to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:37 | 30.06.2016

Διεθνή

Πρόσκληση σε Σοσιαλιστές και Πολίτες: Ξεκινάει τις επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης ο Ραχόι

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα αρχίσει επαφές με τα άλλα πολιτικά κόμματα της χώρας προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, αφού κανείς δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.


Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι κέρδισε τις εκλογές, αυξάνοντας τον αριθμό των εδρών του στο κοινοβούλιο σε σύγκριση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου, όμως ενδέχεται και πάλι να υπάρξει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας στην Ισπανία μέχρι να καταλήξουν τα κόμματα σε μια συμφωνία. Το PP θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη είτε των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών (PSOE) που κατέλαβαν την δεύτερη θέση στις εκλογές είτε του νεοφιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos, που ήρθε τέταρτο, καθώς και αρκετών μικρότερων, περιφερειακών κομμάτων, καθώς του λείπουν 39 έδρες για να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αν δεν υπάρξει πολιτική σύμπραξη, ο κ. Ραχόι θα χρειαστεί τουλάχιστον την «ανοχή» των άλλων κομμάτων, δηλαδή να συμφωνήσουν οι ηγέτες τους να απέχουν από τη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας. «Από αύριο, θα αρχίσω συνομιλίες με τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις για να διαπιστώσω την προθυμία της καθεμιάς από αυτές για την εξεύρευση μιας λύσης», είπε ο κ. Ραχόι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μέχρι στιγμής, οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται διχασμένοι για το αν θα πρέπει να επιτρέψουν στο PP να κυβερνήσει. Ο ηγέτης των Ciudadanos, από την άλλη, έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με το PP, αλλά όχι και να στηρίξει μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον  Ραχόι.

Η Κάτω Βουλή, Κογκρέσο των Βουλετών, η μόνη εκ των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου που είναι υποχρεωτικό να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διαθέτει 350 έδρες, άρα το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να έχει τη στήριξη τουλάχιστον 176 βουλευτών.  Υπενθυμίζεται ότι στο ισπανικό σύστημα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει δύο ευκαιρίες για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης: στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στη δεύτερη μπορεί να επιβιώσει και με τη σχετική πλειοψηφία (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Πάμπλο Ιγκλέσιας: Αργά ή γρήγορα θα κυβερνήσουμε, γιατί ο Σάντσεθ θα «ψηφίσει» Ραχόι

Το ρεπορτάζ του Αργ. Παναγόπουλου στην Αυγή:

«Αργά ή γρήγορα τo Unidos Podemos θα κυβερνήσει. Είναι θέμα χρόνου... γιατί ο Σάντσεθ θα 'ψηφίσει' Ραχόι», τόνισε ο Π. Ιγκλέσιας, ενώ οι Ραχόι και Σάντσεθ απέρριψαν προς το παρόν πρόταση του Ριβέρα για κοινή συνάντηση και.. κυβέρνηση, ενώ η Ντίαθ άνοιξε το θέμα της διαδοχής του Σάντσεθ στα ηνία του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Έχουμε πάνω από πέντε εκατομμύρια ψήφους και πρέπει να δουλέψουμε για να υπερασπιστούμε τον κόσμο» τόνισε χθες ο Ιγκλέσιας στη «La Sexta» σπάζοντας 36 ώρες σιωπής, εκτιμώντας ότι «πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να μην κάνουμε αναλύσεις εν θερμώ. Πρέπει να ηρεμήσουμε, να σκεφτούμε ήρεμα ποια πράγματα δεν λειτούργησαν και τι θα κάνουμε στο μέλλον».

Ο ηγέτης του Unidos Podemos υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί και υπερασπίστηκε τη συμμαχία με την Ενωμένη Αριστερά, συμφωνώντας στην πράξη με τη διαπίστωση του Γκαρθόν ότι χωρίς τη συνεργασία τα αποτελέσματα θα ήταν χειρότερα. Ο Ιγκλέσιας τόνισε ότι ο Σάντσεθ δεν του απάντησε στο μήνυμα που του έστειλε το βράδυ των εκλογών και στην πρόταση για διάλογο, προφανώς γιατί «υποδηλώνει τι θα κάνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα: θα κάνει πρόεδρο της κυβέρνησης τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι», εκτιμώντας πως οι πρωτοβουλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης ανήκουν στο Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο ηγέτης των Πολιτών Ριβέρα ζήτησε κοινή συνάντηση με τον Ραχόι και τον Σάντσεθ, την οποία προς το παρόν αρνήθηκαν και οι δύο, ενώ η πρόεδρος της Ανδαλουσίας Ντίαθ εργάζεται πλέον ανοιχτά για να διαδεχθεί τον Σάντσεθ στην ηγεσία του κόμματος. «Δεν μου αρέσει να κόβω ξύλα από ένα δέντρο που έπεσε» τόνισε χαρακτηριστικά για τον Σάντσεθ. Η αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια Ότρα έθεσε το επίμαχο ερώτημα των ημερών: «Γιατί οι πολίτες ψηφίζουν ύποπτους εγκλημάτων;»

Η υπεράσπιση της παρακρατικής συμπεριφοράς του υπουργού Εσωτερικών Φερνάντεθ Ντίαθ δημιουργεί μια νέα συμμαχία, πολύ πιο διαφορετική και αποτρόπαια, ανάμεσα στο Λαϊκό, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Πολίτες, που ενώθηκαν για να αποτρέψουν τη κατάθεση του υπουργού στη Βουλή για την παράνομη προσπάθεια κατασκευής ψευδών κατηγοριών εναντίον της ηγεσίας των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων του Podemos, της Δημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας ERC και του δεξιού εθνικιστικού καταλανικού κόμματος DiLl ζήτησαν από τη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής την παρουσία του υπουργού για να εξηγήσει για τη χρήση της Αστυνομίας στην κατασκευή κατηγοριών εναντίον ηγετών πολιτικών κομμάτων. Ομόφωνα τα πέντε μέλη της Διαρκούς Επιτροπής, που συμπεριλαμβάνει τον σοσιαλιστή απερχόμενο πρόεδρο του σώματος Λόπεθ, τους δύο αντιπροέδρους, έναν δεξιό και έναν σοσιαλιστή και τους δύο γραμματείς, έναν δεξιό και έναν των Πολιτών απέρριψαν το αίτημα για καθαρά «τυπικούς λόγους», εκτιμώντας ότι η Διαρκής Επιτροπή ασχολείται μόνο με θέματα διαχείρισης των θεσμών μέχρι τη σύσταση της νέας Βουλής.

Η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας εξέφρασε την ντροπή της για την «πολιτική δίκη» εναντίον του πρώην προέδρου της Μας, που είχε βρεθεί στο παρακρατικό στόχαστρο του υπουργού Εσωτερικών, ενώ ο πρώην δήμαρχος της Βαρκελώνης Τρίας κατήγγειλε ότι ο υπουργός Εσωτερικών άσκησε πιέσεις στον Τύπο για να δημοσιευθεί ότι είχε λογαριασμό στην Ελβετία, δεδομένου ότι το όνομα του Τρίας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ατόμων για τα οποία θα έπρεπε να κατασκευαστούν πλαστές κατηγορίες.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)