COFCO International. Οι εταιρείες δήλωσαν ότι το σχέδιο αυτό βοηθά τον πλανήτη να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε αύξηση 1,5° βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα: όριο πέρα από το οποίο οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν σε πρωτοβουλία ώστε οι ίδιες οι επιχειρήσεις άνθρακα να αναλάβουν το κόστος για τις φτωχές χώρες, ώστε αυτές να σταματήσουν την καύση άνθρακα. Σύμφωνα με το Reuters –που επικαλείται αξιωματούχους με γνώση του θέματος–, η συγκεκριμένη πρόταση θα ανακοινωθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Η εν λόγω πρωτοβουλία προτείνει τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις χώρες που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει έως το 2025 σε 1,8 δισ. ευρώ την ετήσια συνεισφορά της στη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών για δράσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή, ποσό υψηλότερο κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με το 2021. «Τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε σε αυτούς που πλήττονται σκληρότερα από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Ρούτε.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της «απαγόρευσης κάθε εκμετάλλευσης του βυθού των ωκεανών», τονίζοντας ότι «οι ωκεανοί πρέπει να είναι βασικά ό,τι ήταν το διάστημα πριν από μερικά χρόνια: είναι ένα νέο σύνορο για τη συνεργασία και την πολυμέρεια».

tags: COP27

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)