to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:12 | 12.08.2016

Κοινωνία

Προσφυγή φορέων και πολιτών κατά της λειτουργίας του hotspot της ΒΙΑΛ στη Χίο

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της δημιουργίας και λειτουργίας του hot spot της ΒΙΑΛ κατέθεσαν φορείς και κάτοικοι της Χίου. Ωστόσο, οι προσπάθειες να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Χίου, έπεσαν στο κενό. Προβληματική αναφορά σε «εκείνους που εκμεταλλεύονται την ιδιότητα του πρόσφυγα», επιχειρώντας διαχωρισμό μεταξύ «καλών» και «κακών» αιτούντων άσυλο.


Το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρει το τοπικό astraparis.gr, είχε πρωτοέρθει στην επιφάνεια πριν από μέρες  («Κινήσεις για προσφυγή στο ΣτΕ κατά του hot spot»), στις 3 Αυγούστου 2016, δημοσιοποιήθηκε από τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ δε τούτων και το ΑΠΕ, το οποίο σημειώνει τα ακόλουθα:

Στην προσφυγή τους επισημαίνουν ότι από το hot spot στο παλαιό εργοστάσιο της ΒΙΑΛ, στην περιοχή Χαλκειούς της Χίου, έχουν υποστεί τεράστια οικονομική, αλλά και προσωπική ζημιά, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα της Χίου ως τουριστικού προορισμού, έχει πληγεί σε υπερθετικό βαθμό, όχι μόνο λόγω της προσφυγικής κρίσης, αλλά και των συνεχών αρνητικών δημοσιευμάτων των διεθνών και εγχωρίων μέσων μαζικής ενημέρωσης (ηλεκτρονικών και έντυπων), για τις απάνθρωπες, κυριολεκτικά, συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο hot spot του νησιού.

Ακόμη αναφέρουν, ότι απειλείται η υγεία και η ασφάλεια, τόσο των ίδιων, όσο και των οικογενειών τους, καθώς είναι συχνά τα εκτεταμένα επεισόδια, ενώ βρίσκουν καταφύγιο και εγκληματικά στοιχεία, απειλώντας έτσι τον τουρισμό, αλλά και την ίδια τη ζωή τους και την περιουσία τους.

Ποιοί είναι οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ

Οι εννέα φορείς οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας είναι: Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Χίου, Σύλλογος Εργοληπτών Χίου, Σύλλογος Ξενοδόχων Χίου, Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Χίου, Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων Χίου, Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χίου, Σύλλογος Καρφά «Οι φίλοι του Καρφά», Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Χίου και Εκπολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Φρουρίου.

Την αίτηση ακύρωσης υπογράφουν, επίσης, πέντε επιχειρήσεις της Χίου και 96 κάτοικοι από την πόλη και από διάφορα χωριά του νησιού.

Από τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει στον astraparis.gr, οι προσπάθειες να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Χίου, έπεσαν στο κενό, αφού το διοικητικό συμβούλιο δεν έλαβε θετική απόφαση.

Το θέμα είχε τεθεί και στην διοικητική επιτροπή του Επιμελητηρίου Χίου, η οποία ούτε καν το συζήτησε, αφού δεν υπήρχε συγκεκριμένη επιστολή – αίτημα από κάποιον φορέα και επικρατούσε μια σύγχυση για το ποιος κινεί την όλη υπόθεση.

Να σημειωθεί πως στην προσφυγή γίνεται και η τουλάχιστον προβληματική αναφορά σε «εκείνους που εκμεταλλεύονται την ιδιότητα του πρόσφυγα», επιχειρώντας διαχωρισμό μεταξύ «καλών» και «κακών» αιτούντων άσυλο

Bίντεο μέσα από τη ΒΙΑΛ

Ωστόσο, τις κακές συνθήκες διαβίωσης αναδεικνύει και βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο προ ημερών, καθώς στο χοτσποτ της ΒΙΑΛ (ένα από τα 3 κέντρα διαμονής προσφύγων στο νησί) φιλοξενούνται περισσότεροι από την ονομαστική χωρητικότητά του.

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, astraparis.gr, politischios.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)