to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Προτάσεις για το Καταστατικό

Παραλειπόμενα της τοποθέτησης μου στην παρουσίαση των προσυνεδριακών κειμένων στην πανκυκλαδική σύσκεψη των Κυκλάδων στις 20/2/2022 γράφει ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο που εξελίσσεται ραγδαία εξ αιτίας της εξέλιξης της τεχνολογίας και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Φυσικά κάτω από την ηγεμονία του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, η νέα εποχή εντείνει δραματικά την κρίση αντιπροσώπευσης, την κρίση της συλλογικής δράσης και παράγει ακόμη μεγαλύτερη απαξία του πολιτικού συστήματος αλλά και του κομματικού φαινομένου.

Η απάντηση δεν είναι απλή και δεν επιδέχεται απλοϊκές συνταγές και μαγικές λύσεις. Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα επιδιώξει μέσα από το 3ο Συνέδριο του, αφενός μεν να προχωρήσει περαιτέρω τη διεύρυνση του και αφετέρου να απαντήσει με τη θεσμοθέτηση των Θέσεων και των Καταστατικών του Αρχών. Και είναι επίσης προφανές ότι η διαδικασία της διεύρυνσης και της αντιστοίχισης του οργανωμένου ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό είναι διαρκής και ανεξάρτητα από το συνεδριακό ορόσημο.
Και εδώ δεν χωράνε αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ του 3% και του 32 %. Χάρις στο κόμμα του 3% και τον πρόεδρο του Α. Τσίπρα, το 3 έγινε 32 και χάρις το 32 το κόμμα διευρύνεται και αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη.

Στη φάση λοιπόν αυτή το 3ο Συνέδριο καλείται να μορφοποιήσει με τις καταστατικές του αρχές το νέο μαζικό, δημοκρατικό, συμμετοχικό Κόμμα της Αριστεράς, που θα σέβεται τις ιδεολογικές παραδόσεις και παρακαταθήκες του εργατικού κινήματος, αλλά ταυτόχρονα θα ενσωματώνει στα ταυτοτικά του χαρακτηριστικά τα επίδικα της νέας εποχής.

Με αυτή την προβληματική, θεωρώ ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι προτάσεις του προέδρου μας Α. Τσίπρα για την εκλογή των ηγετικών οργάνων από τη βάση κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και μπορούν να δώσουν μια ριζικά νέα αναζωογονητική πνοή στην ενεργοποίηση και συμμετοχή των μελών.

Πρώτη προϋπόθεση, η διασφάλιση της συλλογικότητας και της στιβαρής και αποφασιστικής λειτουργίας των οργάνων σε όλη την κλίμακα του κόμματος. Προς αυτή την κατεύθυνση ο / η Γραμματέας του κόμματος μαζί με το Οργανωτικό Γραφείο θα πρέπει να  σκύψουν βαθιά και από κοντά στα όργανα και τις οργανώσεις, έτσι ώστε να καθοδηγούν τη δράση αλλά και να επιλύουν προβλήματα εν τη γενέσει τους, εφαρμόζοντας πάντα και πιστά το Καταστατικό.

Δεύτερη προϋπόθεση, η πολιτική λειτουργία του κόμματος, να στοχεύει στις συλλογικές επεξεργασίες και δράσεις, αλλά και στην διαρκή ώσμωση του υφιστάμενου κομματικού οργανισμού με τα νέα μέλη. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να θεσμοθετηθεί διαρκής και προγραμματισμένη λειτουργία διαδικτυακών και δια ζώσης θεματικών συνεδριάσεων, σεμιναριακών εκδηλώσεων κλπ

Τρίτη προϋπόθεση, τα εγγραφόμενα νέα μέλη, να μην θεωρούνται απλά ως  μια αριθμητική προσθήκη, αλλά ως εν δυνάμει νέο ποιοτικό στοιχείο, που αυξάνει τη δύναμη κρούσης και την αποτελεσματικότητα του κόμματος στην κοινωνία. Προφανώς η γνωριμία των νέων μελών με τις οργανώσεις τους, είτε με φυσική παρουσία, είτε διαδικτυακά, αποτελεί το πρώτο στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση. Φυσικά δεν μπορούν να γίνουν δεκτά ως νέα μέλη, άτομα που δεν αποδέχονται τις πολιτικές θέσεις του κόμματος και κινούνται εκτός καταστατικών αρχών.
Τούτων δεδομένων αποκτά πολύ μεγάλη σημασία η λειτουργία του ψηφιακού κόμματος και η συμμετοχή των μελών και των φίλων στις διαδικασίες διαβούλευσης, δημοψηφισμάτων καθώς και προκριματικών εκλογών στην ανάδειξη των υποψήφιων αυτοδιοικητικών και των βουλευτών / ευρωβουλευτών.

Μερικές ακόμα προτάσεις:

  1. Η Επιτροπή Δεοντολογίας που θα επιφορτιστεί την κρίσιμη ευθύνη της εποπτείας και ελέγχου τήρησης του Καταστατικού, πρέπει να είναι μια επιτροπή υψηλού κύρους και γι αυτό μαζί με την προϋπόθεση της 5ετούς ένταξης στο κόμμα, προτείνω η εκλογή των μελών της από το Συνέδριο να γίνεται τουλάχιστον με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5
  2. Οι θητείες των βουλευτών να ισχύουν με τη συμπλήρωση 12 συνεχόμενων ετών βουλευτικής ιδιότητας (ισοδύναμο τριών πλήρων θητειών), ανεξάρτητα από τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών περιόδων. Κατ’ εξαίρεση, αν ο/η  βουλευτής που έχει συμπληρώσει 12ετή θητεία επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος/ υποψήφια, αυτό να γίνεται αποδεκτό, μόνον εφόσον έχει τη θετική συναίνεση τουλάχιστον του 70% των κομματικών μελών της εκλογικής του/της περιφέρειας
  3. Εάν τελικά θεσμοθετηθεί Εθνικό Συμβούλιο, η λειτουργία του να ενσωματωθεί  στη λειτουργία του Διαρκούς Συνεδρίου, δηλαδή τα μέλη του να αποτελούν και μέλη του Διαρκούς Συνεδρίου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)