to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 30.10.2015

Διεθνή

Προσφυγική Οδύσσεια, στάση Ντόμποβα: Χιλιάδες άνθρωποι νηστικοί, που κρυώνουν και περιμένουν

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Ντέλο", ο οποίος επισκέφθηκε το κέντρο προσφύγων στη Ντόμποβα, δηλαδή το πρώην εργοστάσιο υφαντουργίας, υποστηρίζει ότι από κάποιες πτυχές είναι δυνατόν να συμφωνήσει κάποιος με την εκτίμηση μέλους μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία περιέγραψε στον πρωθυπουργό της Σλοβενίας τη Ντόμποβα ως "στρατόπεδο συγκέντρωσης": «Άνθρωποι κοιμούνται έξω από το κτίριο λόγω αφόρητης δυσωδίας, δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες και σπρώχνονται για να πάρουν φαγητό, επειδή φοβούνται ότι θα μείνουν νηστικοί», τονίζεται στο δημοσίευμα.


Μπρέζιτσε, πρόσφυγες περιμένουν... (φωτ. προ ημερών)

Τέσσερα τρένα, στα οποία επέβαιναν 4000 μετανάστες, έφθασαν στη διάρκεια της νύχτας από την ανατολική Σλαβονία της Κροατίας στη σλοβενική πόλη Ντόμποβα και τα σλοβενικά ΜΜΕ άρχισαν να περιγράφουν ως καταστροφική την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη συγκεκριμένη πόλη και στην πόλη Μπρέζιτσε, τονίζοντας ότι η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο, επειδή η Αυστρία επιβραδύνει την υποδοχή μεταναστών.

Bϊντεο από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην #Dobova

Στη σλοβενική συνοριακή διάβαση Σέντιλι σήμερα το πρωί βρίσκονται περίπου 3.500 πρόσφυγες παγωμένοι και νευρικοί, επειδή Αυστριακοί συνοριακοί αστυνομικοί δεν τους αφήνουν να προχωρήσουν, μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Σλοβενίας.

Ένταση στα σύνορα Σλοβενίας - Αυστρίας σήμερα, από το Σέντιλι προς το Σπιλφιλντ

Σε διεθνή -κυρίως γερμανικά ΜΜΕ- δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες μέρες μαρτυρίες για πολύ δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες και συμπεριφορές, στις οποίες είναι εκτεθειμένοι μετανάστες στις πόλεις Μπρέζιτσε και Ντόμποβα. Για το θέμα αυτό δημοσιεύουν σήμερα ρεπορτάζ δημοσιογράφων, οι οποίοι από την αρχή της εβδομάδας βρέθηκαν με πρόσφυγες, αστυνομικούς, ακτιβιστές μη κυβερνητικών, ανθρωπιστικών οργανώσεων οι δύο μεγαλύτερης κυκλοφορίας σλοβενικές εφημερίδας, "Ντέλο" και "Ντνέβνικ".

Embedded image permalink

Μπρέζιτσε, φωτογραφία που δημοσιεύτηκε 28 Οκτώβρη, με την επισήμανση ότι οι σλοβενικές αρχές θα κλεισουν αυτό το κέντρο και θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες στη Ντόμποβα

Οι διαπιστώσεις τους είναι κοινές: η αποκαλούμενη "καταγραφή" των προσφύγων, η οποία ερμηνεύεται τήρηση των διατάξεων Σένγκεν δεν έχει νόημα, επειδή βασίζεται σε στοιχεία που δίνουν οι μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν έγγραφα και επειδή καταγράφεται μόνο ένα ποσοστό των αφιχθέντων και όλοι προωθούνται ούτως ή άλλως σε προσφυγικά κέντρα στο εσωτερικό της Σλοβενίας ή προς την Αυστρία.

Βίντεο (δημοσιεύτηκε στη γαλλική Λε Μoντ) από το στρατόπεδο στο Μπρέζιτσε, που σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές έχει πλέον αδειάσει.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Ντέλο", ο οποίος επισκέφθηκε το κέντρο προσφύγων στη Ντόμποβα, δηλαδή το πρώην εργοστάσιο υφαντουργίας, όπου οδηγούνται χιλιάδες κουρασμένοι και φοβισμένοι άνθρωποι υποστηρίζει ότι από κάποιες πτυχές είναι δυνατόν να συμφωνήσει κάποιος με την εκτίμηση μέλους μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία περιέγραψε στον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ τη Ντόμποβα ως "στρατόπεδο συγκέντρωσης".

Άνθρωποι κοιμούνται έξω από το κτίριο λόγω αφόρητης δυσωδίας, δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες και σπρώχνονται για να πάρουν φαγητό, επειδή φοβούνται ότι θα μείνουν νηστικοί, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Όσον αφορά τη συμπεριφορά των αστυνομικών, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι είναι νευρικοί, επειδή κάνουν υπερωρίες έως και 12 ώρες, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί που φωναχτά κάνουν "ξενοφοβικές, αγενείς παρατηρήσεις".

Η δημοσιογράφος της "Ντνέβνικ" περιγράφει επίσης την κατάσταση στο νέο "κέντρο υποδοχής προσφύγων" στα σύνορα με την Κροατία, όπου μεγάλος αριθμός αστυνομικών με ειδικό εξοπλισμό και όπλα φρουρεί τον περιφραγμένο χώρο στον οποίο βρίσκονται πολλές χιλιάδες πρόσφυγες.

"Οι αστυνομικοί κουνούν τα κλομπ, από το μεγάφωνο διερμηνέας καλεί τους ανθρώπους να είναι υπομονετικοί επειδή θα έρθει η σειρά τους για τη μεταφορά, τα λεωφορεία έρχονται. Αλλά αυτό είναι ψέμα, επειδή το λεωφορείο δεν έχει χώρο για όλους και η νευρικότητα εντείνεται" τονίζεται στο δημοσίευμα.

Σε στιγμές έντασης οι πρόσφυγες φωνάζουν: "Θέλουμε να φύγουμε" και οι αστυνομικοί χτυπούν τα κλομπ στο φράχτη. Την ώρα της αναχώρησης κάποιοι πρόσφυγες καταρρέουν, πέφτουν κάτω στο έδαφος και οι υπόλοιποι περνούν από δίπλα ή από πάνω τους. Ένας νεαρός από θαύμα επέζησε, αλλά είναι ζήτημα χρόνου πότε θα υπάρξει θύμα, ανέφερε ένας αστυνομικός. Πλήθος ανθρώπων πέρασε από πάνω του, τον πάτησε και ο νεαρός έχασε τις αισθήσεις του, αλλά επανήλθε.

«Περνούν τις νύχτες στην ύπαιθρο, παραμένουν ώρες χωρίς τροφή και νερό, είναι εκτεθειμένοι σε συνεχή κίνδυνο»

Μη κυβερνητικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις απειλούν με προσφυγή στο ΕΔΑΔ για τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής προσφύγων

Ομάδα σλοβενικών μη κυβερνητικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Μίρο Τσεράρ για τις συνθήκες σε ορισμένα κέντρα προσφύγων που προκαλούν έντονη ανησυχία και προειδοποίησε θα καταθέσει αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ομάδα των ΜΚΟ αναφέρει ότι οι συνθήκες είναι αφόρητες στις πόλεις στα σύνορα με την Κροατία, Ρίγκοντσε, Μπρέζιτσε, Ντόμποβα και στην πόλη Σέντιλι στα σύνορα με την Αυστρία.

"Οι πρόσφυγες περνούν τις νύχτες έξω στην ύπαιθρο, παραμένουν ώρες χωρίς τροφή και νερό και είναι εκτεθειμένοι σε συνεχή κίνδυνο, καθώς ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν, οι συνθήκες είναι απαράδεκτες" αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην επιστολή.

Η υπουργός Εσωτερικών, Βέσνα Γκιόργκος Ζνίνταρ δήλωσε ότι η κατάσταση δεν είναι ιδανική, αλλά πρόσθεσε ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τους πρόσφυγες καταβάλλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Επανέλαβε ότι η Σλοβενία είναι μια μικρή χώρα με περιορισμένες δυνατότητες και δεν διαθέτει εμπειρία στον τομέα αυτό.

Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ψάχνει για νέες εγκαταστάσεις στέγασης για τις πιο ευάλωτες ομάδες, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, πρόσθεσε.

Οι μη κυβερνητικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν στην επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Σλοβένο πρωθυπουργό ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα και ζητούν να διασφαλιστεί αμέσως ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων και τήρηση των προτύπων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θεωρούν ότι η σημερινή κατάσταση μπορεί να αποτελέσει ακόμα και απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, η οποία απαγορεύεται από τη Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και επισημαίνουν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί κατά της Ιταλίας, λόγω παρόμοιας κατάστασης.

Η ομάδα των ΜΚΟ προειδοποιεί ακόμη τον Μίρο Τσέραρ ότι η συνεχής αναφορά του τις πτυχές της ασφάλειας δεν βοηθά στη διεξαγωγή ήρεμης συζήτησης, αλλά αυξάνει την αίσθηση του φόβου μεταξύ των Σλοβένων και γεννά ρητορική μίσους.

Η ασφάλεια των προσφύγων είναι στην πραγματικότητα σε κίνδυνο, τονίζουν το σλοβενικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, η Greenpeace Σλοβενίας και οι οργανώσεις Humanitas, Ινστιτούτο Ειρήνης, Σλοβενική Φιλανθρωπία, η οργάνωση Κλιουτς και άλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)