to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:27 | 23.09.2019

Πολιτική

Προσφυγικό: Με άρωμα Σαλβίνι προσπαθεί να ξεφύγει από το αδιέξοδο η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση επιμένει στο δόγμα της αποτροπής για το προσφυγικό την ώρα που ο πληθυσμός του καταυλισμού στη Μόρια έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ των 12.000.


Περαιτέρω εμπέδωση του δόγματος της αποτροπής με μεγαλύτερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων αλλά και του ΝΑΤΟ φανερώνουν οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό, ύστερα από τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις του Σαββατοκύριακου.

O υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος (φωτογραφία), σε συνεντεύξεις που παραχώρησε την Δευτέρα 23/9 στον τηλεοπτικό σταθμό "Alpha TV" και στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3» μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα μέτρα που αποφάσισε να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου «να αντιμετωπίσει την έξαρση των προσφυγικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα» και χρησιμοποίησε ρητορική που παραπέμπει σε πολύ σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική. 

«Θα σφίξουν τα λουριά»

   «Από τον Έβρο δεν περνάνε χιλιάδες, περνάνε πολύ λιγότεροι. Και οσονούπω δεν θα περνάει κανείς γιατί θα σφραγιστεί ο Έβρος. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει στα νησιά. Θα κάνουμε ότι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό. Κατ΄ αρχήν σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων χερσαίων και θαλασσίων θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης. Σκοπός η αποτροπή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη επιτήρηση και η εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή. Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν τα λουριά» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας: «Θέλουμε να εκπέμψουμε ένα αυστηρότερο σήμα ως προς τη συνολική στάση της κυβέρνησης και της χώρας στο θέμα των προσφύγων».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, προωθεί τη λύση της μετεγκατάστασης σημαντικού αριθμού προσφύγων σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, μια πρόταση με την οποία διαφωνούν αρκετά στελέχη του υπουργείου Αμυνας. Σημειώνεται πως πηγές του υπουργείου θεωρούν πως στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει κλιμάκωση των αντιδράσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στον Καραβόμυλο Φθιώτιδας.

«Πέρυσι, η Μόρια, με 7.000 διαμένοντες, χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση "κολαστήριο". Φέτος, που ο αριθμός διαμενόντων υπερβαίνει τις 12.000, πώς τη χαρακτηρίζουν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ;», διερωτήθηκε χθες ο τέως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, προσθέτοντας πως «όσοι φαντάζονται επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, ή τη μια μέρα θα έρχονται και την άλλη θα τους στέλνεις πίσω, κάνουν τεράστιο λάθος».

Μόρια: Η προαναγγελθείσα αποσυμφόρηση αφορά… 97!

Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός του καταυλισμού του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ των 12.000.

Περί τις 5.000 ζουν μέσα στον περίκλειστο χώρο του ΚΥΤ, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό. Σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, σε σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο το συντονισμό της αντιμετώπισης της κατάστασης που τείνει να δημιουργηθεί, και η οποία έγινε στο χώρο του ΚΥΤ με πρωτοβουλία του Υποδιοικητή του Κέντρου, έγινε γνωστό ότι έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη η αναχώρηση από το νησί μόλις... 97 αιτούντων άσυλο.

Στο μεταξύ, σήμερα από το πρωί, υπάρχουν ξανά αυξημένες ροές. Από τα μεσάνυχτα σήμερα Δευτέρα, και μέχρι τις 5 το απόγευμα, στη Λέσβο πέρασαν 109 άτομα, στη Χίο 77 και στη Σάμο 114. Συνολικά δηλαδή, στα νησιά του βορείου Αιγαίου σήμερα πέρασαν 300 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bιώσιμες λύσεις για την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων ζητούν 12 οργανώσεις

Αντιπερισπασμός με «νόμο και τάξη» για τους αδύναμους

Σε μία προφανή επιχείρηση αντιπερισπασμού μπροστά στο αδιέξοδο στο προσφυγικό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να ακολουθεί τη συνταγή «Νόμος και τάξη» για τους αδύναμους. Την Δευτέρα 23/9 πρόσθεσε ακόμα ένα επεισόδιο καταστολής εκκενώνοντας το 5ο Λύκειο Αθηνών στη Νεάπολη Εξαρχείων όπου διέμεναν από το 2016 οικογένειες προσφύγων από Παλαιστίνη, Ιράκ, Αφγανιστάν και άλλες χώρες.

(φωτογραφία του Μάριου Λώλου)

Αυτή τη φορά για το νέο διωγμό των προσφυγικών οικογενειών, κατά την εκκένωση του σχολείου επί των οδών Μερλιέ και Πρασσά δεν υπήρχε καν το πρόσχημα των «απελπισμένων» ιδιοκτητών.

Μάλιστα, χάριν του αποκλειστικού ελέγχου της εικόνας, η ΕΛΑΣ συνέλαβε και τον φωτορεπόρτερ συνεργάτη της εφημερίδας Συντακτών και άλλων Μέσων, Αλέξανδρο Σταματίου. Τον συνέλαβε, κατά τραγική σύμπτωση, λίγα μέτρα από το σημείο που πολύ πρόσφατα δέχτηκε βάναυση επίθεση και τραυματισμό από ακροδεξιούς τραμπούκους.

«Οι βάναυσες πρακτικές της θαυμαστών του Όρμπαν και του Σαλβίνι, θα βρουν απάντηση από την κοινωνία της αλληλεγγύης. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι μόνοι τους», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)