to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:37 | 14.07.2017

Πολιτισμός

«Προστασία και θωράκιση της πνευματικής δημιουργίας» με το νέο νομικό πλαίσιο

«Με το νέο νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα αποκαθίσταται η τάξη στη διαχείριση των δικαιωμάτων χιλιάδων δημιουργών», τονίζουν κύκλοι του Χρ. Βερναρδάκη - Λυδία Κονιόρδου: «Πρόσω ολοταχώς με διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχο»


Όπως αναλυτικά τονίζουν κύκλοι του υπουργού Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκη, σχετικά με τον Νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα:

Μετά από δεκαετίες αδιαφορίας και αδράνειας διαδοχικών κυβερνήσεων για το χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων εισάγεται στην ελληνική έννομη τάξη ένα νέο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, με μοναδικό γνώμονα την προστασία και τη θωράκιση της πνευματικής δημιουργίας (σ.σ.: παρακάτω διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση της Λ. Κονιόρδου μετά την ψήφιση του νόμου).

Ο νέος νόμος εισάγει ένα ολοκληρωμένο καθεστώς λειτουργίας για τη συλλογική διαχείριση στην Ελλάδα ενσωματώνοντας ταυτόχρονα στην ελληνική έννομη τάξη την Οδηγία 2014/26/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, καθώς και για τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων στην εσωτερική αγορά (ΕΕEK L 84/72 20.3.2014).

  1. Διασφαλίζεται για πρώτη φορά ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των δημιουργών και των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, οι οποίοι αποκτούν πλέον ενεργό ρόλο στη διαχείριση των δικαιωμάτων τους από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ). Μέσα από τη συμμετοχή τους στα καταστατικά όργανα των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (Γενική Συνέλευση Μελών και Εποπτικό Συμβούλιο) θέτουν οι ίδιοι τους όρους για την οικονομική εκμετάλλευση των έργων τους. Η λειτουργία των ΟΣΔ βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής διοίκησης. Η πρόβλεψη Εποπτικού Συμβουλίου αποσκοπεί στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων και των ενεργειών των φυσικών ή νομικών προσώπων που διαχειρίζονται τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του οργανισμού. Προβλέπεται σύνταξη ετήσιας έκθεσης διαφάνειας, καθώς και δημοσίευσή της στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης.

  2. Στο πλαίσιο των αρχών διαφάνειας και λογοδοσίας βελτιώνονται και οι μηχανισμοί εποπτείας των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης από το Κράτος. Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι αρμόδιο για τον έλεγχο και την εποπτεία τους. Ενισχύονται οι κυρώσεις για τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων διαφάνειας και λογοδοσίας έναντι των μελών τους. Ενισχυμένη είναι η εποπτεία και αναφορικά με τις Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης, καθώς επιβάλλεται σε αυτές μια σειρά υποχρεώσεων, εάν έχουν τη μορφή της ΑΕ, ενώ αναφέρεται ρητά ότι δεν μπορούν να διαχειρίζονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικά δικαιώματα που υπόκεινται σε υποχρεωτική συλλογική διαχείριση. Επιβάλλονται και σε αυτές κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεών τους, όπως αυτές προβλέπονται από τον νόμο. Ταυτόχρονα εισάγεται και η έννοια των ΑΟΔ με δεσπόζουσα θέση για να ρυθμιστεί η ιδιαιτερότητα της ελληνικής έννομης. Η πρόβλεψη επιβολής ως διοικητικό μέτρο Επιτρόπου Εξυγίανσης σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ή Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης είναι η έσχατη επιλογή με μόνο γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών.

  3. Περαιτέρω εισάγεται διαδικασία διαμεσολάβησης για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής σε καταστήματα και επιχειρήσεις. Πρόκειται για προαιρετική και συναινετική διαδικασία, η οποία έχει σκοπό να εμπλέξει τους χρήστες μέσω των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους στον καθορισμό αμοιβών που χρεώνουν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ). Αντίστοιχες διαδικασίες προβλέπονται και σε άλλες χώρες, όπως Ελβετία, Σουηδία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία.

  4. Ο νόμος περιέχει ρυθμίσεις και για τις περιπτώσεις προσβολής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα εισάγεται ένα σύστημα ειδοποίησης και απομάκρυνσης περιεχομένου που προσβάλλει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικά δικαιώματα στο διαδίκτυο. Επίσης θεσπίζεται η άρση του απορρήτου για τις προσβολές των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε βαθμό κακουργήματος, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον εντοπισμό των δραστών των εγκλημάτων κατά της πνευματικής ιδιοκτησίας που συντελούνται μέσω του διαδικτύου με την τροποποίηση της σχετικής διάταξης στον ν. 2225/1994.

  5. Εισάγονται προϋποθέσεις για τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικά δικαιώματα επί μουσικών έργων. Προκειμένου ένας Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης να μπορεί να παρέχει άδειες για περισσότερες της μίας χώρες της ΕΕ πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία αναφέρονται στον νόμο.

Με το νέο νόμο αποκαθίσταται η τάξη στη διαχείριση των δικαιωμάτων χιλιάδων δημιουργών, επιβάλλονται οι αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη λειτουργία, στις αποφάσεις και στη δράση των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης και των Ανεξάρτητων Οντοτήτων Διαχείρισης και ενισχύεται ο έλεγχος των ως άνω οργανισμών όχι μόνο από τους εποπτεύοντες κρατικούς φορείς, αλλά και από τους ίδιους τους δημιουργούς.

 Λυδία Κονιόρδου: «Πρόσω ολοταχώς με διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχο»

Προχωράμε μπροστά, πρόσω ολοταχώς. Επιτέλους διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχος» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού από το βήμα της Βουλής όταν ψηφίστηκε χθες ο Νόμος για τη διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

«Είναι πολύ σημαντική μέρα, γιατί μετά από 24 χρόνια μπαίνουν νέοι εκσυγχρονισμένοι κανόνες σε ένα χώρο που αντιμετώπιζε σοβαρές παθογένειες και συγκρούσεις αντικρουόμενων συμφερόντων λόγω της αδράνειας της Πολιτείας να ρυθμίσει το τοπίο». Ο νέος Νόμος του ΥΠΠΟΑ ανοίγει νέους ορίζοντες βάζοντας επιτέλους τάξη προς όφελος των δημιουργών, των δικαιούχων, των χρηστών και γενικότερα του δημοσίου συμφέροντος.

Η ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) ως μοναδική Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ) υπάγεται σε ίδιους κανόνες και υποχρεώσεις διαφάνειας και λογοδοσίας με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ). Με τον νέο Νόμο όλοι οι δημιουργοί εξίσου συμμετέχουν μέσω της Γενικής Συνέλευσής τους και του Εποπτικού Συμβουλίου στον έλεγχο των ΑΟΔ και των ΟΣΔ που διαχειρίζονται τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Τίθενται για πρώτη φορά όρια σε ανεξέλεγκτα διαχειριστικά έξοδα για υπέρογκους μισθούς και αδιαφανείς επενδύσεις εις βάρος των δικαιούχων.

Θωρακίζονται οι δικαιούχοι απέναντι στην προσβολή των δικαιωμάτων τους στο διαδίκτυο, σε περιπτώσεις πειρατείας.

Πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές μεταξύ ΟΣΔ και χρηστών για την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας μαύρου χρήματος

Εξασφαλίζονται για πρώτη φορά τα δικαιώματα συγγραφέων και εκδοτών από τις Βιβλιοθήκες μέσω της πρόβλεψης έκδοσης Κανονισμού  που ρυθμίζει την αμοιβή τους από τον δημόσιο δανεισμό βιβλίων. Εξαιρούνται από αυτή τη ρύθμιση οι σχολικές και ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες για την καλύτερη προάσπιση της ελεύθερης διάχυσης της γνώσης,.

Ενθαρρύνεται η εναλλακτική επίλυση των διαφορών ιδίως μεταξύ χρηστών και οργανισμών σχετικά με τα αμοιβολόγια και τις άδειες χρήσης προκειμένου να μειωθούν οι δικαστικές, δαπανηρές και χρονοβόρες διενέξεις.

Αναλαμβάνει το ΥΠΠΟΑ την ειδική ασφάλεια του καταδυόμενου προσωπικού των Εφορειών Ενάλιων Αρχαιοτήτων Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας .

Εξοικονομούνται μεγάλα ποσά από το κόστος ασφάλισης των έργων τέχνης που παρουσιάζονται σε εκθέσεις καθώς εξορθολογίζεται η διαδικασία και περνά στην ευθύνη του ΥΠΠΟΑ.

Ιδρύεται Εθνικό Μουσείο Αγροτικού Κινήματος Κιλελέρ

Ορίζονται για πρώτη φορά διαφανείς διαδικασίες για την επιλογή εθνικής εκπροσώπησης στη Διεθνή Έκθεση Biennale Βενετίας

Θεσμοθετείται για πρώτη φορά Κρατικό Βραβείο Εικαστικών Τεχνών «Γιάννης Μόραλης» για το τρέχον έργο καλλιτεχνών.


Το νομοσχέδιο έγινε αντικείμενο μεγάλης και μακράς επεξεργασίας, διαβούλευσης και διαλόγου με την πλειονότητα των αρμόδιων φορέων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι καίριες προτάσεις ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Για άρθρα όπου υπήρχαν διχογνωμίες, έγινε επιπλέον διαβούλευση και επεξεργασία για να αποτυπωθεί η πιο δίκαιη λύση. Ο διάλογος συνεχίστηκε στις 12/7 με ήπιο και εποικοδομητικό τρόπο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από τους φορείς. Ενδεικτικό της επεξεργασίας που έγινε είναι το γεγονός ότι στη διαβούλευση με τους τριάντα φορείς, μόνο πέντε άρθρα από τα 77 έγιναν αντικείμενο αντιπαράθεσης.

Καμία πλευρά δεν ευνοήθηκε παρά τις όποιες πιέσεις λόγω διαφορετικών συμφερόντων που εκφράζονταν συχνά έντονα και δημόσια. Αποτέλεσμα ήταν ότι ο Νόμος που ψηφίστηκε, διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο οικονομικής διαχείρισης, διαφάνειας, εποπτείας και ίσης μεταχείρισης.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)