to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:09 | 12.09.2014

leftist

Πολιτική

Προσωπική εντολή Σαμαρά: Κόψτε τον Τσίπρα!

Προκλητικό δείγμα καθεστωτικής νοοτροπίας αποτελεί το ότι ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς τηλεφώνησε στη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ για να διατάξει το κόψιμο του Αλέξη Τσίπρα.


Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση Σαμαρά αναπτύσσει συμπεριφορές που θυμίζουν καταρρέον αυταρχικό καθεστώς. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και ο αέρας υπεροχής που του έδωσε η κοινωνική κατακραυγή για τον άθλιο ΕΝΦΙΑ, που ληστεύει τους φτωχούς αφήνοντας στο απυρόβλητο τους πλούσιους, η άρνηση των τροϊκανών να αποδεχτούν μια πραγματική χαλάρωση της δρακόντειας λιτότητας, καθώς και η εκρηκτικά πλεονάζουσα φτώχεια, οδηγούν ολοένα και περισσότερους στο συμπέρασμα ότι η πτώση της κυβέρνησης (αργά ή γρήγορα) και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπότρεπτες.

Αυτή η περιρρέουσα αίσθηση των «τελευταίων ημερών της Πομπηίας» πυροδοτεί μια έξαρση πολιτικού αμοραλισμού, πρακτικών συνδιαλλαγής και κινήσεων πανικού. Από το αλισβερίσι και το όργιο εκβιασμό που εκτυλίσσονται μπας και μαζευτούν οι 180, μέχρι το ανυπέρβλητο καραγκιοζιλίκι με τις αντικαταστάσεις βουλευτών στην ψηφοφορία του ΕΝΦΙΑ· και από το απίστευτο «πετάξατε τα λεφτά σας στα σπίτια» της Βούλτεψη ως τον φερόμενο διορισμό υπεύθυνης Τύπου του… τάφου της Αμφίπολης, συσσωρεύονται γεγονότα που δείχνουν ότι η κατάσταση εκτρέπεται.

Αναμφίβολα, γεγονός-ορόσημο αυτής της πορείας παρακμιακής εκτροπής αποτελεί το χτεσινό τηλεοπτικό «ψαλίδι» στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Με προσωπική εντολή του Αντώνη Σαμαρά η δήθεν δημόσια, και στην πραγματικότητα κυβερνητική, τηλεόραση δεν θα μεταδώσει τη σαββατιάτικη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο. Προκλητικό δείγμα καθεστωτικής νοοτροπίας αποτελεί το ότι ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς τηλεφώνησε στη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ για να διατάξει το κόψιμο του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι πρωτοφανές να μην μεταδίδεται από την κρατική τηλεόραση η ομιλία στη ΔΕΘ του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να εκπλήσσει η παραίτηση των διευθυνόντων της ΝΕΡΙΤ, Αντώνη Μακρυδημήτρη και Ροδόλφου Μορώνη, οι οποίοι μόνο για… Συριζαίοι δεν μπορούν να κατηγορηθούν. Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις προβλέψεις της Αριστεράς και των απολυμένων της ΕΡΤ, το  μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ είναι πολύ χειρότερο και πολύ πιο στενά ελεγχόμενο από την κυβέρνηση από ό,τι ήταν η ΕΡΤ. Πρόκειται για μια νέα ΥΕΝΕΔ.

Η προσωπική παρέμβαση Σαμαρά μάς γυρίζει σε εποχές που υποτίθεται ότι είχαμε αφήσει οριστικά πίσω μας. Πρόκειται για ένα ακόμα κατόρθωμα της  κυβέρνησης που επιχειρεί να αναβιώσει σε όλους τους τομείς το πνεύμα της αντικομμουνιστικής εθνικοφροσύνης της δεκαετίας του ’50. Το πισωγύρισμα δεν αφορά μόνο στα κοινωνικά δικαιώματα που η μνημονιακή πολιτική έχει αποψιλώσει. Έχει να κάνει επίσης με τις δημοκρατικές ελευθερίες που έχουν μπει σε διαδικασία συνεχώς αφυδάτωσης. Καταστολή στις διαδηλώσεις, γελοιοποίηση του κοινοβουλίου, χειραγώγηση της πληροφόρησης, επιχείρηση φίμωσης της αντιπολίτευσης, η αλυσίδα της φαλκίδευσης της δημοκρατίας θα αποκτά καινούργιους κρίκους όσο η κυβέρνηση Σαμαρά παραμένει στους θώκους της. Είναι πια καιρός να τελειώνουμε μαζί της.

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)