to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:26 | 18.04.2018

Κοινωνία

«Προσφυγιά και Μετανάστευση»: Μια μουσική βραδιά γεμάτη συγκίνηση από την ΕΣΗΕΑ

Π. Μπουκάλας, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στο ζήτημα της προσφυγιάς, στάθηκε στο δημοτικό τραγούδι που το χαρακτήρισε «καθαρά γυναικεία υπόθεση», όταν οι γυναίκες, με δάκρυα στα μάτια, αποχαιρετούσαν τους άντρες, οδηγώντας τους μίλια έξω από την πόλη, τραγουδώντας -και ίσως θα έλεγε κανείς- μοιρολογώντας τον ξενιτεμό.


Μια μουσική βραδιά γεμάτη συγκίνηση και νοσταλγία διοργάνωσε, χθες, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, στην αίθουσα Λόγου της «Στοάς του Βιβλίου». Τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Προσφυγιά και Μετανάστευση» και γνωστοί καλλιτέχνες προσήλθαν με χαρά για να πλαισιώσουν το θέμα με τραγούδια που όπως σημείωσε και ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής Λάκης Χαλκιάς, ο οποίος άνοιξε τη μουσική βραδιά, «συγκινούν και πονάνε».

Για την προσφυγιά και τη μετανάστευση, που ιστορικά έχει σημαδέψει τον ελληνικό λαό, μίλησαν οι συγγραφείς Παντελής Μπουκάλας και Ηλίας Βολιότης - Καπετανάκης. «Η προσφυγιά είναι πολιτισμός» σημείωσε ο κ. Καπετανάκης, ο οποίος χαρακτήρισε άκρως επίκαιρο το θέμα, δίνοντας ωστόσο τον πρώτο λόγο στα τραγούδια να μιλήσουν για τον ξεριζωμό και τον πόνο της ξενιτιάς.

Ο Π. Μπουκάλας, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στο ζήτημα της προσφυγιάς, στάθηκε στο δημοτικό τραγούδι που το χαρακτήρισε «καθαρά γυναικεία υπόθεση», όταν οι γυναίκες, με δάκρυα στα μάτια, αποχαιρετούσαν τους άντρες, οδηγώντας τους μίλια έξω από την πόλη, τραγουδώντας -και ίσως θα έλεγε κανείς- μοιρολογώντας τον ξενιτεμό. Ως μαύρη κηλίδα στο δημοσιογραφικό επάγγελμα στηλίτευσε ο συγγραφέας τη σημερινή στάση πολλών δημοσιογράφων στο προσφυγικό ζήτημα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα, την ψευδή είδηση ότι μετανάστες στη Λέσβο έκλεψαν το Πάσχα ένα αρνί από βοσκό της περιοχής και μάλιστα τον απείλησαν και με μαχαίρι. Το γεγονός διαψεύσθηκε σε διάστημα μισής ώρας, αλλά, όπως υπογράμμισε ο κ. Μπουκάλας, κανένα από τα Μέσα που αναπαρήγαγε την ψευδή είδηση δεν αποκατέστησε την αλήθεια.

Η πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μαρία Αντωνιάδου, στον χαιρετισμό της, ανακοίνωσε ότι η ΕΣΗΕΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα δωρίσει το ακίνητο της Ένωσης στην οδό Ζαΐμη για τη στέγαση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Στη μουσική βραδιά τραγούδησαν οι καλλιτέχνες Λάκης Χαλκιάς, Μπέττυ Χαρλαύτη, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αφεντούλα Ραζέλη, Βασίλης Γισδάκης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)