to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:44 | 12.02.2020

Πολιτική

Προσφυγικό: Επιμένει στην επίδειξη πυγμής η κυβέρνηση

«Μαστίγιο και καρότο» με παροχή ανταποδοτικών τελών στους δήμους που έχουν προσφυγικές δομές - Διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο στο προσφυγικό»


O υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας την Τετάρτη 12/2 στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά» σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για επίταξη περιοχών για τα κλειστά κέντρα-φυλακές για τους πρόσφυγες, επανέλαβε πως «εξαντλήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης η διαβούλευση με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες στα νησιά».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να δεχθεί την τελική θέση τους που διαμορφώθηκε στο «κανένας μετανάστης στα νησιά, να μεταφερθούν όλοι στην ενδοχώρα» αφού πέραν των άλλων παραβιάζει και την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας. Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι οι υφιστάμενες δομές θα κλείσουν και υπογράμμισε πως τα νέα κέντρα υποδοχής που θα δημιουργηθούν θα είναι οργανωμένα με κοιτώνες για ενήλικες και παιδιά, με υποδομές και θα έχουν κανόνες εσωτερικής τάξης τους οποίους εάν κάποιος τους παραβιάζει θα χάνει την προστασία.

Ουσιαστικά, είπε σε ηπιότερο τόνο ό,τι και ο Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος προκάλεσε αντιδράσεις με το ακροδεξιό του ντελίριο σε τηλεοπτική εκπομπή (την Τρίτη):

«Μίσος για τον άνθρωπο και αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή»

Οι κυνικά απάνθρωπες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, προκάλεσαν μεταξύ άλλων και την αντίδραση του Γιώργου Ψυχογιού, αν. τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο λόγος του δεν είναι απλά ξενοφοβικός, αποπνέει μίσος για τον άνθρωπο και αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, προσβάλει και αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες και εκθέτει τη χώρα ανεπανόρθωτα.

Περιμένουμε άμεσα από τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό να διαφοροποιηθούν από τη θέση αυτή και να εγγυηθούν ότι η χώρα παραμένει ένα κράτος Δικαίου που σέβεται τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες του ανθρωπισμού, μακριά από πρακτικές παράνομης αποτροπής και ενός απάνθρωπου και αδιέξοδου σχεδίου».

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λοβέρδος συναγωνίζεται Γεωργιάδη σε ακροδεξιό λαϊκισμό: Υπέρ της «αποτροπής» και των κλειστών κέντρων (βίντεο)

Πέτσας: «Δεν είναι η περίοδος διαπιστώσεων, αλλά λύσεων», «διατηρούμε καλές σχέσεις με τον περιφερειάρχη» (!)

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του την Τετάρτη στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε τον διάλογο επί δύο μήνες και κάποια στιγμή έρχεται η ώρα των αποφάσεων. «Δεν μπορεί ο διάλογος να διαιωνίζεται και να είναι άλλοθι αδράνειας. Επομένως, πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε να γίνουν οι κλειστές δομές σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα», είπε χαρακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των κατοίκων, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω. «Έχουμε μία καλή συνεργασία και με τον περιφερειάρχη και με τους δημάρχους και με τους τοπικούς φορείς», ισχυρίστηκε ο κ. Πέτσας, σαν να αγνοεί τη χθεσινή  απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να διακόψει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (βλέπε παρακάτω αναλυτικά). 

«Καλές σχέσεις»: Διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Θυμίζουμε ότι η αιφνιδιαστική έκδοση ΠΝΠ για την επίταξη περιοχών στα νησιά για τη δημιουργία «κλειστών κέντρων» - φυλακών προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις (διαβάστε αναλυτικά).

Μεταξύ αυτών, Ηη απόφαση τς Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της το απόγευμα της Τρίτης 11/2, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος με το ψήφισμα στηρίζονται οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων του Βορείου Αιγαίου, με τα οποία, εκτός της αποσυμφόρησης, ζητείται να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα.

Με τη σημερινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, υποστηρίζεται επίσης η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των Αιγαιοπελαγιτών της Αθήνας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

Λίγο νωρίτερα (το μεσημέρι της Τρίτης, η κυβέρνηση προχώρησε σε εξόφθαλμη εφαρμογή της τακτικής «μαστίγιο και καρότο»: με το ένα χέρι ο Ν. Μηταράκης υπέγραψε τις αποφάσεις για την επίταξη εκτάσεων όπου θα χτιστούν τα κέντρα-φυλακές  και με το άλλο την απόφαση για «καταβολή ανταποδοτικών τελών» στους δήμους όπου ήδη λειτουργούν προσφυγικές δομές, υπολογίζοντας «150€ ανά έτος ανά διαμένοντα». Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση «δωροδοκεί» τα νησιά για να περάσει τις επιτάξεις και τις κλειστές φυλακές.

Η απομακρυσμένη ορεινή τοποθεσία όπου η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει να φτιάξει το κλειστό κέντρο - φυλακή στη Χίο (στο «17», το 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου - Βολισσού, σε ένα αφιλόξενο, βραχώδες οροπέδιο με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, που «βράζει» το καλοκαίρι) - φωτ. από το astraparis.gr

Λέσβος: Στην περιοχή Μανταμάδου του Δήμου δυτικής Λέσβου η επιταγμένη έκταση

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «stonisi.gr», ο χώρος που την περασμένη Παρασκευή επισκέφθηκε δημοσιογράφος από το εν λόγω site και το Σαββάτο δημοσιοποίησε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα, είναι η περιοχή Καβακλή και όχι η περιοχή Καράβα όπως λανθασμένα αναφέρει το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 405 της 11.1.2020.

Πρόκειται για μια έκταση 261 στρεμμάτων, ένα πλάτωμα πριν το ΧΥΤΑ στο δρόμο που ξεκινά από την εθνική οδό Μυτιλήνης – Μανταμάδου.

Μάλιστα το τοπογραφικό σχέδιο που περιέχεται στο ΦΕΚ συντάχθηκε την ίδια μέρα που το «Ν» επισκέφθηκε το χώρο μάλιστα έγιναν και αντιληπτοί από το δημοσιογράφο. Η αρχική τους πάντως εισήγηση αναφέρονταν στο ότι ο χώρος ανήκει σε πολλούς ιδιώτες από τους οποίους οι περισσότεροι δεν δέχονται τη μίσθωση της περιουσίας τους για τη δημιουργία της δομής.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την επιλογή τελικά μέσα σε λίγες ώρες της λύσης της επίταξης. Η οποία και δημοσιοποιήθηκε πρωί πρωί τη Δευτέρα αφού η παρουσία των συνεργατών του κ. Μηταράκη είχε γίνει αντιληπτή από τους κτηνοτρόφους τόσο από το Μανταμάδο όσο και από την Αγία Παρασκευή που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ας σημειωθεί ότι η δομή απέχει 4,5 χιλιόμετρα από το δρόμο Μυτιλήνης – Μανταμάδου και 10.5 από το δρόμο Μυτιλήνης Καλλονής. Στη δεύτερη περίπτωση και αμέσως μετά το ΧΥΤΑ από τον οποίο απέχει ενάμιση σχεδόν χιλιόμετρο, αρχίζει το πυκνό δάσος της κεντρικής Λέσβου. Περί τα οκτώ χιλιόμετρα από τη δομή απέχει ο οικισμός Ξαμπέλια ενώ έξη χιλιόμετρα απέχει ο οικισμός της Πεδής.

Αλ. Χαρίτσης: Η «στρατηγική αποτροπής» της ΝΔ στο προσφυγικό οδηγεί σε πρωτοφανές μπάχαλο και σε όξυνση της κοινωνικής έντασης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιστρατεύει τη στρατηγική της αποτροπής στο προσφυγικό”, τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας την Τετάρτη 12/2 στο “Ράδιο Άλφα” της Καβάλας, εξηγώντας πως “η ΝΔ θεωρεί ότι με την εξαθλίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές, στα νησιά μας, θα αποτρέψει την έλευση των προσφύγων και μεταναστών”. “Αγνοεί, όμως, πως εκατομμύρια πρόσφυγες περιμένουν στην Τουρκία για να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, αγνοεί τις πολεμικές συρράξεις στην ευρύτερη περιοχή, την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια. Και προσπαθεί ταυτόχρονα να μην έρθει σε σύγκρουση με τους τοπικούς παράγοντες, τους βουλευτές και τους δημάρχους της στην ενδοχώρα. Γι’ αυτό δεν προχωράει στην αποσυμφόρηση των νησιών”, δήλωσε.

“Νομίζει η κυβέρνηση ότι με ‘φιλοδωρήματα’ και οικονομικές ενισχύσεις, που οι κάτοικοι των νησιών και οι αυτοδιοικητικοί φορείς έχουν χαρακτηρίσει ‘ελεημοσύνη’ θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ότι με διαδικασίες επιτάξεων εκτάσεων και ακινήτων, θα λύσει το προσφυγικό. Δυστυχώς όμως, οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποί τους νιώθουν ότι έχουν εξαπατηθεί”, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για “πλήρη αποτυχία  και πρωτοφανές μπάχαλο” που “οδηγούν σε τρομερή όξυνση της κοινωνικής έντασης” (διαβάστε αναλυτικά)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)