to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:20 | 17.01.2018

Οικονομία

Κρίσιμη δίκη για το μέλλον της ΣΕΚΑΠ

Εκδικάζεται σήμερα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής η αίτηση αναστολής που κατέθεσε η εταιρία


Το πρόστιμο μαζί με τις προσαυξήσεις και τους τόκους υπερημερίας φτάνει τα 44 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως θέτει σε αμφισβήτηση τη συνέχιση λειτουργίας της καπνοβιομηχανίας, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην κερδοφορία και προσφέροντας εργασία σε 180 οικογένειες στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.

Η ΓΣΕΕ με χθεσινή της ανακοίνωση δηλώνει πως τάσσεται υπέρ της εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των εργαζομένων. «Η ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην Καπνοβιομηχανία Ξάνθης, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους, αναμένοντας την δικαστική απόφαση που θα κρίνει αν θα υπάρξει αναστολή ή όχι του προστίμου που καλείται να καταβάλλει η ΣΕΚΑΠ», αναφέρεται.

Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν σήμερα έξω από τα δικαστήρια της Κομοτηνής, αναμένοντας με αγωνία την εξέλιξη της εκδίκασης. Εκεί θα βρεθούν, επίσης, οι βουλευτές Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων του νομού. «Στην περιοχή υπάρχει μια ομοψυχία όλων των πολιτικών και παραγωγικών φορέων, πέρα από κομματική προέλευση του καθενός, υπέρ της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας του εργοστασίου και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας», είπε στο «Έθνος» ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και προσέθεσε: «από εκεί και πέρα, το πρόστιμο να επιβληθεί σε αυτούς που έκαναν το λαθρεμπόριο. Εδώ έχουμε το παράδοξο να υπάρχει έγκλημα χωρίς εγκληματίες. Έγινε λαθρεμπόριο, οι κατηγορούμενοι γι΄ αυτό αθωώθηκαν και το πρόστιμο πάει στον νέο ιδιοκτήτη».

Η προσωρινη αναστολή

Προσωρινή "ανάσα" έλαβε η ΣΕΚΑΠ, μετά τη συζήτηση στα τέλη Δεκεμβρίου 2017 για την υπόθεσή της στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, όπου αποφασίστηκε η έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για την ιστορική καπνοβιομηχανία.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δικηγόρος της ΣΕΚΑΠ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, διευκρίνισε: «Σήμερα συζητήσαμε με την Πρωτοδίκη, κυρία (Ελένη) Πιστόλα, τους λόγους για τους οποίους ζητάμε την αναστολή των αποφάσεων για τη ΣΕΚΑΠ. Έκανε λοιπόν δεκτό το αίτημά μας και ανέστειλε προσωρινά όλες τις αναγκαστικές πράξεις (σε βάρος της ΣΕΚΑΠ) έως τις 17 Ιανουαρίου».

Τη συγκεκριμένη ημερομηνία αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση αναστολής της διαδικασίας, που κατέθεσε η καπνοβιομηχανία, και αν και αυτή γίνει δεκτή, τότε η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Εν αναμονή των εξελίξεων και τουλάχιστον μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, η ΣΕΚΑΠ θα μπορεί μετά τη σημερινή απόφαση να διακινεί ομαλά τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής ορίζει με προσωρινή διαταγή τη μη άμεση καταβολή του προστίμου των 44 εκατομμυρίων ευρώ (περιλαμβάνονται και οι τόκοι υπερημερίας) για τη ΣΕΚΑΠ με ταυτόχρονη υποχρέωση του Τελωνείου Ξάνθης τη χορήγηση πίστωσης στην εταιρεία για τη συνέχιση των εμπορικών της δραστηριοτήτων έως τις 17 Ιανουαρίου, όταν και θα εξεταστεί η αίτηση αναστολής των εισπρακτικών μέτρων» αναφέρει η εταιρεία.

Προσθέτει δε ότι «με την απειλή του δυσβάστακτου προστίμου των 44 εκατομμυρίων ευρώ να παραμένει ακόμα ισχυρή και αμετάβλητη, η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία σύντομη όσο και αναγκαία ανάσα ζωής για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας για λίγες ημέρες ακόμα».


 

Το ιστορικό

Όταν  το Τελωνείο Ξάνθης κοινοποίησε στη ΣΕΚΑΠ ατομική ειδοποίηση πληρωμής προστίμου για τελωνειακές παραβάσεις που είχαν διαπραχθεί το 2009, η καπνοβιομηχανία άσκησε αμέσως ανακοπή και αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, όπου σήμερα το μεσημέρι συζητήθηκε -με θετική για την καπνοβιομηχανία έκβαση- το αίτημα χορήγησης της προσωρινής διαταγής.

Η ατομική ειδοποίηση εστάλη μετά από την πρόσφατη (8/12/2017) απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής να επικυρώσει το εν λόγω πρόστιμο (σ.σ. ύψους 38,2 εκατ. ευρώ τότε, 44 εκατ. σήμερα με τις προσαυξήσεις), που επιβλήθηκε στην καπνοβιομηχανία για τις παραβάσεις του 2009. Μάλιστα, ο κ. Λυκουρέζος χαρακτήρισε ώς "εσφαλμένη νομικά" την απόφαση του Εφετείου για το πρόστιμο.

Πλέον, εκκρεμεί η υποβολή της προσφυγής της εταιρείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την κατάθεση αίτησης ακύρωσης της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, η οποία -όπως διευκρίνισε ο κ. Λυκουρέζος- θα γίνει «στο αμέσως προσεχές μέλλον». Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εκτίμηση ως προς το πότε αναμένεται να ληφθεί η σχετική απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Λυκουρέζος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θα επιδιώξουμε όσο το δυνατόν ταχύτερες διαδικασίες».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επικύρωση από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, το τελωνείο «μπλόκαρε» τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά. Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές προερχόμενες από κύκλους της εταιρείας, η εμπλοκή προέκυψε επειδή μετά τη δικαστική απόφαση επικύρωσης του προστίμου, το Τελωνείο αρνήθηκε να δεχτεί την πίστωση φόρου των 28 ημερών, που ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας παραχωρεί στις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να διανείμουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους.

Το πρόστιμο αφορά ενέργειες της χρήσης 2009, ενώ η ΣΕΚΑΠ πέρασε στα χέρια της εταιρείας Donskoy Tabak του ομίλου Σαββίδη το 2013, μετά τον δεύτερο διαγωνισμό για τη διάθεση του ποσοστού άνω του 50% που κατείχε στην εταιρεία η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Σήμερα ο όμιλος ελέγχει πάνω από το 84% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ.

Εξω απο το δικαστήριο -παρά την καταρρακτώδη, κατά διαστήματα, βροχή- είχαν συγκεντρωθεί οι 179 εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ  και άλλοι εργαζόμενοι προς συμπαράσταση. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Γρηγόρης Στογιαννίδης και ο γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης του κόμματος Γιώργος Χατζηθεοδώρου, καθώς επίσης δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι παράγοντες της περιοχής. Οι υπάλληλοι της εταιρείας εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για αίσια έκβαση της υπόθεσης, η οποία απειλεί να "αφήσει" στον αέρα τους ίδιους, επιφέροντας σημαντικό οικονομικό πλήγμα στην ευρύτερη περιοχή.


Κυβέρνηση: Στόχος να μην κλείσει η ΣΕΚΑΠ

«Ο στόχος είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος,  ερωτηθείς για το ζήτημα που έχει προκύψει,  προσθέτοντας ότι «στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης θα πάρουμε οποίες πρωτοβουλίες μπορούμε για να μην χαθούν 170 θέσεις εργασίας».

Συμπλήρωσε δε, μεταξύ άλλων, αναφορικά με δηλώσεις από την πλευρά της επιχείρησης πως «δεν παίρνει εξασφαλίσεις κανένας επενδυτής από την κυβέρνηση – η δουλειά του κράτους είναι να εγγυάται την ορθή λειτουργία της έννομης τάξης και την εύρυθμη λειτουργία των επενδύσεων».
 
tags: ΣΕΚΑΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)