to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:12 | 24.02.2020

Κοινωνία

«Ρίχνουν λάδι στη φωτιά»: Είκοσι διμοιρίες ΜΑΤ και αύρες ρίψης νερού στέλνονται σε Λέσβο και Χίο

Είκοσι διμοιρίες ΜΑΤ και αύρες ρίψης νερού στέλνονται σε Λέσβο και Χίο με δύο πλοία που δεν δίνουν στίγμα της θέσης τους - Αντιδράσεις από τους κατοίκους που ετοιμάζονται να εμποδίσουν την κατασκευή των κέντρων με κινητοποίησεις - Αλ. Χαρίτσης: Ενισχύουν την ένταση οι πληροφορίες για την εν κρυπτώ μεταφορά διμοιριών των ΜΑΤ - «Η ΝΔ επέλεξε την σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες, τη βία, την καταστολή και σε αυτή την μάχη εμείς θα αγωνιστούμε μαζί με τους συμπολίτες μας για το καλό του τόπου μας», σημειώνει η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χίου.


Αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις ως αργά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, εδώ: Επί ποδός πολέμου Χίος και Λέσβος, φτάνουν ΜΑΤ με πλοία-φαντάσματα (ενημέρωση)

Από το λιμάνι του Λαυρίου απέπλευσε στις 2:30 περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας το πλοίο «Πήγασος» φορτωμένο με 10 διμοιρίες ΜΑΤ αλλά και αυτοκίνητα αντιμετώπισης διαδηλωτών όπως αύρα ρίψης νερού. Με αντίστοιχο αριθμό και υλικό απέπλευσε το βράδυ της Δευτέρας από το λιμάνι του Πειραιά το Blue Star Naxow. Στόχος, η επιβολή «της τάξης» τόσο στη Χίο όσο και στη Λέσβο, την ώρα που κλιμακώνονται οι αντιδράσεις και στα δυο νησιά για την επίταξη των εκτάσεων όπου η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει τα κλειστά κέντρα-φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες. Άλλες αστυνομικές δυνάμεις αναμένεται να φτάσουν στη Λέσβο την Τετάρτη, πιθανά μέσω Καβάλας.

Με απορριμματοφόρα κλείνει το λιμάνι της Μυτιλήνης στις 10 το βράδυ της Δευτέρας, προκειμένου να αποτραπεί η απόβαση ΜΑΤ από το πλοίο «Πήγασος».

Εντωμεταξύ, κλείνουν τον δρόμο στον Άγιο Μακάριο Βροντάδου στη Χίο. Εκεί θα προσπαθήσουν οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση να αποκλείσουν τον δρόμο και μαζί τη διέλευση των οχημάτων προς το Αίπος για την έναρξη των εργασιών κατασκευής της κλειστής δομής σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης κι εκεί αναμένεται να γίνει και η πρώτη σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής.

Με ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή το βράδυ της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου 2020, καλεί τους Χιώτες να βρεθούν στον Άγιο Μακάριο.

“Έφτασε η ιστορική στιγμή ! Πάμε όλοι με τις οικογένειες μας τώρα στην εκκλησία του Αγίου Μακάριου στο Βροντάδο! Κλείνουμε το δρόμο για να αντισταθούμε ειρηνικά στις κατοχικές δυνάμεις των ΜΑΤ που προσεγγίζουν σε λίγη ώρα το Νησί μας που μοναδικό σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης Η ΟΠΟΙΑ ΘΕΛΕΙ να μετατρέψει τη Χίο στη μεγαλύτερη φυλακή ψυχών στην Ευρώπη! Όλη η Χίος αντιστέκεται στον παραλογισμό και την τρομοκρατία της κυβέρνησης! Να μην λείψει κανείς! Παρακαλούμε κοινοποιήστε όλοι το παρόν μήνυμα!”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αλ. Χαρίτσης: Ενισχύουν την ένταση οι πληροφορίες για την εν κρυπτώ μεταφορά δέκα διμοιριών των ΜΑΤ

Οι πληροφορίες για την εν κρυπτώ μεταφορά δέκα διμοιριών των ΜΑΤ στη Χίο και στη Λέσβο, προκειμένου να ενταθούν τα μέτρα καταστολής εναντίον των πολιτών που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία των νέων προσφυγικών δομών- φυλακών, προκαλούν μεγάλη ανησυχία και ενισχύουν την ένταση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αντί να δώσει λύσεις, καταφεύγει στην πυγμή και στη βία, χωρίς μάλιστα να προβαίνει στην απαραίτητη ενημέρωση για τις κινήσεις της. Οι απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές αυτές τακτικές το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν τη δημοκρατία. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του να μετατρέψουν τα νησιά σε πεδίο μάχης. Καθιστούμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη αποκλειστικά υπεύθυνους για την ομαλότητα και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών στα νησιά μας.

Παραιτούνται τα στελέχη της ΝΟΔΕ Χίου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες με την κυβέρνηση να μετράει ήδη τις πρώτες απώλειες από την απόφασή της να επιβάλλει δια της βίας τον σχεδιασμό της για τη δημιουργία υπερδομών στα νησιά.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας και εν αναμονή της άφιξης των ΜΑΤ στο νησί, τα μέλη της ΝΟΔΕ Χίου, κατόπιν εσωτερικής συνεννόησης ετοιμάζουν μαζικές παραιτήσεις ως ύστατο μέτρο αντίδρασης απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση. (Πληροφορίες: Πολίτης Χίος)

Αντιδράσεις νωρίτερα

Είχε προηγηθεί το αίτημα των Δημάρχων των νησιών προς τον Πρωθυπουργό για διάλογο, το οποίο η κυβέρνηση αρνήθηκε. «Ζητήσαμε συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Χθες το βράδυ έλαβα μήνυμα από την Κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο και ότι θα προχωρήσει κανονικά το σχέδιο της. Εμείς δεν θέλουμε να φτιαχτούν αυτά τα κέντρα με τους χιλιάδες ανθρώπους στις περιοχές μας», είπε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, αναφορικά με τα κλειστά κέντρα στα νησιά. «Έχει ληφθεί απόφαση τα νησιά μας, που είναι σε μια ευαίσθητη περιοχή, να γίνουν «αποθήκες ψυχών» είπε ο Κώστας Μουτζούρης, συμπληρώνοντας ότι «επεισόδια» μπορεί να γίνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή». Ακόμα προσέθεσε, «η Κυβέρνηση επιθυμεί να έχει απέναντι της 200.000 κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παρά 10.000.000 κατοίκους στην υπόλοιπη χώρα».

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκρούεται με τους κατοίκους και τους φορείς των νησιών (βίντεο)

«Η ΝΔ επέλεξε την σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες ,την βία ,την καταστολή και σε αυτή την μάχη εμείς θα αγωνιστούμε μαζί με τους συμπολίτες μας για το καλό του τόπου μας», σημειώνει η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χίου με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στο νησί 7 διμοιρίες ΜΑΤ για να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο της για κλειστές δομές. «Δεν γνωρίζουμε μέχρι που μπορεί να φθάσει αυτή η ακροδεξιά κυβέρνηση, ελπίζουμε η επόμενη κίνηση να μην είναι τα «τανκς», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χίου» αναφέρει δηκτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γ. Ψυχογιός: «Το προσφυγικό δεν λύνεται με ΜΑΤ και αυταρχισμό»

Κ. Αρβανίτης για Λέσβο: 7 οι συντονιστές - 14 οι διμοιρίες

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)