to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πρόσωπο ελεγχόμενο για το «αμαρτωλό» Ταμείο διόρισε η Μενδώνη

Η επιλογή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για τη θέση του διευθυντή της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου, έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση, δημιουργώντας πλήθος ερωτημάτων που μέχρι στιγμής μένουν αναπάντητα και βαραίνουν την ίδια την υπουργό.


Συγκεκριμένα, η κ. Μενδώνη επέλεξε για την παραπάνω θέση, ένα πρόσωπο που βρισκόταν σε προ ετών διοίκηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (είχε διοριστεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου το 2012 με τριετή θητεία). Υπενθυμίζεται πως 17 μέλη της διοίκησης εκείνης του Ταμείου –γνωστού και ως «αμαρτωλού» Ταμείου– βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες για την περιβόητη υπόθεση των εικονικών δανείων.

Πρόκειται για ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν μετά από πορισματική έκθεση επιθεωρητών - ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, επί θητείας της Μαρίας Παπασπύρου, ως γενικής επιθεωρήτριας της Δημόσιας Διοίκησης. Οι διώξεις έγιναν για υπόθεση χρηματικών ποσών 200.000 ευρώ, η οποία αφορούσε στη χορήγηση οικονομικών βοηθημάτων και δανείων από το Ταμείο προς τους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο 2012-2014 και τα οποία ουδέποτε πιστώθηκαν πραγματικά στους εν λόγω υπαλλήλους.

Συνεπώς, για τα 17 μέλη διοικήσεων του Ταμείου εκείνης της περιόδου (2012-2014)έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για πέντε αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνουν την πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, την ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, την απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου, Γιάννης Τσακοπιάκος, ορίστηκε στέλεχος ομάδας εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού για τον έλεγχο των κτηριακών εγκαταστάσεων των υπηρεσιών του Υπουργείου. Δύο απαραίτητες επισημάνσεις: πρώτον ο διορισμός του προήλθε έπειτα από σχετική απόφαση της κ. Μενδώνη, και δεύτερον ο κ. Τσακοπιάκος με δήλωσή του έχει αναφέρει ότι ο ίδιος περιλαμβάνεται στα 17 μέλη του Ταμείου στα οποία έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)