to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:23 | 19.05.2020

Πολιτική

Προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις η Κεραμέως: «Προαιρετική και όχι υποχρεωτική η αναμετάδοση μαθημάτων»

«Η κυβέρνηση δε μίλησε ποτέ για κάμερες», λέει τώρα η υπουργός Παιδείας


Στη διακριτική ευχέρεια των εκπαιδευτικών η δυνατότητα για την αναμετάδοση μαθημάτων από τη «ζωντανή» τάξη στις ψηφιακές πλατφόρμες: Την παραπάνω δήλωσε έκανε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμεώς μιλώντας στο σταθμό OPEN, κάνοντας λόγο για «φθηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια» στις αναφορές για είσοδο καμερών στα σχολεία.

«Η κυβέρνηση δε μίλησε ποτέ για κάμερες», ισχυρίστηκε η υπουργός Παιδείας αναφερόμενη στις αντιδράσεις για την τροπολογία που προβλέπει την απευθείας μετάδοση μαθημάτων, ενώ έκανε λόγο για «αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας» προς τους μαθητές που για προληπτικούς λόγους παραμένουν εκτός σχολικών μονάδων εν μέσω πανδημίας.

Στη συνέχεια η Ν. Κεραμέως ανέφερε πως η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα μέσω του υπάρχοντος συστήματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης να μεταδοθεί ήχος και εικόνα μέσα από tablet, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ακόμη και κινητό τηλέφωνο, ενώ στην πλατφόρμα έχει καταργηθεί η δυνατότητα καταγραφής και αποθήκευσης.

Η αναμετάδοση, δε, διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες και δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η μετάδοση ήχου και εικόνας των μαθητών, όπως επίσης και η καταγραφή. Επίσης, η είσοδος στις ψηφιακές τάξεις ελέγχεται από τους εκπαιδευτικούς, ενώ η μετάδοση διακόπτεται για την εξέταση.

Σε ερώτηση σχετικά με την διατύπωση από το βήμα της Βουλής πως η κυβέρνηση δεν κάνει «ούτε βήμα πίσω» για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας απάντησε πως δεν σημειώνεται καμία αντίφαση ή υποχώρηση του υπουργείου, καθώς εξαρχής η διάταξη δεν είχε υποχρεωτικό χαρακτήρα. Όπως εξήγησε, η διάταξη προβλέπει τη δυνατότητα αναμετάδοσης σε περιόδους επιδημίας και δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Για την πραγματοποίηση της αναμετάδοσης έχουν σταλεί ψηφιακές συσκευές προς τις σχολικές μονάδες, ενώ μέσω ΕΣΠΑ έχει αναβαθμιστεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολικών μονάδων. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, κάθε σχολείο διαθέτει σύνδεση με το διαδίκτυο, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για παροχή δεδομένων από τις εταιρίες-παρόχους για σύνδεση με τις συγκεκριμένες πλατφόρμες.

Η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων θα αποφασιστεί μόνον αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα εντός των επόμενων ημερών, ενώ σε κάθε περίπτωση συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. «Η προοπτική είναι αισιόδοξη» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως η τελική εισήγηση θα καταρτιστεί από τους ειδικούς.

Παρουσιάζοντας τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, η Ν. Κεραμέως ανέφερε την αύξηση των Πρότυπων-Πειραματικών σχολείων από 9 σε 30, ενώ εισάγονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα τα εργαστήρια δεξιοτήτων με την εισαγωγή νέων θεματικών ενοτήτων, όπως ο εθελοντισμός, η επιχειρηματικότητα, η ενημέρωση για τις εξαρτήσεις κ.α. Στις διατάξεις επίσης συμπεριλαμβάνεται η αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικού έργου, ενώ ειδικές ρυθμίσεις, όπως η διπλή μοριοδότηση για τις δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες, ενισχύουν την έγκαιρη και αποτελεσματική στελέχωση των σχολείων.

Τέλος, για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, η υπουργός παρέπεμψε στην απόφαση του υπ. Εργασίας, σύμφωνα με την οποία δεν εισπράττονται δίδακτρα για υπηρεσίες που δεν παρέχονται εξ αποστάσεως.

Πληροφορίες: alfavita.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)