to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:09 | 17.03.2015

πηγή: thetoc.gr

Κοινωνία

Πρόστιμο στο ΥΠΟΙΚ για τα αναδρομικά στους ενστόλους

Το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλλει το ποσό των 200.000 ευρώ για τις αντισυνταγματικές περικοπές αποδοχών των στρατιωτικών όλων των Σωμάτων.


Δεν συμμορφώθηκε με τις δικαστικές αποφάσεις και τώρα καλείται να πληρώσει τα ανάλογα πρόστιμα. Ο λόγος για το υπουργείο Οικονομικών το οποίο καλείται να καταβάλλει το συνολικό ποσό των 200.000 ευρώ σε τέσσερις Ομοσπονδίες και Ενώσεις των ενστόλων ως κύρωση για τη μη συμμόρφωση του σε τελεσίδικες και  αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών όλων των Σωμάτων.

Αυτό αποφάσισε με τέσσερις αποφάσεις της η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Σωτήρη Ρίζο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ πριν από 15 μήνες με ομόφωνη απόφαση της έκρινε ότι, οι αναδρομικές από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των αποδοχών των ενστόλων είναι αντισυνταγματικές και υποχρέωσε την Κυβέρνηση να καταβάλει αναδρομικά τις διαφορές στις επίμαχες αποδοχές και να επαναφέρει το μισθολόγιο στο παλαιό καθεστώς.

Οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις των ενστόλων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μη συμμόρφωσης της Κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα οι Σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι σχετικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις, δεν συνιστούν νόμιμο εμπόδιο για την συμμόρφωση προς την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους και θα έπρεπε να δρομολογηθεί η διαδικασία της επιστροφής των αποδοχών και την αποκατάσταση του μισθολογίου τους.

Έθεσε δε προθεσμία δύο μηνών στο υπουργείο Οικονομικών για να συμμορφωθεί προς τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τους ενστόλους.

Το υπουργείο Οικονομικών απ΄ την πλευρά του αντί να συμμορφωθεί προχώρησε σε μερική προσαρμογή ως προς τις αναδρομικές αυξήσεις σε βάθος χρόνου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Έτσι σήμερα η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 18 – 21/2015 αποφάσεις της επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις αυτές «συνιστούν πλημμελή συμμόρφωση» προς τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και «συντρέχει νόμιμος λόγος προσδιορισμού ενός χρηματικού ποσού που πρέπει να καταβληθεί» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Συνεκτιμώντας λοιπόν τις εν γένει συνθήκες της μη συμμορφώσεως προσδιορίζει το ποσό της κυρώσεως σε 50.000 ευρώ για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση που έχει προσφύγει στο ΣτΕ. Παράλληλα, υπογραμμίζεται στις αποφάσεις ότι και μετά την επιβολή των χρηματικών κυρώσεων «παραμένει ακέραιη η υποχρέωση της διοίκησης (σ.σ.: υπουργείο Οικονομικών) να συμμορφωθεί προς τις ακυρωτικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)