to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:56 | 01.12.2023

Πολιτική

Προστασία των δανειοληπτών από τους servicers αξιώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίσου του υπ. Εθνικής Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα δάνεια και τους servicers, την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2167 και την επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άνοιξαν μια βεντάλια προτάσεων για αλλαγές καθώς το προτεινόμενο δεν προστατεύει τους δανειολήπτες και δεν φέρνει καμια διαφάνεια στη λειτουργία των servicers - Η κοινοβουλευτική ομάδα έγινε η φωνή της κοινωνίας, των ανθρώπων που αγωνιούν για τη πρώτη κατοικία τους


Χρ. Γιαννούλης: Μωσαϊκό αντικοινωνικών αλλαγών τα νομοθετήματα της κυβέρνησης

Σημεία της ομιλίας του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης και ειδικού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χρήστου Γιαννούλη, στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια.

«Από την επανεκλογή της η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τα νομοσχέδια που καταθέτει, δείχνει μία σπουδή να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το σχέδιο Πισσαρίδη, ένα σχέδιο αντικοινωνικών αλλαγών, που στηρίζεται σε  αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Ο προϋπολογισμός, το φορολογικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και ο σχεδιασμός για το ασφαλιστικό, συνθέτουν ένα μωσαϊκό νομοθετικών παρεμβάσεων, που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, δεν λειτουργεί με γνώμονα την προστασία των καλόπιστων δανειοληπτών και δεν εμποδίζει τη ληστρική επιδρομή των κάθε είδους funds.

Το νομοσχέδιο κινείται στη λογική του πτωχευτικού νόμου, εξακολουθεί να μην προστατεύει την πρώτη κατοικία, δεν λαμβάνει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιμένει σε πολύ περιοριστικό ορισμό του ευάλωτου δανειολήπτη και αυξάνει τον κίνδυνο νέων βαρών για τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εγγυήσεις να εγγράφονται στο δημόσιο χρέος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήδη από την προεκλογική περίοδο είχε παρουσιάσει ένα ολιστικό πρόγραμμα για το ιδιωτικό χρέος, τα κόκκινα δάνεια, την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Σωκρ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά των servicers

Απευθυνόμενος στον Κ. Χατζηδάκη, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από το 41%, «εμείς όμως, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είμαστε εδώ και για αυτούς που μας ψήφισαν και για αυτούς που δεν μας ψήφισαν. Για να υπερασπιστούμε κι αυτούς που ψήφισαν εσάς και τώρα τους κοροϊδεύετε, με τα κόκκινα δάνεια και το φορολογικό που θα έρθει».

Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια στην πραγματικότητα δεν κάνει ούτε αυτό που η ευρωπαϊκή οδηγία δίνει κατευθύνσεις για να κάνει, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά των servicers και πως γι' αυτό πηγαίνει πιο πίσω κι ακόμα από προβλέψεις της Οδηγίας.

«Η κυβέρνηση υποβιβάζει τα συμφέροντα της κοινωνίας, πάει πίσω ακόμα και από μια Οδηγία, αφήνει ξεκρέμαστους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες», είπε, αναφερόμενος στα άρθρα 7, 38, 40, 89, 107, αλλά και το 66.

Μίλησε για «καταστροφική πολιτική» της κυβέρνησης, στην οποία «πρωτεργάτης είναι ο κ. Χατζηδάκης με τις πλάτες του κ. Μητσοτάκη και εντολές ενός συστήματος servicers και διάφορων άλλων συστημάτων». Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επέκρινε την κυβέρνηση ότι η διαβούλευση που έκανε ήταν προσχηματική, ότι οι διαδικασίες που ακολούθησε για το νομοσχέδιο παραβιάζει κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία και ότι προσβάλλει τη Βουλή και την κοινωνία. «Το νομοσχέδιο που συζητάμε λέτε ότι είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση ενώ είναι μια απελπιστικά μέτρα ρύθμιση», σχολίασε.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, όμως με προστασία της κύριας κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης και να είναι σταθερό το τραπεζικό σύστημα και να τροφοδοτείται η ανάπτυξη. «Επιτυγχάνει κάτι τέτοιο το νομοσχέδιο; Όχι, αλλά αντίθετα δεν επιτυγχάνει την προστασία της α' κατοικίας και τη βιωσιμότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων», είπε.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση «επιλέγει να μην αξιοποιήσει» δύο σημαντικές προβλέψεις της Οδηγίας για την προστασία της α' κατοικίας και τη ρύθμιση δανείων σε ξένο νόμισμα, ενώ αγνοεί και την Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής. Υποστήριξε ότι κανονικά η συζήτηση θα έπρεπε να σταματήσει τώρα στην Ολομέλεια αφού δεν λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω. «Τι συζητάμε, για μη εφαρμογή της Οδηγίας;», είπε.

Ο Σωκ. Φάμελλος ανέφερε ότι αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν καταχρηστικές συμπεριφορές στους servicers -και ότι η ευθύνη γι' αυτό το γεγονός είναι του κ. Σταϊκούρα- και πως όμως ενώ επιβάλλονται οικονομικές ποινές στους servicers δεν λαμβάνονται μέτρα αποκατάστασης της ζημίας που έχουν υποστεί οι δανειολήπτες. Υπάρχουν περιουσίες που έχουν βγει σε πλειστηριασμό.

«Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι: Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για όσα συμβαίνουν;» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς όπως σημείωσε τα 4 χρόνια που κυβερνούσε «δεν εφαρμόστηκαν τα εργαλεία που διαφημίστηκαν, πολλαπλασιάζονται οι αναγγελίες διενέργειας πλειστηριασμών, δεν μειώνεται το ιδιωτικό χρέος σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, το δημόσιο είναι επιβαρυμένο με τις εγγυήσεις που φτάνουν περίπου στα 20 δισ. και κάποιες εταιρείες με τις πλάτες της κυβέρνησης βγάζουν εκατομμύρια». Ρώτησε τον κ. Χατζηδάκη αν έχει στοιχεία για τον τζίρο αυτό, προσθέτοντας ότι «έχουμε πληροφορίες ότι με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου με 20 δισ., χωρίς επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο, βγάζουν προμήθειες εκατοντάδες εκατομμύρια». «Και εντάξει ο κ. Χατζηδάκης δεν κάνει κάτι, ο κ. Στουρνάρας κάνει κάτι;», προσέθεσε.

Ανέφερε ότι έχουμε δύο απαρχαιωμένα εργαλεία, τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και τον Κώδικα Δεοντολογίας. «Μπορούμε να συζητήσουμε για το όριο ευαλωτότητας;», τόνισε, «και γιατί δεν αλλάζετε τον Κώδικα Δεοντολογίας;».

Ο Σωκ. Φάμελλος είπε ότι οι δανειολήπτες έχουν δυσκολία ακόμα και επικοινωνίας με τους servicers, καθυστερήσεις μηνών ή και ετών για να απαντήσουν ενώ τρέχει ο πλειστηριασμός, αυξήσεις επιτοκίων, αλλαγή δόσεων, αρνήσεις να εξοφληθεί το δάνειο για να προλάβουν την κατάσχεση ή να πάρουν τους τόκους, μη τήρηση δικαστικών αποφάσεων. «Οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα δεν έχουν σήμερα ανάσα», σημείωσε.

Ρώτησε αν τώρα με τον Ηρακλή έχουμε λύσεις στο επίπεδο του τραπεζικού δανεισμού, αν έχουμε πληροφορίες για το πώς εξελίσσονται οι προγραμματισμοί και τα επιτόκια των servicers. «Τα επιχειρησιακά σχέδια τα ξέρει κάποιος; Εφόσον η Πολιτεία βάζει τα λεφτά για την εγγύηση αυτής της παρέμβασης να μας αποκαλύψετε τις συνθήκες: αν αναθεωρήθηκαν, τι ποσοστό κατασχέσεων και εκταμιεύσεων προβλέπουν κι αν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικής επιβάρυνσης. Θα καταθέσετε κ. Χατζηδάκη τα επιχειρησιακά σχέδια;», τόνισε.

«Το βασικό ερώτημα είναι αν ο Ηρακλής και η πολιτική σας έχουν οδηγήσει έστω και σε μια ανάσα για το τραπεζικό σύστημα», σχολίασε, για να τονίσει ότι δεν χρηματοδοτήθηκε η κοινωνία και η οικονομία. Είπε ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ τον Αύγουστο η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης για την ελληνική οικονομία ήταν αρνητική κατά 566 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.157 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Προσέθεσε πως ούτε λόγος για χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και πως όμως οι τράπεζες κερδίζουν, αλλά δεν διασφαλίζουν ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Ανέφερε ότι το 2022 έχουν υπερκέρδη συνολικά 3,6 δισ. ευρώ μετά φόρων και πως το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στο τέλος του 2023. Είπε ακόμη ότι έχουμε από τις μεγαλύτερες ψαλίδες επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού στην ευρωζώνη και ότι το επιτοκιακό περιθώριο για την Ελλάδα είναι διπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Να μας πει και η Τράπεζα της Ελλάδος: Υπάρχουν αρχές που εποπτεύουν αυτή την αγορά των servicers; Μπαίνουν κυρώσεις; Τα αναθεωρημένα business plans των servicers τα ξέρει; Μειώνεται το υπόλοιπο του αποθέματος κόκκινων δανείων;» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «με τη διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων κρατάει σε ομηρία την κοινωνία και πιθανά και το πολιτικό σύστημα, αλλά επί της ουσίας συντηρεί μία απ' τις μεγαλύτερες αναδιανομές περιουσίας που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Πρακτικά η περιουσία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών περνάει σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε real estate συμφέροντα».

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι έως το 2022 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποβάλει τέσσερις τροπολογίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για ρυθμίσεις δανείων και η κυβέρνηση δεν τις συζήτησε. Σημείωσε ότι τον Απρίλιο του 2023 κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση που προέβλεπε Υφυπουργείο με αποκλειστική αρμοδιότητα τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής, Δημόσια Εποπτική Αρχή για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, Ειδικό Ταμείο Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επιπλέον προέβλεπε κανόνες στη λειτουργία των funds με ενεργητικό ρόλο του Δημοσίου. «Εμείς λέμε υποχρεωτική η κατάθεση σε Δημόσια Εποπτική Αρχή του συνόλου των πληροφοριών για όλα τα δεδομένα», υπογράμμισε. Επισήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια περιλαμβάνει: συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, προστασία από ρευστοποίηση της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, συμμετοχή του Δημοσίου και εποπτεία και συντονισμό από την Δημόσια Εποπτική Αρχή. Τόνισε ότι οι ρυθμίσεις είναι για κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα που δεν μπορεί να καλύψει τις οφειλές του και οι προϋποθέσεις στηρίζονται στο μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα, δίνονται δύο εναλλακτικές στον εξωδικαστικό για γρήγορη αποπληρωμή με μείωση του κεφαλαίου ή πιο αργή, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με αντικειμενικότητα και ταχύτητα, και ταυτόχρονα ξεκάθαρη διάρκεια αποπληρωμής.

Καταληκτικά, ο κ. Φάμελλος είπε απευθυνόμενος στον κ. Χατζηδάκη ότι η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από το 41%, «εμείς όμως, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είμαστε εδώ και για αυτούς που μας ψήφισαν και για αυτούς που δεν μας ψήφισαν. Για να υπερασπιστούμε κι αυτούς που ψήφισαν εσάς και τώρα τους κοροϊδεύετε, με τα κόκκινα δάνεια και το φορολογικό που θα έρθει».

Θ. Τζάκρη: Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες

Η Γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις», αρχικά αναφέρθηκε στην τροπολογία για την ασυλία των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ από την αστική τους ευθύνη, λέγοντας ότι την κυβέρνησή της ΝΔ μπορεί να την χαρακτηρίσει κάποιος και ως «κυβέρνηση της ασυλίας».

Την κυβέρνησή σας μπορεί να την χαρακτηρίσει κάποιος και ως «κυβέρνηση της ασυλίας». Η ΝΔ ιστορικά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην δεύτερη θητεία της και εμείς έχουμε χάσει τον λογαριασμό πόσες για ποιες ασυλίες έχει ψηφίσει μέχρι σήμερα. Μην δείτε εγκληματική πράξη έχετε μία ροπή να ψηφίσετε την ασυλία της. Όσες δεν μπορείτε να τις κουκουλώσετε δικαστικά και μιντιακά, ακουλουθείτε την «νόμιμη» σε εισαγωγικά οδό της ασυλίας, προκειμένου να μπορούν τα στελέχη σας να κάνουν τις «δουλίτσες» σας και καταλαβαίνετε τι εννοώ «δουλίτσες» εσείς ξέρετε καλά από αυτές, χωρίς να κινδυνεύουν από ποινικές και αστικές ευθύνες.

Τι είναι αυτό που ανακαλύψατε πάλι κ. Χατζηδάκη για τα στελέχη στο ΤΑΙΠΕΔ; Τι είναι αυτό το κακό που ετοιμάζονται να κάνουν και ετοιμάζεστε να τους καλύψετε;

Αναλυτικά η ομιλία της Θ. Τζάκρη:

_____________________________________

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών και βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής (με αλφαβητική σειρά):

Καλλιόπη Βέττα  Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για την ασυδοσία και την ακραία κερδοσκοπία στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια»

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, η Βουλευτής τόνισε πως η κυβέρνηση δεν υιοθετεί τις θετικές διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας, αντιθέτως αναπαράγει και διαιωνίζει ένας στρεβλό καθεστώς στον τομέα των μη ενημερωμένων δανείων.

Αντί, όπως τόνισε η κ. Βέττα, να υπάρχει μέριμνα -όπως προβλέπεται ρητά στο σημείο 56 της Οδηγίας 2021/2167- για τους ευάλωτους δανειολήπτες, την πρώτη κατοικία, αλλά και για την διαδικασία και τον τρόπο αποπληρωμής, η κυβέρνηση επιτρέπει την ασυδοσία των servicers και των funds, τα οποία στην Ελλάδα έχουν πολλαπλάσια λειτουργικά κέρδη σε σχέση με άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται.

Στη συνέχεια, η Βουλευτής ανέδειξε την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. που ζήτησε να κοινοποιηθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των servicers, ακριβώς για να διαπιστωθεί αν έχουν μακρόπνοο χαρακτήρα ή τοποθετούνται στην ελληνική αγορά –όπως δυστυχώς τεκμαίρεται σήμερα- με κοντόφθαλμες και ακραία κερδοσκοπικές πρακτικές.

Κλείνοντας την εισήγηση της η Κ. Βέττα τόνισε: «Αυτή τη στιγμή στον τομέα του ιδιωτικού χρέους, υπάρχει ένα συνεχές φάσμα που περιλαμβάνει την κυβέρνηση, τις τράπεζες, τα funds και τους servicers που λειτουργούν, ο καθένας στον τομέα του με αδιάφορη, αδίστακτη και ασύδοτη μονομέρεια. Οι δανειολήπτες με τα μη ενημερωμένα δάνεια είναι στο σκοτάδι, στο έλεος των διαχειριστών και του συστήματος, έρμαια των διαθέσεων της πολιτικής ηγεσίας, την ώρα που οι «επενδυτικές ευκαιρίες» στα κόκκινα δάνεια πληθαίνουν…

Σε αυτό το πλαίσιο, το σημερινό νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν δίνει τέλος, αλλά το αναπαράγει και διαιωνίζει. Και γι' αυτό το λόγο, είναι ευθύνη και υποχρέωση μας να το καταψηφίσουμε».

Β. Κόκκαλης για «κόκκινα δάνεια»: Προτείνουμε ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης με βάση την πραγματική ικανότητα εξόφλησης

«Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων δεν αντιμετωπίζεται χωρίς αναπροσαρμογή των εύλογων δαπανών διαβίωσης και αύξηση των ευάλωτων οφειλετών» τονίζει μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια.

Βασίλης Κόκκαλης Βουλευτής Λάρισας - Τελευταία νέα, ειδήσεις, εκλογές,  βιογραφικό, τηλέφωνο

Αναλυτικότερα ο Β. Κόκκαλης τονίζει:

«Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που αφορά στο διαχρονικό και κρίσιμο ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και τους δανειολήπτες, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη ουσιαστική αντιμετώπιση και ανακούφιση των οφειλετών κόκκινων δανείων, ενώ είναι βέβαιο ότι και με το παρόν σχέδιο νόμου, δεν προβλέπεται η εκ βάθρων επίλυση του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προτείνει ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, έχοντας στην βάση του την πραγματική ικανότητα εξόφλησης του δανείου από τον εκάστοτε οφειλέτη, όπως η δυνατότητα αυτή προσδιορίζεται από δύο παράγοντες. Την  εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη σε συνδυασμό με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, το όριο των οποίων χρειάζεται αναπροσαρμογή εξαιτίας των κρίσεων ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά, στην ενέργεια, στην μίσθωση οικίας κλπ.

Διότι η ρύθμιση δανείων, χωρίς την αύξηση των ορίων των εύλογων δαπανών διαβίωσης (από την ΕΛΣΤΑΤ), θα παραμείνει χωρίς αντίκρισμα. Συγχρόνως είναι αναγκαία η αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων βάσει των οποίων ο οφειλέτης χαρακτηρίζεται ως ευάλωτος, ώστε το πεδίο του νόμου για τους ευάλωτες οφειλέτες, να καταλαμβάνει περισσότερα φυσικά πρόσωπα.

Η επίλυση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους απαιτεί ίση και δίκαιη αντιμετώπιση και των δυο μερών, τόσο των εταιριών όσο και του αδύναμου μέρους, που είναι οι οφειλέτες».

Ραλλία Χρηστίδου: Κυβερνητική αναλγησία για τα κόκκινα δάνεια στο όνομα της «διαφάνειας» και της «ανταγωνιστικότητας».

H Ραλλία Χρηστίδου, βουλεύτρια Β’ 3 Νοτίου Τομέα Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, κατά την εισήγησή της στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις», τόνισε:

Οι ντροπιαστικές εικόνες της έξωσης ενός ηλικιωμένου ανάπηρου στην Χαλκιδική ποια ακριβώς σχέση έχουν με τη «διαφάνεια», την «ανταγωνιστικότητα» ή πολύ περισσότερο την «προστασία των ευάλωτων», που τόσο ευφάνταστα και υποκριτικά επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ στο νομοσχέδιό. Καμία σχέση δεν έχουν. Είναι απλά ένα ακόμη δείγμα της κοινωνικά ανάλγητης και επικίνδυνης πολίτικής της ΝΔ.  Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για την τραγική καθημερινότητα 1.000.000 συμπολιτών μας με «κόκκινα δάνεια», που βλέπουν τις ζωές και τις περιουσίες τους να εκποιούνται και να διαλύονται.

Μέχρι τα τέλη του έτους έχουν προγραμματιστεί περισσότεροι από 6000 πλειστηριασμοί.  Αυτό είναι το αποτελέσματα της επικίνδυνης πολιτικής της ΝΔ, αυτά είναι τα καταστροφικά επιτεύγματα του Πτωχευτικού Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση το 2020,  προκαλώντας την οριζόντια κατάργηση της προστασίας της κύριας κατοικίας και οδηγώντας στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών των πρώτων κατοικιών φτωχών και μεσαίων στρωμάτων.

Το προς ψήφιση νομοσχέδιο είναι μια ακόμη κακότεχνη και εκπρόθεσμη ενσωμάτωση  ευρωπαϊκής Οδηγίας  χωρίς να  λαμβάνεται υπόψη ουσιωδώς η μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης σε αντίθεση με ό,τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,

Το ύψος του ιδιωτικού χρέους για τα κόκκινα δάνεια μαζί με τα πανωτόκια ξεπερνά τα 115 δισ. ευρώ. Αυτά δεν είναι απλοί αριθμοί. Πρόκειται για καταχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σπίτια, περιουσίες, και ζωές ανθρώπων για την κυβέρνηση, όμως, που λειτουργεί σαν εκπρόσωποι των funds, είναι η χρυσή ευκαιρία εξαγοράς σε τιμές κάτω του κόστος «κόκκινων δανείων» , ενώ οι δανειολήπτες βρίσκονται στο έλεος των εισπρακτικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ όλο το προηγούμενο διάστημα και προεκλογικά έχει καταθέσει τις θέσεις του για τα κόκκινα δάνεια, τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών με μοναδικό μέλημα την προστασία των δανειοληπτών, των ανθρώπων και των ζωών που βρίσκονται πίσω από τα νούμερα. Αυτή είναι η διαφορά μας. Και με τις διαστάσεις που έχει προσλάβει η στεγαστική κρίση, έχουμε χρέος να εμποδίσουμε τις κυβερνητικές ισοπεδωτικές πολιτικές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)