to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:07 | 12.07.2019

Διεθνή

«Πρώτα οι Ιταλοί, μετά τα σκυλιά, οι μετανάστες τελευταίοι»

Ο Ματέο Σαλβίνι απευθύνει έκκληση για τα 117 σκυλιά, που έμειναν αδέσποτα μετά το κλείσιμο κέντρου υποδοχής προσφύγων, αγνοώντας όσους μετανάστες παρέμειναν «αδέσποτοι»


Πρώτα οι Ιταλοί, μετά τα σκυλιά, οι μετανάστες τελευταίοι. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, με βίντεο που ανήρτησε στο twitter καλεί τους συμπατριώτες του να λύσουν ένα μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε μετά το κλείσιμο του κέντρου υποδοχής προσφύγων στο Κάρα ντι Μινέο: «να ανοίξουν τα σπίτια τους για τα 117 σκυλιά, που παρέμειναν ως τελευταίοι "ένοικοι" στο Κάρα ντι Μινέο, ή να συμβάλουν στη συντήρησή τους». Κι ας έχουν μείνει «αδέσποτοι» 27 μετανάστες, που μετά την εκκένωση του κέντρου αγνοείται η τύχη τους.

«Πρώτα η Παναγία και οι Άγιοι, τώρα τα σκυλιά, για όνομα του Θεού, είναι κι αυτά ζωντανά και χρήζουν σεβασμού. Αλλά οι άνθρωποι όχι; Θα ήθελα να δείχνει τον ίδιο σεβασμό και για τους ανθρώπους, που εξευτελίζεται η αξιοπρέπειά τους», τόνισε ο ιερέας ντον Λουΐτζι Σκότι, αναφορικά με τις διακρίσεις που αποτολμά ο υπουργός Εσωτερικών.

Για τον Σαλβίνι, όμως το γεγονός ότι ο πρώην «ένοικος» του Κάρα ντι Μινέο, Αντού, βρέθηκε να περιπλανάται σε κατάσταση σύγχυσης, μόνος κι αβοήθητος παρά τα διαγνωσμένα ψυχολογικά προβλήματά του και το ότι άλλοι 27 μετανάστες έχουν «εξαφανισθεί» δεν έχει καμμία σημασία. Ο ίδιος αναρτά τις εκκλήσεις του, περιστοιχισμένος από τρία αστυνομικά σκυλιά, την Μπιάνκα, τον Πάμπλο και τον Άρες. Όπως τονίζει ο ψυχίατρος της οργάνωση Medu Τζουζέπε Κανέλα, «ο υπουργός εγκατέλειψε δεκάδες μετανάστες σε δύσκολη κατάσταση. Οι πιο αδύναμοι αφέθηκαν κυριολεκτικά στην τύχη τους. Τρέχαμε με τα αυτοκίνητα να τους αναζητήσουμε στους δρόμους. Δύο από τους ψυχικά ασθενείς μας δεν τους έχουμε ανακαλύψει ακόμη. Υπουργέ, ντροπή σου».

Η εκκένωση του κέντρου έχει κάνει τη Μαφία να τρίβει τα χέρια της. Κάθε εβδομάδα, λεωφορεία από το κέντρο μετέφεραν δεκάδες μετανάστες σε άλλα κέντρα υποδοχής (την πλειονότητά τους, κατά τρόπο παράδοξο, σε εκείνο της Ίζολα Κάπο Ριτσούτο, όπου η εγκληματική οργάνωση «'ντράγκετα» για χρόνια κάνει χρυσές δουλειές). Εξόν από περίπου τριάντα, οι οποίοι σύμφωνα με το νέο διάταγμα του υπουργού για την ασφάλεια, δεν εμπίπτουν στις προβλέψεις για υποδοχή τους από την Ιταλία: πρόκειται για προστατευόμενους από τις ανθρωπιστικές διατάξεις, αιτούντες άσυλο που δεν κρίθηκε θετικά η αίτησή τους και αναμένουν τη νέα εκδίκαση.

«Η Ιταλία είναι μία χώρα όπου η εγκατάλειψη σκύλου συνιστά έγκλημα, όχι όμως και η εγκατάλειψη ανθρώπου», υπογραμμίζει ο επίσκοπος του Καλτατζιρόνε (Σικελία) Καλότζερο Πέρι. «Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Να μην αφήσουμε τους ανθρώπους στον δρόμο. Εάν δεν έχουν δικαιώματα, εμείς θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Όμως ρωτώ τον υπουργό: «για το κλείσιμο της Κάρα υπήρχε μία διορία, είχε μία υπόσχεση που ήθελε να τηρήσει, τώρα θα φροντίσει και τους σκύλους. Όμως, τώρα που έχουμε εξοικονομήσει χρήματα, κόβοντάς τα από την υποδοχή των προσφύγων, θα μας δώσει ο υπουργός μία διορία για να λύσουμε και το πρόβλημα της εργασίας των νέων μας, που κατά δεκάδες φεύγουν από την Ιταλία; Θα μας δώσει άλλη διορία για να μας εξηγήσει εάν η πρώην Κάρα ντι Μινέο θα γίνει κάτι άλλο και πως θα βρουν δουλειά όσοι απασχολούνταν εκεί;», διερωτάται ο επίσκοπος.

Οι προτροπές του Σαλβίνι υπέρ των αδέσποτων στο Κάρα ντι Μινέο έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όσο και στην αντιπολίτευση. Ο εκλεγμένος με το συγκυβερνών Κίνημα των 5 Αστέρων, πρόεδρος της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής Τζουζέπε Μπρέσα, δήλωσε: «με λυπεί που το μέγαρο του Βιμινάλε (υπουργείο Εσωτερικών) δεν φρόντισε να βρει πρώτα μία λύση σε αυτό το πρόβλημα, ήδη από την έναρξη της επιχείρησης εκκένωσης τον Φεβρουάριο. Κι ελπίζω να βρεθεί μία τελική λύση για τους 30 «αόρατους» φιλοξενούμενους από την επισκοπή». Σκληρό ήταν και το σχόλιο του Νικόλα Φρατογιάνι της Ιταλικής Αριστεράς: «θεωρώ αποτρόπαια την πράξη της εγκατάλειψης (των ζώων). Αλλά, αλήθεια, μπορεί κάποιος να δείχνει τέτοια ευαισθησία για τα ζώα (ή για τις ψήφους όσων τα αγαπούν) και να επιδεικνύει τέτοια σκληρότητα για τη ζωή των ανθρώπων;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, La Repubblica, huffingtonpost.it

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)