to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:41 | 20.07.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Πρώτα δώστε τα "ρέστα" σας και μετά βλέπουμε

Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ - Σταθερά προσηλωμένοι στην εξυπηρέτηση του καταστροφικού μνημονιακού προγράμματος και βυθισμένοι στο σύνδρομο του υποτελούς μαθητή οι κυβερνητικοί εταίροι.


Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από την ανακοίνωση της νέας μνημονιακής εκδοχής από την κυβερνητική τρόικα και η αξιοπιστία των λόγων της άλλη μια φορά εξαερώθηκε, π.χ., με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για νέο τσεκούρωμα στο εφάπαξ κατά 22,7% ή τον κατάλογο λουκέτων σε υπηρεσίες του Δημοσίου που κυκλοφορεί η κυβέρνηση.

Σταθερά προσηλωμένοι στην εξυπηρέτηση του καταστροφικού μνημονιακού προγράμματος και βυθισμένοι στο σύνδρομο του υποτελούς μαθητή, οι κυβερνητικοί εταίροι, παρουσιάζοντας την πολλοστή προσαρμογή τους ως "διαπραγμάτευση" στους "ιθαγενείς", το μόνο που περιμένουν είναι μια σταγόνα συμπάθειας από την τρόικα και το ευρωδιευθυντήριο. Η αντιμετώπιση από την τρόικα του μαθητή δεν ακολουθεί βεβαίως τις προσδοκίες του, γιατί χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε επανήλθε σκληρά και τόνισε πως "το πρόγραμμα έχει αποφασιστεί και οι παράμετροι έχουν τεθεί και εξακολουθούν να ισχύουν". Σαφής η κλιμάκωση των πιέσεων του Βερολίνου προς τη χώρα μας και σ' αυτό το πλαίσιο ο πολύς Σόιμπλε προσθέτει ότι "απαιτούνται επώδυνα και ριζικά μέτρα προσαρμογής σε πολλούς τομείς".

Στην παρέα του Σόιμπλε ανήκει και ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι, που σε συνέντευξή του "διευκρινίζει" ότι μόνο μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της μπορεί η Ελλάδα να συζητήσει το ζήτημα μιας παράτασης χρόνου της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ουσιαστικά η γραμμή που έχει δρομολογήσει η τρόικα με τις οδηγίες της Μέρκελ συνίσταται στην ασφυκτική πίεση για υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, έχοντας μάλιστα "απέναντί" της τους ευπειθείς μαθητές, ώστε στη συνέχεια να εξετάσει το ζήτημα της επιμήκυνσης. Βέβαια η επιμήκυνση συνεπάγεται πρόσθετη οικονομική υποστήριξη, που υπολογίζεται σε 14-20 δισ. ευρώ, ποσό που, μέσα στο γενικότερο πρόβλημα με την Ισπανία και την Ιταλία, έρχεται να προσθέσει δυσκολίες για τη σημερινή νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρωζώνης.

Λίγο πριν έρθει η τρόικα στην Αθήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανήλθε με αυστηρές (τι άλλο;) συστάσεις προς τη χώρα μας απαιτώντας εφαρμογή χωρίς παρεκκλίσεις στα μέτρα του Μνημονίου και συνιστώντας νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα!

Με την κυβερνητική τρόικα να τρέμει σαν μαθητής υπό διαρκές τράβηγμα των αυτιού και να περιμένει την τωρινή αξιολόγηση από τους δανειστές, η μνημονιακή συνταγή συνεχίζει να σερβίρεται και να ισοπεδώνει κοινωνία και οικονομία. Το λάθος της συνταγής παραδέχτηκε τώρα και ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, παρ' ότι ελπίζει σε "συνεννόηση". Τέτοιες συνταγές, τέτοιοι μαθητές, τέτοιο ευρωδιευθυντήριο δεν "περνάνε" πλέον στους πολίτες, που γνωρίζουν ότι μόνο μια ριζοσπαστική πολιτική ανατροπή μπορεί να σταματήσει την καταστροφή που βιώνουμε όλοι μας στην Ελλάδα, στην ίδια την Ευρώπη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)