to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:51 | 11.06.2015

Κοινωνία

Πρόσφυγες: Συνηθισμένοι άνθρωποι σε ασυνήθιστες συνθήκες (βίντεο)

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δημοσιοποίησε εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με σειρά από βίντεο όπου προσωπικότητες παγκοσμίου φήμης φωτίζουν την ιστορία των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή από τις εστίες τους, συνηθισμένους ανθρώπους που ζουν σε ασυνήθιστες συνθήκες.


Θυμίζουμε ότι η Αρμοστεία απευθύνει έκκληση για επείγουσα ενίσχυση του προσωπικού και των πόρων όλων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που εμπλέκονται στην υποδοχή προσφύγων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση που θέτει ο μεγάλος αριθμός των αφίξεων στις τοπικές κοινότητες των νησιών.

Τα βίντεο στην καμπάνια της ΥΑ παρουσιάζουν τον πρεσβευτή Καλής Θέλησης της Υ.Α. και διεθνούς φήμης συγγραφέα Khaled Hosseini, τη φωτογράφο και γνωστό μοντέλο Helena Christensen, τον τραγουδιστή/συνθέτη Maher Zain και τον ηθοποιό Jung Woo-Sung να παρουσιάζουν έναν ξεχωριστό πρόσφυγα και την ιστορία του. Τα βίντεο αυτά και άλλες ιστορίες προσφύγων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα για την εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας.

«Η γνωριμία μου με αυτές τις αξιόλογες οικογένειες με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι, αν και έπρεπε να αφήσουν τα πάντα πίσω τους όταν αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή από τις εστίες τους, εξακολουθούν να μοιράζονται πολλές κοινές ελπίδες και όνειρα με όλους μας. Δεν έχουν χάσει την ταυτότητά τους, τις δεξιότητες ή τα πάθη τους. Απλώς λαχταρούν να αποκτήσουν πάλι μια κανονική ζωή.» λέει αναφερόμενη στην εμπειρία της στην Κολομβία, η Helena Christensen.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου, η Υ.Α. προγραμματίζει διάφορες εκδηλώσεις ενώ στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί Ομαδική Εικαστική Έκθεση, με τίτλο «It could be ME – it could be YOU», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα «Αποθήκη») από τις 18 έως τις 25 Ιουνίου 2015. Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα με διαφορετικά μέσα και υλικά, από καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και πρόσφυγες.

Η Υ.Α. ξεκινάει την εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων εν μέσω πολλαπλών συρράξεων, αύξησης του αριθμού των βίαια εκτοπισμένων ανθρώπων και ανόδου της μη ανεκτικότητας και της ξενοφοβίας σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο.

«Σε όλο τον κόσμο βλέπουμε οικογένειες να διαφεύγουν από τη βία. Οι αριθμοί είναι τεράστιοι – αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μητέρες και πατέρες, γιους και κόρες. Για ανθρώπους που ζούσαν μια κανονική ζωή πριν τους αναγκάσει ο πόλεμος να τραπούν σε φυγή. Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων όλοι πρέπει να θυμηθούμε αυτά που μας ενώνουν – την κοινή μας ανθρωπιά» είναι το μήνυμα που απευθύνει ο ύπατος αρμοστής António Guterres.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)