to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:03 | 12.04.2018

Κοινωνία

Ο άνθρωπος που ξέρει πολλά για την υπόθεση «Noor 1»

O ιρανικής καταγωγής Τούρκος υπήκοος Νατζί Σερίφι Ζινταστί, κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor One», τον Ιούνιο του 2014, βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών διωκτικών αρχών εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα.


Ο Ζινταστί συνελήφθη, μαζί με εννέα συνεργούς του σε έφοδο που έκαναν αστυνομικοί της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος κατά διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης και μεταφέρθηκαν στα κεντρικά της Ασφάλειας για ανάκριση.

Ο Νατζί Ζινταστί την 26η Σεπτεμβρίου του 2014, τρεις μήνες μετά την κατάσχεση δύο τόνων ηρωίνης στην Ελευσίνα, είχε δεχθεί επίθεση στο αυτοκίνητό του, κατά την οποία δολοφονήθηκε εν ψυχρώ σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης η 19χρονη κόρη του, Αρζού, και ο 23 ετών οδηγός του. Τότε είχε δηλώσει πως τον απειλούσαν και ότι στόχος ήταν ο ίδιος.

Ο Ζιντάστι που ήταν μυστικός μάρτυρας του εισαγγελέα Ζεκεριγιά Οζ (εισαγγελέας που σήμερα διαφεύγει καθώς είναι καταζητούμενος ως μέλος της οργάνωσης του Γκιουλέν) στην υπόθεση «Εργκένεκον», το πολυσυζητημένο «μυστικό σχέδιο» για την ανατροπή της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ταγγίπ Ερντογάν (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», σε βάρος του Ζινταστί είχε εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2017 ένταλμα σύλληψης της 3η τακτικής ανακρίτριας Πειραιά, Ασπ. Αλβανού, για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης από τα Εμιράτα στην Ελευσίνα, τον Ιούνιο του 2014, με το πλοίο «Noor One».

Στον ρόλο του ιρανικής καταγωγής «βαρόνου» των ναρκωτικών στην εν λόγω υπόθεση είχε αναφερθεί σε μία από τις καταθέσεις του ο καταδικασμένος σε ισόβια εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης, στο σπίτι του οποίου στη Φιλοθέη είχαν βρεθεί τα 500 κιλά από τους συνολικά 2 τόνους του φορτίου της ηρωίνης. Ο Γιαννουσάκης, μάλιστα, φέρεται να είχε δώσει στις αρχές βίντεο από συνάντησή του με τον Ζινταστί στην Κων/πολη, κατά την οποία είχε συμφωνηθεί η μεταφορά των ναρκωτικών με το «Noor One».

Θυμίζουμε ότι για την υπόθεση αυτή ασκήθηκε πρόσφατα  ποινική δίωξη από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα , για χρηματοδότηση και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, μεταφορά, διακίνηση και πώληση ναρκωτικών ουσιών, σε βάρος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και τριών συνεργατών του.

Ειδικότερα, η δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας ελέχθηκαν εμβάσματα σχετικά με την χρηματοδότηση του πλοίου το οποίο μετέφερε ναρκωτικά. 

Παράλληλα, με παραγγελία της η εισαγγελέας ζητείται να γίνει και περαιτέρω διερεύνηση για πιθανή λαθρεμπορία καυσίμων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες και πάλι μέσα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)