to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:30 | 09.04.2016

Κοινωνία

«Όχι στις απελάσεις»: Στη Βουλή και στα γραφεία της Ε.Ε. η διαδήλωση από την Πλ. Βικτωρίας

Μαζική και μαχητική, ξεκίνησε από την πλ. Βικτωρίας λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, «ενάντια στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τη μαζική απέλαση προσφύγων προς την Τουρκία» η πορεία προσφύγων και αλληλέγγυων, για να καταλήξει στη Βουλή και στα γραφεία της Ε. Ένωσης, όπου πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία ενάντια στις απελάσεις.


Μπροστά από τα γραφεία της Ευρ. Ένωσης στη Β. Σοφίας, οι πρόσφυγες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία (φωτογρ.: Νασίμ Λομανί)

Στο Σύνταγμα (φωτογρ.: Νασίμ Λομανί)

"40 ώρες για 400 ευρώ

Δε φταίνε οι μετανάστες, φταίει το αφεντικό" (φωτογρ.: Γιάννης Ανδρουλιδάκης)

***

Κάποιες φωτογραφίες από το ξεκίνημα της πορείας και ακολουθούν  τα καλέσματα:

Φωτ.: Ν.Λ.

Φωτ.: Α.Π.

Το κάλεσμα από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες:

Κάτω η συμφωνία της ντροπής ΕΕ-Τουρκίας

Να σταματήσουμε τις απελάσεις

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου τα ξημερώματα, η Ελλάδα έγινε η χώρα που πρώτη κατέλυσε τη Σύμβαση της Γενεύης προχωρώντας σε μαζικές απελάσεις μεταναστών και προσφύγων, σε εφαρμογή της συμφωνίας της ντροπής ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. 150 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν πίσω στην Τουρκία και ο σχεδιασμός αναφέρεται σε 200 απελάσεις προσφύγων και μεταναστών καθημερινά.

Η συμφωνία αυτή, την οποία σε μια έξαρση εθνικής υπερηφάνειας ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αποκάλεσε «διπλωματική επιτυχία», αποτελεί ευθεία βολή εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως έχουν ήδη αναγνωρίσει διεθνείς οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις, νομικοί, ακόμα και κοινοβούλια.

Ολόκληρο το ανθρωπιστικό κεκτημένο της μεταπολεμικής περιόδου διαλύεται και στη θέση του η Ευρώπη δημιουργεί μια εφιαλτική δυστοπία, στην οποία πρωταγωνιστούν οι ανταλλαγές ανθρώπων, οι απελάσεις μεταναστών/τριών και προσφύγων που δεν κρίνονται ικανοποιητικοί, οι φράχτες και τα συρματοπλέγματα, τα κλειστά σύνορα, οι νεκροί του Αιγαίου, τα κλειστά κέντρα κράτησης, ο ρατσισμός.

Οι εικόνες των προσφύγων που μεταφέρονται με πλοιάρια πίσω στην Τουρκία συνοδευόμενοι από μασκοφόρους αστυνομικούς της Frontex αποτελούν ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό και την ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που εφαρμόζει αυτή τη ντροπιαστική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη «φύλαξη» των συνόρων από τους πρόσφυγες, την ενδυνάμωση της Frontex, τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας –ενός κράτους βιαστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- ως «ασφαλούς χώρας» επαναπροώθησης. Το κάνει ήδη κλείνοντας τις στοιχειωδώς ανοικτές δομές υποδοχής, που λειτουργούσαν χάρη στη δράση των αλληλέγγυων και όχι του κρατικού μηχανισμού, για να τις αντικαταστήσει με στρατόπεδα κράτησης μακριά από τον αστικό ιστό, δημιουργώντας έτσι «αόρατους ανθρώπους». Στην ίδια κατεύθυνση στρέφεται ο δημόσιος λόγος και η δράση των ρατσιστικών μειοψηφιών, από τους περιφερόμενους ανά την επικράτεια «αγανακτισμένους» χρυσαυγίτες μέχρι τους εκπροσώπους της εκκλησίας και τον δήμαρχο Αθήνας Καμίνη που επιχείρησε αποτυχημένα να εγκαταστήσει ένα μικρό απαρτχάιντ στην πλατεία Βικτωρίας.

Η ελληνική κοινωνία, στη μεγάλη πλειονότητά της, δημιούργησε ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης στο πλευρό των προσφύγων τους τελευταίους μήνες. Εκατομμύρια άνθρωποι καταπιάστηκαν με την ηθική και την υλική βοήθεια, την οργάνωση δικτύων αλληλεγγύης, την ιατρική περίθαλψη, την εξασφάλιση ανοιχτών χώρων φιλοξενίας, στα νησιά, στην Αθήνα και στην περιφέρεια από τα Διαβατά μέχρι την Ειδομένη και από τα Γιάννενα μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι οι όλοι οι πρόσφυγες, οικονομικοί και πολιτικοί, είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα.

Το κίνημα αυτό πρέπει να μετατραπεί τώρα σε ένα κίνημα γενικευμένης πολιτικής ανυπακοής στην αισχρή ευρωτουρκική συμφωνία. Όχι μόνο να αρνηθούμε να συμμορφωθούμε στις απαιτήσεις της αλλά και να εμποδίσουμε την εφαρμογή της. Στην Αθήνα και στην περιφέρεια να εμποδίσουμε την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης και να επιβάλουμε την ύπαρξη ανοιχτών χώρων φιλοξενίας. Να σταματήσουμε τις απελάσεις στην Τουρκία, να παλέψουμε για την πτώση των φρακτών και των συρματοπλεγμάτων.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες με την παρουσία της τον τελευταίο μήνα στην πλατεία Βικτωρίας, διασφάλισε ότι το κέντρο της Αθήνας, πρωτεύουσας των προσφύγων και της αλληλεγγύης, θα παραμείνει ανοιχτό σε όλες και όλους, παρά τις φασιστικές φαντασιώσεις του δημάρχου της. Θα συνεχίσουμε τη δράση μας στην κατεύθυνση της μη υλοποίησης της συμφωνίας της ντροπής και στην υπεράσπιση των προσφύγων από την ρατσιστική Ευρώπη.

Ενάντια στον ρατσισμό, η αλληλεγγύη!

Καλούμε κάθε αλληλέγγυο άνθρωπο, το Σάββατο 9 Απριλίου στην πλατεία Βικτωρίας, στις 2 μμ για να διαδηλώσουμε μαζί με τους πρόσφυγες ενάντια στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τη μαζική απέλαση προσφύγων προς την Τουρκία.

Καλούμε κάθε έναν και κάθε μία, όλες τις μέρες στην πλατεία Βικτωρίας από τις 15.00 έως τις 19:00 για να ενδυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες. 

Οι πρόσφυγες θα περάσουν! Η αλληλεγγύη θα νικήσει!

-ΚΑΤΩ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

-ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

-ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΠΑΡΟΧΗ ΑΣΥΛΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ

-ΣΤΕΓΑΣΗ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ, ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 

-ΚΑΤΩ Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ, ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Η FRONTEX ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες

Κάλεσμα στη διαδήλωση και από τη ΛΑΕ:

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί σε συμμετοχή στην προσφυγική διαδήλωση που διοργανώνεται το Σάββατο ενάντια στη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας. Μία συμφωνία που έχει ως συνέπεια εκατοντάδες θύματα των πολέμων που δημιούργησε η ιμπεριαλιστική πολιτική της Δύσης ήδη να οδηγούνται σιδηροδέσμια, προς απέλαση, στη δήθεν «ασφαλή» Τουρκία. Απώτερος στόχος είναι να γίνει «εκκαθάριση» των προσφύγων και πολλές χιλιάδες πρόσφυγες να απελαθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της γειτονικής χώρας, που δεν αναγνωρίζει το προσφυγικό δίκαιο. Και μάλιστα από μια κυβέρνηση που καπηλεύεται τις αξίες της αριστεράς, τις οποίες έχει καταπατήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους.
Όλοι και όλες στην πορεία του Σαββάτου 9/4, που θα ξεκινήσει στις 12 μ.μ. από την πλατεία Βικτωρίας με κατεύθυνση τα γραφεία της Ε.Ε.
Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα των πολέμων και να διεκδικήσουμε:
- Ακύρωση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και των διατάξεων του τελευταίου αντιπροσφυγικου νόμου, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και επιβάλλουν την κράτηση και τη μαζική απέλαση προσφύγων.
- Ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες. Ανοιχτές δομές φιλοξενίας, όχι γκέτο και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τερματισμό των απελάσεων και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους θέλουν να φύγουν. Άσυλο σε όσους επιθυμούν να παραμείνουν. Αναλογική κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη.
- Για να καταδικάσουμε τη δράση του ΝΑΤΟ, της FRONTEX, αλλά και την παρουσία πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης στη χώρα μας, που ανοίγει ένα ολισθηρό για δρόμο για την ίδια τη δημοκρατία.
- Για να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις της Ε.Ε. όσο αυτή διατηρεί τα σύνορα κλειστά και δεν δέχεται τους πρόσφυγες.
- Να επαναλάβουμε τη σταθερή θέση μας ότι οι ανθρώπινες ανάγκες όλων, Ελλήνων και μεταναστών, είναι πάνω από τα συμφέροντα των δανειστών και να διεκδικήσουμε, για άλλη μια φορά, την άρνηση πληρωμής του χρέους, σηματοδοτώντας ότι ο αγώνας για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες είναι ταυτόχρονα και αγώνας για την απελευθέρωση της ελληνικής κοινωνίας.
- Για να στηρίξουμε το κίνημα αλληλεγγύης που κατασυκοφαντείται και στοχοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα συστημικά ΜΜΕ.
Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)