to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:01 | 10.12.2014

Πολιτική

Έγινε ομόφωνα δεκτή η τροπολογία για το θέμα των εκπαιδευτικών αδειών των κρατουμένων στη Βουλή (ενημέρωση-βίντεο)

Βελτιωτική ρύθμιση για το θέμα των εκπαιδευτικών αδειών των κρατουμένων κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.


Σήμερα στις 12μμ συγκέντρωση για τον Ν. Ρωμανό στο Σύνταγμα - Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Ενημέρωση:

13:55 Έγινε ομόφωνα δεκτή η τροπολογία για το θέμα των εκπαιδευτικών αδειών των κρατουμένων στη Βουλή.

13:43 Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε διευκρινίσεις για την άμεση εφαρμογή της τροπολογίας και κάλεσε τον Νίκο Ρωμανό να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας. «Aν η τροπολογία σημαίνει ότι ο Νίκος Ρωμανός θα πάρει σε λίγους μήνες άδεια, τον καλούμε να μη χαρίζει τη ζωή του» ανέφερε. Τόνισε ότι η νέα τρoπολογία είναι νίκη του Νίκου Ρωμανού, της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού και απέσυρε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

13.15  Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου έκανε ανάγνωση της νέας βελτιωμένης τροπολογίας που προβλέπει:

-Να χορηγείται δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων από κοντά με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) χωρίς τους νομικούς περιορισμούς, που ισχύουν μέχρι σήμερα, εφόσον έχουν οι κρατούμενοι πρώτα με επιτυχία παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων.

-Να παρακολουθούν κοινώς στη συνέχεια με βραχιολάκι μετά από ένα εξάμηνο εξ αποστάσεως παρακολούθησης.

Έγινε διακοπή 10 λεπτών της συνεδρίασης για να μοιραστεί το κείμενο της νέας τροπολογίας και θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία.

Παράλληλα, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως υπήρξε επικοινωνία Παπούλια – Τσίπρα – Βενιζέλου για Ρωμανό για να στηριχθεί η τροπολογία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και επικοινωνία Παπούλια - Σαμαρά.

13.00  Αναβάλλεται για τις 14.30 λένε η διαδικασία για λόγω απολογίας Κασιδιάρη (δείτε σχετικά Στη Βουλή σήμερα ο Κασιδιάρης για την άρση ασυλίας για τα βίντεο Μπαλτάκου)

Σήμερα στις 12:00 η ονομαστική ψηφοφορία για την ηλεκτρονική επιτήρηση φυλακισμένων. Δεσμεύτηκε να εξετάσει τις κατατεθείσες τροπολογίες και να παρουσιάσει νέα πρόταση. 

_________________________________________

Δραματικές εκκλήσεις Κουράκη και Κατριβάνου να βρεθεί λύση για το Ρωμανό

Ενημέρωση 23:15 "O Ν. Ρωμανός είναι έτοιμος να πεθάνει για τις ιδέες του, ποιος από εσάς εδώ μέσα είναι;": Συγκλονιστική η τοποθέτηση της Ζ. Κωνσταντοπούλου πριν από λίγο στη Βουλή.

Ενημέρωση 22:30 Την πρώτη από τις δύο τροπολογίες, υπογράφουν 3 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Γ. Πανούσης, Δ. Αναγνωστάκης, Ν. Τσούκαλης) και τη δεύτερη, 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Ζ. Κωνσταντοπούλου, Στ. Κοντονής, Τ. Κουράκης, Β. Κατριβάνου, Μ. Μπόλαρη, Χρ. Καραγιαννίδης), ο Γ. Πανούσης της ΔΗΜΑΡ και η ανεξάρτητη Ραχήλ Μακρή.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι η απόρριψη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας επιτρέπεται μόνο εάν αιτιολογείται ειδικά και εμπεριστατωμένα, με βάση πραγματικά περιστατικά, τα οποία δεν μπορεί να είναι μόνον το γεγονός της υποδικίας ή της καταδίκης για συγκεκριμένο αδίκημα. Επιπλέον, σημειώνουν ότι "σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος χορήγησης αδείας ο κρατούμενος δικαιούται να υποβάλει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αίτηση θεραπείας, ζητώντας τη χορήγηση της αδείας υπό συγκεκριμένους όρους, εκ των οποίων η δυνατότητα συνοδείας κατά την εκπαιδευτική άδεια από εκπαιδευτικό των φυλακών ή η χρήση συσκευής γεωεντοπισμού (το γνωστό βραχιολάκι)". Ειδικά, σε ό,τι αφορά το "βραχιολάκι", οι αρχές οφείλουν να γνωστοποιούν εγγράφως τη δυνατότητα αυτή στον κρατούμενο. απαιτείται να γίνει έγγραφη γνωστοποίηση της δυνατότητας αυτής στον κρατούμενο.

Ο Χ. Αθανασίου απέρριψε κατ' αρχήν τις τροπολογίες, υποστηρίζοντας ότι "θίγουν τις αρχές της δικονομίας" και παραμένοντας αδιάλλακτος στην υπεράσπισης της δικής του τροπολογίας για φοίτηση κρατουμένων μέσω τηλεδιάσκεψης. "Δεν βλέπω τον λόγο, γιατί δεν μπορεί να παρακολουθήσει εξ αποστάσεως τα μαθήματα" επανέλαβε και άφησε αόριστες υποσχέσεις για υπαγωγή του Ν. Ρωμανού στη ρύθμιση για το "βραχιολάκι", παρότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ επισήμαναν ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ο Ν. Ρωμανός δεν καλύπτεται.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για "διολίσθηση στον αυταρχισμό" αφού "με κουτοπονηριές αρνείται το δικαίωμα στην εκπαιδευτική άδεια" και δήλωσε ότι η αντιπολίτευση θα είναι θετική σε οποιαδήποτε αλλαγή στις τροπολογίες επιθυμεί η κυβέρνηση, ώστε αυτές να γίνουν δεκτές.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενημέρωση 20:00 Τρίτη τροπολογία κατέθεσε πριν από λίγο ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βρεθεί λύση στην υπόθεση του Ν. Ρωμανού μετά την άρνηση της κυβέρνησης στις προηγούμενες προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Η νέα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως μέχρι ότου εκδοθεί το σύστημα με την ηλεκτρονική παρακολούθηση στο οποίο ρητά να προβλέπεται η ένταξη του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού και όσων εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία. 

Ο υπ. Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου απάντησε ότι χρειάζεται κάποιο χρόνο προκειμένου να εξετάσει αν συμφωνεί με την τροπολογία.

Η συζήτηση σε ζωντανή μετάδοση:

Νωρίτερα:

Προσθήκη-τροπολογία βουλευτών στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα τις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων

Προσθήκη-τροπολογία με θέμα τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων κατέθεσαν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο "Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών", έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ Γιάννης Πανούσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Ραχήλ Μακρή.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι η απόρριψη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας επιτρέπεται μόνο εάν αιτιολογείται ειδικά και εμπεριστατωμένα, με βάση πραγματικά περιστατικά, τα οποία δεν μπορεί να είναι μόνον το γεγονός της υποδικίας ή της καταδίκης για συγκεκριμένο αδίκημα.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι "σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος χορήγησης αδείας ο κρατούμενος δικαιούται να υποβάλει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αίτηση θεραπείας, ζητώντας τη χορήγηση της αδείας υπό συγκεκριμένους όρους, εκ των οποίων η δυνατότητα συνοδείας κατά την εκπαιδευτική άδεια από εκπαιδευτικό των φυλακών ή η χρήση συσκευής γεω-εντοπισμού (το γνωστό βραχιολάκι)". Ειδικά, σε ότι αφορά το "βραχιολάκι", οι αρχές οφείλουν να γνωστοποιούν εγγράφως τη δυνατότητα αυτή στον κρατούμενο. απαιτείται να γίνει έγγραφη γνωστοποίηση της δυνατότητας αυτής στον κρατούμενο.

Οι τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα

Αναλυτικά, η τροπολογία έχει ως εξής:

Θέμα: Εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ο θεσμός των αδειών αποτελεί πολύτιμο εργαλείο λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος και κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικές άδειες, κατά τις οποίες ο κρατούμενος εξέρχεται από το σωφρονιστικό κατάστημα και εισέρχεται στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, δηλαδή σε ένα χώρο ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, συνύπαρξης και κοινωνικοποίησης, αποτελούν ιδιαίτερης αξίας μέτρο ανοικοδόμησης μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και κρατουμένου, που βασίζεται στο αγαθό της παιδείας. Οι επάλληλες τροποποιήσεις του σωφρονιστικού κώδικα κατά τα τελευταία έτη έχουν δημιουργήσει κενά και αντιφάσεις στο ισχύον πλαίσιο χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών, η ερμηνεία και εφαρμογή των οποίων από τα αρμόδια όργανα αποδεδειγμένα οδηγεί σε αποτελέσματα που αποδεικνύονται ιδιαζόντως επαχθή, απάνθρωπα και καταλήγουν σε σκοπό αντίθετο από τους θεμελιώδεις στόχους του ποινικού δικαίου και του σωφρονιστικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία η αποσαφήνιση του καθεστώτος της χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών και η εξασφάλιση της χορήγησής τους, προς το σκοπό της φοίτησης, με την πρόβλεψη ειδικών προϋποθέσεων και διαδικασίας.

Β. ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΥ

Άρθρο

Η παράγραφος 1 του άρθρου 58 του Ν. 2776/1999 αντικαθίσταται ως εξής:

1. Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται υποχρεωτικά σε κρατουμένους οι οποίοι έχουν επιτύχει την εισαγωγή τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Επικράτειας, ανεξαρτήτως της ιδιότητάς τους ως υποδίκων ή καταδικασθέντων και ανεξαρτήτως του αδικήματος για το οποίο είναι υπόδικοι ή έχουν καταδικασθεί. Η άδεια χορηγείται από το Συμβούλιο του άρθρου 70 παρ. 1 του παρόντος και υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 55 παρ. 1 περ.3 και 4 του και παρ. 2 και 3 του παρόντος. Μόνον κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η απόρριψη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας, σε περιπτώσεις όπου η απόρριψη αιτιολογείται ειδικά και εμπεριστατωμένα, επί τη βάσει πραγματικών περιστατικών που πρέπει να μνημονεύονται στην απορριπτική απόφαση και από τα οποία να προκύπτει με ασφάλεια και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας θα βλάψει ή θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο υπέρτερο έννομο αγαθό. Τέτοια περιστατικά δεν μπορεί να είναι μόνον το γεγονός της υποδικίας ή της καταδίκης για συγκεκριμένο αδίκημα.

Σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος χορήγησης αδείας ο κρατούμενος δικαιούται να υποβάλει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αίτηση θεραπείας, ζητώντας τη χορήγηση της αδείας υπό συγκεκριμένους όρους, εκ των οποίων η δυνατότητα συνοδείας κατά την εκπαιδευτική άδεια από εκπαιδευτικό των φυλακών ή η χρήση συσκευής γεω-εντοπισμού, σε περιπτώσεις όπου το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διασφάλιση της μη παραβίασης των όρων της αδείας. Για τη χρήση συσκευής γεω-εντοπισμού, απαιτείται να γίνει έγγραφη γνωστοποίηση της δυνατότητας αυτής στον κρατούμενο. Για την διαδικασία γνωστοποίησης της δυνατότητας, συντάσσεται έκθεση, την οποία υπογράφει ο Διευθυντής του Σωφρονιστικού Καταστήματος και ο κρατούμενος. Για την απόρριψη της σχετικής αίτησης θεραπείας, που υποβάλλεται είτε στο Συμβούλιο Φυλακών είτε στο Δικαστικό Συμβούλιο, απαιτείται ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, με μνεία πραγματικών περιστατικών από τα οποία να προκύπτει ότι κανένας εκ των ανωτέρω όρων δεν αρκεί για να διασφαλισθεί η συμμόρφωση στους λοιπούς όρους της αδείας.

Κατά της αποφάσεως του Δικαστικού Συμβουλίου χωρεί αναίρεση τόσο του κρατουμένου, όσο και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κατά τις ισχύουσες για την αναίρεση βουλευμάτων διατάξεις.

Άρθρο

Μεταβατική διάταξη

Η διάταξη του προηγούμενου άρθρου εφαρμόζεται και επί εκκρεμών υποθέσεων. Επί υποθέσεων ήδη απορριφθεισών αδειών, τα αντίστοιχα Συμβούλια του άρθρου 70 Ν. 2776/1999 προβαίνουν αυτεπαγγέλτως σε επανεξέταση των υποθέσεων σύμφωνα με τη διάταξη του προηγούμενου άρθρου εντός προθεσμίας 10 ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Σε κάθε περίπτωση, επιτρέπεται νέα κατάθεση αίτησης χωρίς να συντρέχει ο χρονικός περιορισμός του διμήνου.

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2014

Οι προτείνοντες βουλευτές

Κωνσταντοπούλου Ζωή

Κοντονής Σταύρος

Κουράκης Τάσος

Κατριβάνου Βασιλική

Μπόλαρη Μαρία

Καραγιαννίδης Χρήστος

Πανούσης Γιάννης

Μακρή Ραχήλ


 


 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)