to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Προσφυγή από τρεις δήμους στο ΣτΕ για τις ανεμογεννήτριες στη Εύβοια

Πυρόπληκτοι δήμοι και πολίτες ζητούν την ακύρωση της απόφασης - Δεν αποκλείεται το θέμα, λόγω της σοβαρότητάς του να εισαχθεί στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι δήμοι Ερέτριας, Καρύστου και Κύμης - Αλιβερίου και 9 κάτοικοι της Εύβοιας, ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων και του υπουργού Ανάπτυξης, όπως και αποφάσεις της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας, του Δασαρχείου, κ.λπ.,  με τις οποίες άναψε το πράσινο φως για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ανεμογεννήτριες), σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα  Εύβοιας ισχύος 470,4 Μ.W.».

Υπερσυγκέντρωση παραγωγής ενέργειας στην περιοχή

Όπως λένε στις προσφυγές τους οι αιτούντες, στην Εύβοια παράγεται αιολική ενεργεία που ανέρχεται σε ποσοστό 40% της παραγόμενης αιολικής ενέργειας σε όλη τη χώρα, παρότι η εδαφική έκταση της Εύβοιας αντιστοιχεί μόνο στο 2,7% της συνολικής εδαφικής έκτασης της χώρας μας. Και με τις επίμαχες αποφάσεις οι ανεμογεννήτριες είναι οι μεγαλύτερες από όσες έχουν τώρα εγκατασταθεί στην χώρα μας, με πτερύγια 112 μέτρων! Υποστηρίζουν ακόμη ότι με το σχέδιο που προωθείται η Εύβοια επιβαρύνεται περιβαλλοντικά, καθώς θα υπάρξει υπερσυγκέντρωση παραγωγής ενέργειας σε περιορισμένη περιοχή της χώρας.

Όλοι οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το επενδυτικό σχέδιο  για τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια παραβιάζουν τόσο τις συνταγματικές επιταγές (άρθρα 2, 5Α, 25 κ.λπ.), όσο και  το Ενωσιακό και εθνικό περιβαλλοντικό δίκαιο που διέπουν την κατάρτιση Ειδικού Σχεδίου  Χωρικής Ανάπτυξης Επενδύσεων  (ΕΣΧΑΣΕ) για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων. Τέλος επισημαίνουν ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/42/ΕΚ που προβλέπει την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς δεν έχει εκπονηθεί η εν λόγω  μελέτη, όπως ακόμη ότι παραβιάζεται το Περιβαλλοντικό  Δίκαιο σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, που διέπει την πρόληψη, την προφύλαξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το σεβασμό της φέρουσας ικανότητας των οικοσυστημάτων, την αναλογικότητα και ισοπολιτεία.

Πηγή: ethnos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)