to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:03 | 22.11.2022

Κοινωνία

Στην Παλαιοχώρα θα παραμείνουν οι πρόσφυγες - Παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες

Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των προσφύγων - Ένας 15χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο


Στο επιβατικό πλοίο «Σαμαριά», που βρίσκεται στο λιμάνι «Τηγάνι», στην Παλαιόχωρα, θα μεταφερθούν σταδιακά οι πρόσφυγες που διασώθηκαν μετά από μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ βρισκόταν 18 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης.

(φωτ.: INTIME)

Οι πρόσφυγες, στους οποίους βρίσκονται γυναίκες και παιδιά και προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, θα παραμείνουν στο πλοίο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησής τους, ενώ νερό και φαγητό θα τους προσφέρει ο Δήμος Κανδάνου -Σελίνου.

Κατά την εξέταση των επιβαινόντων στο πλοίο, κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά στο νοσοκομείο της πόλης ενός 15χρονου που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, το σήμα κινδύνου εστάλη μέσω του «112» περίπου στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα. Κατά δήλωση των ίδιων των προσφύγων που επικοινώνησαν, σε κίνδυνο βρίσκονται περίπου 500 άνθρωποι.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν παραπλέοντα πλοία ενώ προς την περιοχή πρόκειται να αποπλεύσουν πλωτό και ναυαγοσωστικό σκάφος του λιμενικού και φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των προσφύγων που επέβαιναν στο σκάφος. Σύμφωνα με μαρτυρίες των επιβαινόντων, που κάλεσαν σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112, στο αλιευτικό επιβαίνουν περίπου 500 άτομα.

Το αλιευτικό με τους πρόσφυγες εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 18 ναυτικά μίλια νότια της Παλαιοχώρας Χανίων και από το πρωί ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης από το Λιμενικό.

Στη θαλάσσια περιοχή  έπεαν άνεμοι δυτικοί έως 7 μποφόρ.

(φωτ.: INTIME)

Δείτε video στο Avgi.gr

Ανακοίνωση για την επιχείρηση διάσωσης που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Παλαιόχωρας Χανίων εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι ένα ακόμα πλοίο με πρόσφυγες μετανάστες βρίσκεται σε κίνδυνο νότια της Παλαιόχωρας .

Πριν μερικές μέρες παρακολουθήσαμε στα Κύθηρα τις προσπάθειες διάσωσης προσφύγων -μεταναστών με θρήνο για τις απώλειες ζωών, με κομμένη την ανάσα για αυτούς που σώθηκαν αλλά και με μεγάλη υπερηφάνεια για την αλληλεγγύη που έδειξε η τοπική κοινωνία.

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές κινήσεις, δεν είναι μια υπόθεση της στιγμής, ούτε του συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου της Μεσογείου. Αυτή την περίοδο είναι ενεργές στην Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, Κεντρική και Βόρεια Αφρική, Ασία κ.α. Δημιουργήθηκαν όπου υπήρχαν πόλεμοι, πολιτικός κατατρεγμός, πείνα και αδυναμία επιβίωσης.

Άμεση προτεραιότητά τους είναι να σωθούν οι ίδιοι και η οικογένειές τους , να βελτιώσουν την ζωή τους μακριά από πόλεμο, πείνα, φυσικές καταστροφές, δικτατορίες, πολιτικές διώξεις.

Όλο και πιο συχνά φτάνουν καραβιές. Μόνο τις τελευταίες μέρες είχαμε:
– στα νερά μας νότια της Παλαιοχώρας, 300 άτομα, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν, χωρίς έστω μία ανακοίνωση από το λιμενικό. Αργότερα φαίνεται να βρέθηκαν στα νότια των Κυθήρων με πολλά ερωτήματα γιατί δεν πήγαν πλοία που έπλεαν στην περιοχή να τους σώσουν ως όφειλαν και χωρίς να μάθουμε την τύχη τους. Τελικά το πλοίο με 456 άτομα και έφτασε στην Ιταλία.
– Αγνοούνται ζωές στην θαλάσσια περιοχή της Σάμου.
-Στο ναυάγιο των Κυθήρων με 33 νεκρούς φαίνεται να μη τελειώνει ο θάνατος. Σαράντα μέρες μετά ανέσυραν και άλλο πτώμα.
– Το Ναυάγιο στο στενό του Καφηρέα με πνιγμένους και πολλούς αγνοούμενους 300 μέτρα από την ακτή!

Η παράνομη και απάνθρωπη πρακτική των push backs στη θάλασσα και στα χερσαία σύνορα έχει καταγγελθεί από τα αρμόδια εποπτικά όργανα της ΕΕ και του ΟΗΕ. H έρευνα της OLAF, αποκαλύπτει παρατυπίες από τη μεριά της Frontex που οδήγησαν στην απόκρυψη στοιχείων όσων αφορά τη διερεύνηση των επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές. O επικεφαλής της Frontex αναγκάζεται να παραιτηθεί.

Δεν είναι μόνο η απάνθρωπη κατάσταση και τυφλή πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Τουρκίας στις θάλασσες αλλά συμπληρώνεται με αυτά που συμβαίνουν στην στεριά. Γίναμε οι ανθρωποφύλακες της Ευρώπης.

Θεωρητικά, υπάρχουν διεθνείς πολιτικές και Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Όμως τώρα καταργούνται προγράμματα που είχαν ξεκινήσει την περίοδο που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα για τους πρόσφυγες αλλά και για τους πολίτες. Το Υπουργείο Μετανάστευσης έχει ανακοινώσει πως στο τέλος του 2022 σταματάει το πρόγραμμα ESTIA II, που παρέχει στέγαση σε εξαιρετικά ευάλωτους αιτούντες άσυλο στη χώρα, μέσω της μίσθωσης διαμερισμάτων, με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες σαράντα μέρες, χιλιάδες εξαιρετικά ευάλωτων προσφύγων (πολυμελείς οικογένειες, ανάπηροι, θύματα βασανιστηρίων, σοβαρά ασθενείς) θα λάβουν εντολή να απομακρυνθούν από τα διαμερίσματα.

Όσοι/ες αιτούντες άσυλο κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ζούνε στον αστικό ιστό, έχουν αναπτύξει σχέση με τη γειτονιά , το παιδί τους πάει εκεί σχολείο. Τώρα θα πρέπει να αφήσουν το σπίτι το οποίο πληρώνεται με ευρωπαϊκά κονδύλια, να ξεριζωθούν και πάλι και να μεταφερθούν σε ένα απομακρυσμένο camp.

Η ένταξη όμως δεν γίνεται από τα camp, παρά μόνο με τη διαβίωση μέσα στην τοπική κοινωνία και την ανάπτυξη των σχέσεων εκεί.

Ας σκεφτούμε που οδηγούν αυτές οι πολιτικές. Τα άτομα σε απελπισία, χωρίς μέλλον και την κυβέρνηση να χτίζει τείχη παντού. Το ESTIA II ήταν πρόγραμμα Ενσωμάτωσης, το κλείνουν και επιλέγουν τον Αποκλεισμό.

Στο Τείχος στον Έβρο, στα νησιά και στην ενδοχώρα φτιάχνουν στρατόπεδα κράτησης, Μαλακάσα, Ριτσώνα, Μυτιλήνη όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε πρόσβαση και προσφορά αλληλεγγύης. Αντιθέτως κλείνουν τον Ελαιώνα, που δημιουργήθηκε τις δύσκολες οικονομικά μέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και που λειτούργησε υποδειγματικά σαν μοναδική δομή δίπλα στο κέντρο της πόλης στις δημόσιες υπηρεσίες και στα νοσοκομεία.

Αυτές οι πολιτικές αποκλεισμού δεν είναι αρνητικές μόνο για τους πρόσφυγες, επηρεάζουν εξίσου αρνητικά τη κοινωνία, όταν αντί να δεχτούν τον εμπλουτισμό στοχοποιούν ανθρώπους σαν να είναι αυτοί οι αίτιοι των προβλημάτων τους και όχι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αποτέλεσμα η επικράτηση ακραίου συντηρητισμού με κατρακύλισμα σε λογικές «ο θάνατός σου η ζωή μου».

Αυτοάμυνα που καταλήγει στον απομονωτισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων καλεί όλες/ους τους πολίτες της Κρήτης να συσπειρωθούν σε διαρκή επαγρύπνηση και αλληλεγγύη για τους ανθρώπους που είναι σε ανάγκη και σε συνεχή έλεγχο των αρχών για τις πράξεις τους.

Έχουμε χρέος με όλους τους κατάλληλους τρόπους να υπερασπιστούμε την ανθρωπιά μας, την κοινωνική συνοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η παρουσία τους αποτελεί κοινωνικό πλούτο και η ένταξη είναι η μόνη προοπτική απέναντι στη βία και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)