to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:03 | 03.05.2016

Διεθνή

Προστασία των νοσοκομείων και του προσωπικού του κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ζητά ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί με ψήφισμά του την προστασία νοσοκομείων και ιατρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα σήμερα ψήφισμα με το οποίο επαναλαμβάνει ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και οι εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής φροντίδας πρέπει να προστατεύονται υποχρεωτικά κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε μετά τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων και κλινικών στη Συρία, στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν και υπενθυμίζει ότι τέτοιες επιθέσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Το ψήφισμα επεξεργάστηκαν κυρίως η Νέα Ζηλανδία, η Αίγυπτος --που προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Μάιο-- η Ισπανία και η Ουρουγουάη.

"Ένας από τους λόγους της υιοθέτησής του είναι οι αυξανόμενες επιθέσεις εναντίον των νοσοκομείων στη Συρία", εξήγησε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ. Το ψήφισμα αυτό, αναμένεται "να επιτρέψει την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για τις φρικαλεότητες που υφίστανται τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό στις ένοπλες συγκρούσεις".

Μια κλινική καταστράφηκε την Παρασκευή στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας, τέσσερις ημέρες μετά τον βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου στην ίδια πόλη από το συριακό καθεστώς, στον οποίο σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι.

Τον Οκτώβριο του 2015, σε αμερικανική επιδρομή εναντίον νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Κουντούζ του Αφγανιστάν είχαν σκοτωθεί 42 άνθρωποι. Αμερικανική έρευνα για την επιδρομή αυτή ανέδειξε μια σειρά από λάθη.

Το ψήφισμα δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και να επαναλαμβάνει τις διατάξεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Το Συμβούλιο καταγγέλλει συχνά τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων, στο πλαίσιο γενικότερων αποφάσεων, αλλά αυτό είναι το πρώτο ψήφισμά του για το συγκεκριμένο θέμα.

Στο ψήφισμά του, το Συμβούλιο "καταδικάζει απερίφραστα τις πράξεις βίας" εναντίον ασθενών και τραυματιών, του ιατρικού προσωπικού και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές αποστολές "που ασχολούνται αποκλειστικά σε ιατρικές πράξεις" όπως και εναντίον των μέσων μεταφοράς τους και όλων των κτιρίων όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις ιατρικής περίθαλψης.

Ο ΟΗΕ "καλεί όλες τις (εμπλεκόμενες) πλευρές σε μια ένοπλη σύγκρουση να σέβονται πλήρως τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)