to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:22 | 19.09.2021

Κοινωνία

Πρώτα τα δακρυγόνα και μετά τα συγχαρητήρια Συρίγου για τον εμβολιασμό των φοιτητών

Πρώτα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους νέους ανθρώπους ως υπεύθυνους για την διασπορά του κορωνοϊού και τώρα θυμήθηκε να τους συγχαρεί που εμβολιάστηκαν


Δεν έχουν περάσει παρά λίγες εβδομάδες, απ' όταν η αστυνομία απάντησε με χημικά σε ειρηνική πορεία φοιτητών και μαθητών στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Σήμερα, ο υφ. Παιδείας, Α. Συρίγος, «εξύμνησε» στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τους φοιτητές, καθώς κατέχουν τα πρωτεία του εμβολιασμού. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε: Ανά πανεπιστήμιο, το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων έχει το ΕΜΠ (78%), ακολουθούν, το ΕΑΠ (77%), το ΟΠΑ (75%), το ΕΚΠΑ και το Πολυτεχνείο Κρήτης (73%), το ΠΑΠΕΙ και το Πάντειο, (72%), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (71%), η ΑΣΚΤ και το Χαροκόπειο (70%), το ΑΠΘ, το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (68%), ενώ στις τελευταίες θέσεις, πριν τις εκκλησιαστικές σχολές, είναι το Ιόνιο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με 62%, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας με 59% και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με 58%. 

Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελούν οι εκκλησιαστικές σχολές, καθως το ποσοστό των ανεμβολίαστων φτάνει το 55%

Μάλιστα, ο Α. Συρίγος επανέλαβε αυτό που έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό από τη μεριά του υπουργείου Παιδείας και αφορά τον έλεγχο των πιστοποιητικών που απαιτούνται για την είσοδο στα ΑΕΙ: «Δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για εκείνους, που θα παρακολουθούν μαθήματα στο Πανεπιστήμιο, το edupass, στην οποία ένα φοιτητής θα δηλώνει, ότι θα παρακολουθήσει το Α ή Β μάθημα και μετά θα καταθέτει τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ. Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ημέρες». 

Όπως επεσήμανε ο υφ Παιδείας, οι καθηγητές που θα αρνηθούν να διδάξουν με φυσική παρουσία «δεν θα αμείβονται εφόσον δεν θα παρέχουν υπηρεσίες». Το γεγονός αυτό φυσικά εγείρει πολλά ερωτηματικά αφενός για τους καθηγητές που εντάσσονται λόγω προβλημάτων υγείας σε ευπαθείς ομάδες και αφετέρου για το αν με αυτό τον τρόπο προβλέπονται απολύσεις. 

Προαναγγέλλει «λουκέτο» σε τμήματα με λίγους εισακτέους

«Αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη» βάφτισε ο Α. Συρίγος το κλείσιμο τμημάτων, αγνοώντας επιδεικτικά την «σφαγή» που επήλθε από το άδικο μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Χαρακτηριστικά, διερωτήθηκε στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ «Τα Μαθηματικά τμήματα είναι έντεκα σε όλη τη χώρα. Μήπως είναι πολλά;». Στο στόχαστρο του υπ. Παιδείας φαίνεται ότι βρίσκονται τμήματα εκτός των αστικών κέντρων, καθώς ανέφερε ότι «το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο έχει εξαιρετικά τμήματα, πολλά μέλη ΔΕΠ, εγκαταστάσεις κλπ, έχει μικρή προσέλευση φοιτητών επειδή είναι μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)