to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 12.10.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Προσπάθεια για την εκκαθάριση όλων των εφάπαξ ως τον Ιούνιο

Τις 20.000 μηνιαίως φτάνουν πλέον οι νέες συντάξεις που αποδίδονται, καθώς προσετέθη εμβόλιμη διαδικασία στις αρχές κάθε μήνα, για τις 110.000 εκκρεμούσες αιτήσεις, είπε η γενική γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης Στέλλα Βρακά Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Αντίστοιχη προσπάθεια για τις επικουρικές, αλλά και τα εφάπαξ, που αναμένεται να έχουν εκκαθαριστεί ως τον Ιούνιο του 2018.


Με αφορμή την ολοκλήρωση της απόδοσης νέων 5.000 συντάξεων σε εμβόλιμη ημερομηνία (συνήθως οι νέες συντάξεις αποδίδονται και αυτές τέλος του μήνα, η κ. Βρακά είπε ότι αυτή η «εμβόλιμη διαδικασία πληρωμής νέων συντάξεων ... εξετάζεται να αποκτήσει σταθερό χαρακτήρα, να μην γίνεται δηλαδή καταβολή νέων συντάξεων μόνο στο τέλος του μήνα αλλά και ενδιάμεσα ... το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα».
 
Όπως εκτίμησε, με την διαδικασία αυτή, ο συνολικός αριθμός απόδοσης νέων συντάξεων θα φτάσει τις 20.000 μηνιαίως.
 
Η κ. Βρακά τόνισε ότι «στον ΕΦΚΑ γίνεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να εκκαθαριστούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Κατ' αρχήν, να εξακριβωθεί ο αριθμός τους γιατί μέσα στο χαμό των συστημάτων που υπήρχαν στα ταμεία δεν ήταν ξεκάθαρος ... έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια εκκαθάρισης του μητρώου εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης».
 
Όπως ανέφερε, στα τέλη Σεπτεμβρίου «η εικόνα που υπάρχει είναι για 110.000 αιτήσεις για κύριες συντάξεις» που εκκρεμούν», ενώ για τις επικουρικές συντάξεις ο αντίστοιχος αριθμός είναι γύρω στις 63.000 (σ.τ.σ. η αρχική αναφορά ήταν μεγαλύτερη εκ παραδρομής).
 
Στο μέτωπο των εφάπαξ επίσης δίνεται μάχη, «όλες οι υπηρεσίες και το ΕΤΕΑΕΠ εργάζονται πυρετωδώς, με σκοπό το αργότερο τον Ιούνιο του 2018 να έχουν εκκαθαριστεί όλα τα ληξιπρόθεσμα και για τα εφάπαξ, να μην υπάρχει ούτε ένα εφάπαξ που να εκκρεμεί», συνέχισε η κ. Βρακά.
 
Καυτηρίασε μάλιστα το γεγονός ότι μέχρι πρότινος όχι μόνο δεν δεν υπήρχε ενιαίος φορέας και ενιαίοι κανόνες, αλλά «δεν υπήρχε καν τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ που αφορούσαν αποχωρήσεις μετά την 01/09/2013, υπήρχαν εφάπαξ που εκκρεμούσαν από τότε και δεν υπήρχε τρόπος υπολογισμού ως το Μάιο του 2016 όταν εκδόθηκε ο ν. 4387, ήταν παγωμένα από τότε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)