to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:26 | 08.08.2021

Κοινωνία

Προσπαθεί να τα μπαλώσει ο Χαρδαλιάς για την έλλειψη εναέριων μέσων

Τι δήλωσε στις ενημερώσεις της Κυριακής 8 Αυγούστου και ενώ μαίνεται ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια


Στην Εύβοια ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος, με την ίδια αυταπάρνηση όλων των δυνάμεων μας, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών, το βράδυ της Κυριακής 8/8..

Σημείωσε πως το βράδυ που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολο, αλλά διαβεβαίωσε ότι τόσο το πυροσβεστικό σώμα όσο και οι ένοπλες δυνάμεις, το λιμενικό σώμα και η ΕΛ.ΑΣ. καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες απέναντι στα πολλαπλά μέτωπα για να διαφυλάξουν τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Επισήμανε πως οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Σε ό,τι αφορά την εικόνα στην Αττική, είπε ότι συνεχίζεται να βελτιώνεται.

Παρατείνεται η ΠΝΠ έως τις 13 Αυγούστου

Στο μεταξύ, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου παρατείνεται έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου, ενημέρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές natura και άλση. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα, εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις για την έλλειψη εναέριων μέσων

Μετά το πλήθος καταγγελιών από κατοίκους και δραματικών εκκλήσεων παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης από πυρόπληκτες περιοχές για έλλειψη εναέριων μέσων κατάσβεσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επέλεξε νωρίτερα την ίδια μέρα να μας πει πότε αυτά μπορούν να επιχειρούν.

Κατά την απογευματινή ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως τα πυροσβεστικά αεροσκάφη αντιμετωπίζουν σοβαρούς δυσκολίες ή κινδύνους, που μπορεί να δυσχεραίνουν ή να καταστήσουν αδύνατο το έργο τους.

Όπως ανέφερε, προκειμένου τα εναέρια να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ρίψεις με ασφάλεια θα πρέπει να έχουν διασφαλιστεί τρεις προϋποθέσεις: πώς θα πάνε, πως θα ρίξουν και πώς θα φύγουν. «Αλλιώς δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση ρίψεων» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το χωρίς τέλος δράμα, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εύβοια, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο κυρίως μέτωπα, σε τεράστια απόσταση μεταξύ τους, στην Βόρεια και τη Νότια Εύβοια, όπου «οι ριπές των νοτιοανατολικών ανέμων που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 4 μποφόρ, οδηγούν την πυρκαγιά προς τους παραλιακούς οικισμούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον « ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη, ασταμάτητα», οι οποίες «ενισχύονται διαρκώς από όμορες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

»Συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα. Τεράστια είναι η συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων από τις Ένοπλες δυνάμεις, από την Ελληνική Αστυνομία, από το Λιμενικό Σώμα, από τους εθελοντές μας, αλλά και την Περιφέρεια και την Τοπική αυτοδιοίκηση».

Για το μέτωπο της Αττικής ο υφυπουργός επεσήμανε ότι η εικόνα είναι βελτιωμένη και ότι συνεχίζονται οι περιπολίες, όπως και σε άλλες πυρκαγιές, ενώ πολλές είναι αναζωπυρώσει σε Φλαμπούρι και Κατσιμίδι.

Όσον αφορά τα μέτωπα στην Πελοπόννησο, εξήγησε ότι η κατάσταση δείχνει σταθερή παρά τις πολλές αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται και προσπαθούν να την ελέγξουν.

Τέλος, για άλλη μία φορά, ανέφερε πως «έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα δύσκολο απόγευμα, ακόμα μία δύσκολη νύχτα» και απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)