to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:29 | 22.01.2020

Κοινωνία

Προσφυγικό: Η πολιτική της ΝΔ ξεσήκωσε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Μεγάλες συγκεντρώσεις σήμερα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, ενάντια στις νέες υπερ-δομές φυλακές για πρόσφυγες που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ακούστηκαν ακροδεξιές κορώνες, κραυγές για «αποτροπή», θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και μετριοπαθέστερες φωνές. Το μέγεθός των συγκεντρώσεων πάντως, δείχνει πως το βάρος που σηκώνουν οι κάτοικοι των νησιών έχει πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες και απαιτούνται άμεσες λύσεις


(στη φωτ.: Η συγκέντρωση στη Μυτιλήνη)

Γεμάτες κόσμο ήταν σήμερα η προκυμαία της Μυτιλήνης, η κεντρική πλατεία της Χίου, η προκυμαία της Σάμου, στις συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για το προσφυγικό ζήτημα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - καλώντας σε αυτές με μια απαράδεκτη αφίσα που ξεσήκωσε αντιδράσεις.

Βούλιαξε η προκυμαία!

Η προκυμαία της Μυτιλήνης, όπου έγινε η κεντρική συγκέντρωση (μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο) και ακολούθησε πορεία προς την κλειστή γ.γ. Αιγαίου

-> Διαβάστε σχετικά: Αποτρόπαιος Μουτζούρης: «Θέλουμε αποτροπή, δεν μας ενδιαφέρει τι λένε οι Συνθήκες»

Η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Χίου

Η συγκέντρωση στη Σάμο

Και στα τρία νησιά όλα τα μαγαζιά μείναν κλειστά, καθώς στη συγκέντρωση καλούσε και πλήθος φορέων, όπως οι εμπορικοί σύλλογοι, τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα, συχνά πάντως - ας σημειωθεί - με διαφορετική από της Περιφέρειας αφίσα αλλά και διατύπωση.

Λέσβος: Σε ακροδεξιό τόνο ο Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης

Στη συγκέντρωση στη Λέσβο χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, που ενώ στην αρχή έκανε λόγο για «ταλαίπωρους ανθρώπους» αναφερόμενος στους αιτούντες άσυλο, στη συνέχεια επανήλθε στα «θέλουμε αποτροπή» (κάτι που ισοδυναμεί με πνιγμούς) και στις θεωρίες περί «αλλοίωσης πληθυσμού». Ο Περιφερειάρχης είναι, άλλωστε, γνωστός για τις ακραίες απόψεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν για το προσφυγικό ζήτημα. Επιχείρησε δε να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις για τη δική τους εμπνεύσεως αφίσα, λέγοντας ότι «δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω. Η μεγαλειώδη παρουσία σας σημαίνει ότι επικροτείτε τα συνθήματά μας».

Ο Κ. Μουτζούρης συνέχισε λέγοντας πως «εχει αλλάξει βιαίως η ζωή μας», για να προσθέσει το ακατανόητο... «στις χώρες της Ευρώπης έχουν αλλοδαπούς. Αλλά αυτές οι χώρες ήταν αποικίες, και μεταφέρθηκαν ως δούλοι οι άνθρωποι (!)», ενώ είπε ότι «θέλουν να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία» αλιεύοντας στα θολά ακροδεξιά νερά. Στις θεωρίες συνωμοσίας που εξέθεσε, δεν παρέλειψε και το «σχέδιο "υποκατάστασης πληθυσμού" του 2000 που επικαλούνταν ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί πολλά εκατομμύρια αλλοδαπούς. Πρόσθεσε την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, τους θανάτους και τη μετανάστευση». Εκλεισε δε, με το «θέλουμε αποτροπή, η πατρίς κινδυνεύει»...

Στην ίδια συγκέντρωση μίλησαν ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος και ο πρόεδρος του  χωριού της Μόριας. Κοινή συνισταμένη όσων είπαν, η αποσυμφόρηση των νησιών, η αντίθεση στη νέα υπερ-δομή, το κλείσιμο της Μόριας, αλλά και ο «έλεγχος των ΜΚΟ» και η «φύλαξη των συνόρων».

Χίος: Μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία της πόλης

Για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των πολλών τελευταίων ετών κάνουν λόγο τα τοπικά ΜΜΕ της Χίου, καθώς η κεντρική πλατεία γέμισε κόσμο που παρακολούθησε τις ομιλίες του αντιπεριφερειάρχη Π. Μπουγδάνου, του δημάρχου Χίου  Σταμάτη Κάρμαντζη, των δημάρχων Οινουσσών και Ψαρών, των προέδρων του Επιμελητηρίου Χίου, του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ, του πρόεδρου της ΑΔΕΔΥ Χίου, του αντιπρόεδρου της ΟΕΒΕ Χίου και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου.

Χωρίς να λείψουν οι ξενοφοβικές κραυγές και η επιμονή στη «φύλαξη των συνόρων», οι φορείς της Χίου επέμειναν στην απαίτηση για κλείσιμο της ΒΙΑΛ, για καμιά «υπερ-δομή» στο αφιλόξενο, βραχώδες οροπέδιο του Αίπους και για μετακίνηση των προσφύγων στην ενδοχώρα.

Σάμος: Στην πλατεία Πυθαγόρα η συγκέντρωση

Στην πλ. Πυθαγόρα στη Σάμο έλαβε χώρα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα. Οι δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, ο Αντιπεριφερειάρχης, το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, στις ομιλίες τους ζήτησαν επιτακτικά από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα λύσεις, δρομολογώντας μεταξύ άλλων την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και το κλείσιμο της δομής στο Βαθύ της Σάμου.

Το σχέδιο που ξεσήκωσε τα νησιά

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα πέντε νησιά «υπόσχεται» κλείσιμο των δομών σε Μόρια, ΒΙΑΛ και Βαθύ και δημιουργία νέων υπερ-δομών («κλειστών κέντρων») χωρητικότητας τουλάχιστον 5.000 ατόμων, σε απομακρυσμένες περιοχές των νησιών - ένα σχέδιο που θα μετατρέψει τα νησιά σε φυλακές και μοιάζει, εκτός από απάνθρωπο, και ανεφάρμοστο. Σε Κω και Λέρο, οι υπάρχουσες δομές θα μετατραπούν σε ΚΥΤ «χωρητικότητας» αντίστοιχα τουλάχιστον 2.000 και 1.000 ατόμων. Πίσω από το σχέδιο της κυβέρνησης κρύβεται,  αδιέξοδη λογική του «θα τους κάνουμε τη ζωή κόλαση για να μην έρχονται άλλοι», ενώ η κυβέρνηση ομνύει και στην υποτιθέμενη αύξηση των «επιστροφών», πιο πολύ ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα παρά ως πραγματική προοπτική.

Αποχή και αντιθέσεις

Nα σημειωθεί πως στα νησιά του βορείου Αιγαίου υπήρξαν αρκετές φωνές που καλούσαν σε αποχή από τις σημερινές συγκεντρώσεις (ενδεικτικά εδώ), παρά την καθολική αντίδραση για τις νέες υπερδομές-φυλακές, καθώς το πλαίσιο των συγκεντρώσεων που έθεσε η Περιφέρεια είχε εμφανή αντιδραστικά και ξενοφοβικά στοιχεία. Είναι άξιο επισήμανσης, επίσης, πως κάποιοι από τους ομιλητές εκ μέρους φορέων στις συγκεντρώσεις διαφοροποιήθηκαν από το ξενοφοβικό λόγο που εξέπεμπε π.χ. η Περιφέρεια διά του Κ. Μουτζούρη.

H επικοινωνιακή αντίδραση Μηταράκη

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης - που εκλέγεται στη Χίο οπότε έχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην εκλόγική του περιφέρεια, διάλεξε να κάνει το μεσημέρι μια κατευναστική δήλωση, λέγοντας πως «είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών για την συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση». Προσθέτει δε ότι, «σήμερα οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο», ενώ στη συνέχεια επαναλαμβάνει τα περί στόχου «μείωσης των ροών» και «φύλαξης των συνόρων»: «Βασικός μας στόχος είναι η μείωση των ροών και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Επιταχύνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και την μεταφορά στην ενδοχώρα όσων λαμβάνουν άσυλο ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες».

Συνέχεια στην Αθήνα με παράδοση ψηφίσματος

Στην Αθήνα μεταβαίνουν ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου και όλοι οι δήμαρχοι των νησιών αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συγκεντρώσεων για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και τις επιπτώσεις του στους νησιώτες. Αύριο έχει προγραμματισθεί η επίδοση του ψηφίσματος των συγκεντρώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στη Βουλή και στα υπουργεία Εσωτερικών και Μετανάστευσης. Ας σημειωθεί ότι η σημερινή κινητοποίηση συνεχίζεται και αύριο με κλείσιμο των δήμων αλλά και απεργία που έχουν κηρύξει πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης του οποίου τα μέλη θα απέχουν από τα καθήκοντα τους.

Το ψήφισμα των σημερινών κινητοποιήσεων που θα επιδοθεί αναφέρει:

«Οι κάτοικοι της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα νησιά της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων ενώνουμε της φωνές μας και απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη. Άμεση αποσυμφόρηση και μεταφορά των προσφύγων μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Καμία νέα δομή στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Έλεγχο όλων των ΜΚΟ. Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί».

Διαβάστε και το σχετικό μας θέμα στο Left.gr με τις εξελίξεις ως σήμερα το πρωί

Πηγές: stonisi.gr, astraparis.gr, politischios.gr, samos24.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)