to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:29 | 21.01.2017

Κοινωνία

Προσφυγόπουλα στα θρανία: Μαθήματα ανθρωπιάς και φιλοξενίας στο 5ο Δημοτικό Χαϊδαρίου

Ούτε φωνές και απειλές ούτε ξενοφοβικές εκδηλώσεις. Αντίθετα, το κλίμα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου στα Κουνέλια χθες το βράδυ, 20 Ιανουαρίου, ήταν ήρεμο και επέτρεψε έναν εποικοδομητικό διάλογο, που ανέτρεψε τις όποιες αναστολές υπήρχαν για τη λειτουργία τμημάτων για προσφυγόπουλα. Παραβρέθηκαν πάνω από 100 γονείς, που χωρίς προκαταλήψεις έθεσαν εύλογα ερωτήματα σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, πήραν απαντήσεις και η πολύωρη συνάντηση έληξε όχι μόνο χωρίς καμία αντίδραση και εκδήλωση μίσους, αλλά με πνεύμα ανθρωπιάς και φιλοξενίας.


Με θέμα συζήτησης την έναρξη των απογευματινών τμημάτων για τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στη δομή του Σκαραμαγκά, έγινε σήμερα το απόγευμα η συνέλευση του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας, που ξεκίνησε γύρω στις 7 μμ και ολοκληρώθηκε περί τις 11 το βράδυ. 

Τα θέματα που κυρίως απασχόλησαν τους γονείς ήταν αν τα προσφυγόπουλα είναι εμβολιασμένα, το ζήτημα της καθαριότητας και της φύλαξης του σχολείου, καθώς και η κάλυψη των επιπλέον δαπανών που θα δημιουργηθούν, όπως οι αυξημένες ανάγκες για θέρμανση. 

Μιχάλης Σελέκος: «Οι γονείς αντιμετώπισαν το θέμα με ωριμότητα»

Η δημοτική αρχή υποσχέθηκε πως οι καθημερινές ανάγκες και οι υλικοτεχνικές δαπάνες θα καλυφτούν από το Δήμο, σε συνεργασία με τη διεύθυνση του σχολείου. Δόθηκε ακόμη η ρητή διαβεβαίωση πως έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι εμβολιασμοί σε αυτά τα παιδιά. 

Να προσθέσουμε πως ο σκοπός της συγκέντρωσης είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν στόχευε στη λήψη κάποιας θετικής ή αρνητικής απόφασης. Οι γονείς στο σύνολό τους αντιμετώπισαν το θέμα με υπευθυνότητα και μάλιστα τόνισαν πως θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες για τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν. 

Μετά τη συζήτηση αυτή, ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος μιλώντας στο "Χαϊδάρι Σήμερα" δήλωσε υπερήφανος για την ωριμότητα, τη νοοτροπία και το αίσθημα ευθύνης που δείχνουν οι γονείς και οι συνδημότες μας στο σύνολο τους. 

Αθανασία Βελέντζα: "Φοβόμουν μετά από όσα έγιναν στο Πέραμα" 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, κ. Αθανασία Βελέντζα, φάνηκε ιδιαίτερα ανακουφισμένη, αφού, όπως μάς είπε, τις προηγούμενες ώρες την κυριαρχούσε ο φόβος μετά τα φαινόμενα ρατσισμού και τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε Δημοτικό Σχολείο στο γειτονικό Πέραμα. 

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας, στη συγκέντρωση κλήθηκαν από τον σύλλογο αρκετοί φορείς (αυτοδιοικητικοί, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί), προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση. Ανάμεσα τους ήταν και ένας Έλληνας εκπαιδευτικός που παραδίδει μαθήματα στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά. Όπως τους είπε, εκείνος  θα συνοδεύει τα παιδιά κατά τη μεταφορά τους από και προς το σχολείο. 

Τα μαθήματα θα παραδίδουν εκπαιδευτικοί που θα προσλάβει το Υπουργείο αποκλειστικά γι' αυτό το πρόγραμμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κ. Βελέντζα, τα νέα τμήματα θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Η ίδια έκρινε πως η παρουσία του δημάρχου και οι δεσμεύσεις του εξαφάνισαν τις όποιες αναστολές και φόβους που μπορεί να είχαν κάποιοι γονείς. 

«Τα αισθανόμαστε σαν δικά μας παιδιά» 

Να προσθέσουμε πως συγκινητικός και καθησυχαστικός ήταν ο λόγος ενός γονέα από ένα αντίστοιχο σχολείο στον Ελαιώνα, που μετέφερε τη δική του εμπειρία. Αφού τόνισε πως στο δικό του σχολείο όλα έχουν πάει μια χαρά, δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του, όταν ανέφερε στιγμές που κάποια προσφυγόπουλα έφευγαν από το σχολείο τους γιατί οι οικογένειές τους πήραν τα έγγραφα για τη μετεγκατάσταση τους στην Κεντρική Ευρώπη. «Τα αισθανόμαστε σαν δικά μας παιδιά, Δακρύζουμε όταν τα αποχαιρετάμε», είπε χαρακτηριστικά. 

(πηγή: Χαϊδάρι σήμερα)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)