to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 29.09.2020

Κοινωνία

Προσφυγικό: Οι «ένοχοι» βρέθηκαν, το κουκούλωμα των παράνομων επαναπροωθήσεων συνεχίζεται

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την είδηση ότι αποδίδονται βαριές κατηγορίες σε 35 αλλοδαπούς (από τους οποίους οι 33 είναι μέλη ΜΚΟ) για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Λέσβου «stonisi.gr», κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης σχηματίσθηκε κατά 35 συνολικά αλλοδαπών. Οι 33 από αυτούς είναι μέλη τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης ενώ δυο είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.

Χρονικά, «η δράση του οργανωμένου κυκλώματος προσδιορίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, με τη μορφή παροχής ουσιαστικής συνδρομής σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών».

Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει είναι αν η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί αδίκημα την παροχή βοήθειας σε προσφυγικά σκάφη σε κίνδυνο. Εξάλλου, σχολιάζει η «Εφ.Συν.», η ασάφεια του κατηγορητηρίου που μεταξύ άλλων αναφέρει «οργανωμένο κύκλωμα», χωρίς να το αιτιολογεί, αφήνει υπόνοιες για μια προσπάθεια ποινικοποίησης της αλληλεγγύης. Και μάλιστα την ώρα που τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αποκαλύπτουν οργανωμένη και συστηματική τακτική της επαναπροώθησης πρόσφυγων στο Αιγαίο από το ελληνικό λιμενικό (ΕΔΩ το τελευταίο δημοσίευμα του Guardian).

Τα «αδικήματα»

Ως προς τη μεθοδολογία «δράσης τους», σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου «οι εμπλεκόμενοι, με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα, όπως:

- τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τη Λέσβο,

- τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο,

- τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων,

- τον τελικό προορισμό τους (χώρος αποβίβασης στην ακτή),

- λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο Κ.Υ.Τ. στη Μόρια της Λέσβου».

Με την ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι «επιπρόσθετα, μέσω εκτεταμένης χρήσης συγκεκριμένης εφαρμογής τηλεφωνικών συνδέσεων, που σχετίζεται με ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης, δυσχέραιναν το επιχειρησιακό έργο των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά το χρόνο που εξελίσσονταν μεταναστευτικές ροές».

Η έρευνα συνεχίζεται «προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας καθώς και των Διευθύνσεων Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Αλλοδαπών Αττικής και Εγκληματολογικών Ερευνών.

Σχολιάζοντας τον σχηματισμό της δικογραφίας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε: «Η μείωση των ροών και ο ρόλος ορισμένων ΜΚΟ αποτέλεσε εδώ και μήνες βασική προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων αρχών. Συνεργαζόμαστε με πολλές οργανώσεις που έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Όμως δεν γίνονται ανεκτές ΜΚΟ με παράνομη δράση. Η ολοκλήρωση του Μητρώου ΜΚΟ θα βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή τη κατεύθυνση».

Είχαν καταγγείλει παράνομες επαναπροωθήσεις

Ωστόσο, όπως σημειώνει το thepressproject.gr,  «γεννώνται ερωτήματα αναφορικά με τις διώξεις εναντίον των συγκεκριμένων ΜΚΟ, καθώς είναι ορισμένες από εκείνες που έχουν καταγγείλει ιδιαίτερα ηχηρά παράνομες επαναπροωθήσεις του ελληνικού λιμενικού στη Τουρκία, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί από πλήθος δημοσιευμάτων στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, με φωτογραφίες και βίντεο – ντοκουμέντα.

Η Josoor International Solidarity, είχε συμβάλλει στην καταγραφή και μετέπειτα δημοσίευση στοιχείων τον Ιούνιο του 2020, τα οποία καταδεικνύουν πάνω από 900 περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων, εκ μέρους των ελληνικών αρχών. Η δεύτερη ΜΚΟ Mare Liberum, από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο κατέγραψε πάνω από 200 περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, πράγμα το οποίο συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τις ίδιες καταγγελίες είχε παρουσιάσει και η τρίτη FFM κατά το παρελθόν, κάνοντας μάλιστα λόγο για διαδικασίες ρουτίνας από πλευράς των ελληνικών αρχών, ενώ η Sea-Watch επίσης έχει προβεί σε παρόμοιες καταγγελίες κατά το παρελθόν

Επομένως εκτός από το ασαφές σε πολλά σημεία κατηγορητήριο όπως αυτό παρουσιάστηκε από την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ τη Δευτέρα, δημιουργούνται ερωτήματα, αναφορικά με το αν οι διώξεις εναντίον των συγκεκριμένων ΜΚΟ ευσταθούν ή αν πρόκειται για εκδικητικές διώξεις κατά αλληλέγγυων στους πρόσφυγες ανθρώπων, που εκθέτουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις του λιμενικού στη θάλασσα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)