to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:07 | 14.11.2016

Κοινωνία

Προσφυγικό: Μικρές οι ροές τις τελευταίες 3 ημέρες, πάνω από 12.000 οι εγκλωβισμένοι στα νησιά

Στη Λέσβο σήμερα, Δευτέρα, καταμετρήθηκαν 5.589 άτομα, στη Χίο 4.143 και στη Σάμο 2.311


Σχετικές εξελίξεις:

Μικρές ήταν οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις τελευταίες τρεις μέρες, από το πρωί της περασμένης Παρασκευής έως και σήμερα Δευτέρα 14 Νοεμβρίου το πρωί, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ. Ειδικότερα, στη Λέσβο πέρασαν συνολικά 154 άτομα, στη Χίο 10 και στη Σάμο μόλις ένας.  Στη Λέσβο σήμερα, καταμετρήθηκαν 5.589 άτομα, στη Χίο 4.143 και στη Σάμο 2.311. Συνολικά καταμετρήθηκαν 12.043 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ - Μ-Ε, εντύπωση προκαλεί η «κρουαζιέρα» γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία. Συγκεκριμένα, ιστιοφόρο στο οποίο επέβαινε η εν λόγω Σύρια προερχόμενο από την Τουρκία προσόρμισε στο λιμάνι της Χίου. Λίγο πριν την είσοδο, όμως, το περιπολικό του Λιμενικού έκανε έλεγχο στο σκάφος, το οποίο έφερε σημαία ΗΠΑ, όπου και αποδείχθηκε ότι η Σύρια ερχόταν παράνομα στη χώρα. Όπως ομολόγησε σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος είχε πληρώσει 6.500 ευρώ προκειμένου να φτάσει απευθείας στην Αθήνα. Συνελήφθη τόσο η ίδια όσο και ο 44χρονος Τούρκος υπήκοος, ιδιοκτήτης του ιστιοφόρου σκάφους.

H συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών σήμερα, 14 Νοεμβρίου 2016:

Η Κομισιόν ζητεί εκ νέου από τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης

Επιστολή στους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ αναφορικά με την ανάγκη μεγαλύτερης προόδου στη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία απέστειλε εκ νέου την περασμένη εβδομάδα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με την αρμόδια εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις προθέσεις της Επιτροπής όσον αφορά τα κράτη-μέλη που δεν έχουν ακόμη υποδεχθεί κανέναν από τους πρόσφυγες που είναι επιλέξιμοι προς μετεγκατάσταση, ανέφερε πως, παρά το γεγονός ότι κάποιες χώρες δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους, το πρόγραμμα προχωράει και πως μέχρι την ολοκλήρωσή του είναι «εφικτή» η μεταφορά όλων των προσφύγων που είναι επιλέξιμοι σε Ελλάδα και Ιταλία, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στις δύο χώρες. «Εφόσον δεν συμβεί αυτό η Επιτροπή θα εξετάσει τη λήψη περαιτέρω δράσης», τόνισε.

Γ. Μουζάλας: Η δημοκρατική απάντηση στο προσφυγικό είναι η σωστή λειτουργία του ασύλου

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής  μίλησε στην Εφημερίδα των Συντακτών για τη συγκρότηση του νέου, αυτόνομου υπουργείου, για τις κακές συνθήκες φιλοξενίας στους καταυλισμούς και τα σχέδια να βελτιωθούν, για τα σχέδια επέκτασης της κράτησης όσων ζητούν άσυλο στα νησιά και για την ανάγκη να εφαρμοστεί η αμφισβητούμενη ευρωτουρκική διακήρυξη για το προσφυγικό, ακόμα και μετά τη ραγδαία υποχώρηση του κράτους δικαίου στη γειτονική χώρα.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων:

«Οταν μιλά κανείς για κακές ή μέτριες συνθήκες έχει καταρχήν δίκιο, αλλά δεν παίρνει υπόψη ότι η χώρα μας, η κυβέρνηση και ο λαός της έκαναν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Σε πέντε μήνες από τη διάλυση της Ειδομένης, που έγινε με τρόπο που αποτελεί πρότυπο πανευρωπαϊκά, δημιουργήθηκαν περίπου 40 με 50 χιλιάδες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας, ενώ πριν υπήρχαν περίπου χίλιες.

Στη Γαλλία που έχει εμπειρία 40 χρόνων στην υποδοχή προσφύγων διαλύθηκε το Καλέ και οι άνθρωποι ζουν σε σκηνές όπως ήταν εδώ στην πλατεία Βικτωρίας. Δεν λέω ότι δεν κάνουμε λάθη, όμως οι συνθήκες γίνονται μέρα με τη μέρα καλύτερες. Είμαστε τώρα μπροστά στο νέο στάδιο. Ετοιμάζουμε τα υπάρχοντα καμπ για ξεχειμώνιασμα.

Μοιράσαμε χειμωνιάτικα ρούχα και σλίπινγκ μπαγκ. Οπου δεν προλαβαίνουμε να βάλουμε οικίσκους, προχωράμε σε αδιαβροχοποίηση των σκηνών και βάζουμε μέσα θέρμανση. Την ίδια ώρα δημιουργούμε καινούργιους καταυλισμούς, με πρότυπο τον Ελαιώνα.

Από τον Γενάρη, θα έχουμε βάλει κουζινάκια σε κάθε οικίσκο ή θα δημιουργήσουμε κοινοτικές κουζίνες. Διαπραγματευόμαστε με την DG ECHO για να μπορέσουμε να μοιράσουμε χρήματα με κουπόνια στους αιτούντες άσυλο. Δεν υποτιμούμε καθόλου ότι φιλοξενούμε πονεμένους ανθρώπους που πρέπει να ξαναβρούν ένα όραμα. Θέλω να μιλήσω τώρα με την κυρία Κονιόρδου για να δούμε πώς μπορούν Ελληνες καλλιτέχνες να μπουν στους καταυλισμούς για να δώσουν μια ελπίδα, και ταυτόχρονα να δούμε πώς μπορούμε να το ανοίξουμε αυτό και στις τοπικές κοινωνίες.

Στον Ελαιώνα φτιάξαμε ένα πολύ ωραίο γήπεδο, το οποίο το ανοίγουμε και στους Ελληνες. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί ορισμένα ζητήματα μπορεί να τα αξιοποιήσουν κάποιοι για να δημιουργήσουν φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού».

Αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο Γ. Μουζάλας σημείωσε:

«Προσωπικά πιστεύω πως η στενότερη σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρώπη πιθανώς θα οδηγήσει πιο γρήγορα σε διασφάλιση δικαιωμάτων παρά η απομόνωση. Η Ε.Ε. και η Τουρκία έχουν συνάψει μια συμφωνία για την οποία έχουν αναλάβει υποχρεώσεις.

Θέλω να ανταποκριθούν και οι δύο στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν. Η συμφωνία δίνει πρώτη φορά τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας νόμιμος δρόμος να φτάσει ο πρόσφυγας στην Ευρώπη μέσω της μετεγκατάστασης από την Τουρκία ή από τις χώρες υποδοχής.

Και δημιουργεί κίνητρα για να μείνει κανείς στην Τουρκία. Μετά την υπογραφή της, οι Σύροι έχουν δικαιώματα στην Τουρκία που δεν είχαν πριν. Αν υπάρχει άλλη συγκεκριμένη πρόταση για νόμιμο δρόμο, να την ακούσουμε. Το ζήτημα είναι να προσπαθείς να υλοποιείς κάτι στις συγκεκριμένες συνθήκες. Διαφορετικά, γράφεις ένα ποίημα, κάνεις μια έκθεση φωτογραφίας, αλλά δεν λύνεις κανένα πρόβλημα».

   Μικρές ήταν οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις τελευταίες τρεις μέρες, από το πρωί της περασμένης Παρασκευής έως και σήμερα Δευτέρα 14 Νοεμβρίου το πρωί. Ειδικότερα, στη Λέσβο πέρασαν συνολικά 154 άτομα, στη Χίο 10 και στη Σάμο μόλις ένας.

   Στη Λέσβο σήμερα, καταμετρήθηκαν 5.589 άτομα, στη Χίο 4.143 και στη Σάμο 2.311. Συνολικά καταμετρήθηκαν 12.043 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.

   Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί η «κρουαζιέρα» γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία. Συγκεκριμένα, ιστιοφόρο στο οποίο επέβαινε η εν λόγω Σύρια προερχόμενο από την Τουρκία προσόρμισε στο λιμάνι της Χίου. Λίγο πριν την είσοδο, όμως, το περιπολικό του Λιμενικού έκανε έλεγχο στο σκάφος, το οποίο έφερε σημαία ΗΠΑ, όπου και αποδείχθηκε ότι η Σύρια ερχόταν παράνομα στη χώρα. Όπως ομολόγησε σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος είχε πληρώσει 6.500 ευρώ προκειμένου να φτάσει απευθείας στην Αθήνα. Συνελήφθη τόσο η ίδια όσο και ο 44χρονος Τούρκος υπήκοος, ιδιοκτήτης του ιστιοφόρου σκάφους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)