to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 15.02.2018

Διεθνή

Προσπάθειες της Λευκωσίας για αποφυγή της έντασης - «Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση», δηλώνει η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας

Το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης της Κύπρου, δεν περιλαμβάνει στον κατάλογο των εν ισχύ Navτex για την σημερινή μέρα (15 Φεβρουαρίου 2018), την Navtex με αριθμό 83 (NAV WRNG NR 083/18).


Το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης της Κύπρου, δεν περιλαμβάνει στον κατάλογο των εν ισχύ Navτex για την σημερινή μέρα (15 Φεβρουαρίου 2018), την Navtex με αριθμό 83 (NAV WRNG NR 083/18).

Πρόκειται για την Navtex, που η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε χθες Τετάρτη, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά που ήταν καθορισμένες για σήμερα Πέμπτη, σε περιοχή έκτασης 600 τετρ. χιλιομέτρων περίπου, σε περιοχή που εφάπτεται στο βόρειο της άκρο, με την περιοχή που «δέσμευσε» η Τουρκία μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου για ασκήσεις του Πολεμικού της Ναυτικού και αποτελεί την αφορμή για παρεμπόδιση της κίνησης του γεωτρύπανου «Saipem 12000» προς τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3».

Επίσης, περιλάμβανε στα όριά της μικρό τμήμα των τεμαχίων «2» και «3» της Κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», εκτιμάται ότι η ακύρωση ή απόσυρση της σχετικής Navtex, η οποία προφανώς δεν αφορούσε σε ασκήσεις Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά για πλοία άλλων χωρών, σηματοδοτεί πολιτική αναμονής και αποφυγής έντασης, ώστε να υπάρξει παράθυρο είτε γρηγορότερης λήξης των τουρκικών ενεργειών στην περιοχή, είτε για μη χρονική επέκταση της παρεμπόδισης του γεωτρύπανου.

«Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση», δηλώνει η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας

Στο πλοίο-πλατφόρμα της Eni που βρίσκεται σε κυπριακά χωρικά ύδατα εν αναμονή για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, αναφέρθηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι. «Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός. «Είχα συναντήσει τον τούρκο υπουργό και σε σύνοδο που είχε γίνει στην Ρώμη. Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, συνομιλούμε. Ανοίξαμε όλες τις διπλωματικές οδούς για να φτάσουμε σε λύση κοινής αποδοχής, ελπίζουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε η Ρομπέρτα Πινότι.

Τι ανέφερε η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση με Αναστασιάδη

Συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη είχε η ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ύστερα από αίτημα του Κύπριου Προέδρου.

Η κ. Σπέχαρ χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ καλή», σημειώνοντας: «Είμαι πολύ ικανοποιημένη, που μπόρεσα να συναντήσω τον κ. Αναστασιάδη για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό και να τον συγχαρώ για την επανεκλογή του».

Η ίδια είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων. «Πρόκειται για ανησυχίες, που κατανοούμε και τις οποίες θα διαβιβάσουμε στη Νέα Υόρκη» είπε. Επίσης, ανέφερε ότι συζήτησαν το θέμα της περιόδου περίσκεψης, μετά το Κραν Μοντανά και το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο. Ο γγ του ΟΗΕ, υπενθύμισε η κ. Σπέχαρ, είχε εισηγηθεί σε όλα τα μέρη να σκεφθούν για το πώς μπορεί να επαναρχίσει μια διαδικασία με στόχο ουσιαστικά αποτελέσματα. «Έτσι είχαμε (σήμερα) προκαταρκτικές συζητήσεις για αυτό» σημείωσε.

Σε ερώτηση αν στη συζήτηση ετέθη το θέμα της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, η κ. Σπέχαρ απάντησε: «Ναι, το συζητήσαμε αυτό», ενώ σε άλλη ερώτηση για το αν θα έχει συνάντηση και με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, απάντησε καταφατικά.

Ειδικά ερευνητικά σκάφη φέρνει η ExxonMobil

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil, που σε κοινοπραξία με την Qatar Petroleum έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ, όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί από τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και έχει επιβεβαιώσει ότι τέλος του μήνα, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό της, θα φέρει στην Κύπρο δύο ερευνητικά εξειδικευμένα πλοία, που μεταφέρουν και υποβρύχια ρομπότ, για να διεξάγουν υποθαλάσσιες έρευνες, ώστε να καθορίσουν τα ακριβή σημεία των δύο γεωτρήσεων που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένας επηρεασμός από τις τουρκικές προκλήσεις.

Το γεγονός επιβεβαιώνει και σχετικές αναφορές του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακοτρύπη, ότι οι εταίροι της Κύπρου στο γεωτρητικό της πρόγραμμα, έχουν επικοινωνήσει και έχουν επιβεβαιώσει την στήριξη και τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με το ερευνητικό και γεωτρητικό πρόγραμμα, μετά τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.

Μεταξύ άλλων, με τα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ γίνεται μελέτη των κλίσεων της επιφάνειας του βυθού όπως και η υφή και σύσταση, για σκοπούς καθορισμού ακριβούς σημείου, όπως και εναλλακτικών για τη γεώτρηση.

Επίσης, πολλά στοιχεία που λαμβάνονται αφορούν τις μελέτες που απαιτούνται για την έκδοση των σχετικών αδειών, μεταξύ των οποίων η αναζήτηση τυχόν ναυαγίων και αρχαιοτήτων ή ευαίσθητων περιβαλλοντικών και άλλων συνθηκών. 

Τα δύο πλοία που αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες στο τεμάχιο «10» τις αμέσως επόμενες εβδομάδες για λογαριασμό της Exxon Mobil, είναι τα «Med Surveyor», που αυτές τις μέρες βρίσκεται για ανάλογες εργασίες στην περιοχή του λιμανιού της Χάιφας, όπως και το ειδικό ερευνητικό «Ocean Investigator» που βρίσκεται σε προετοιμασία στο Λαύριο και από το οποίο γίνεται και ο χειρισμός των υποβρύχιων τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ.

Όπως αποκάλυψε ο «Φ», η ExxonMobil, έχει επικεντρωθεί σε αυτό το στάδιο σε τρεις από τους στόχους που εντόπισε στο τεμάχιο «10», τους οποίους και έχει ήδη βαπτίσει με τα ονόματα «Ανθείας», «Δελφίνος» και Γλαύκος». Με τις έρευνες, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, αναμένεται και ότι θα συλλέξει στοιχεία που θα συμβάλουν στη λήψη οριστικών αποφάσεων για το σε ποιους από τους τρεις στόχους θα προχωρήσει με τις πρώτες δύο γεωτρήσεις. 

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο αμερικανικός κολοσσός, βρίσκεται και ένα βήμα πριν υπογράψει τις τελικές συμφωνίες με το ή τα γεωτρύπανα που θα χρησιμοποιήσει στην κυπριακή ΑΟΖ.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)