to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 13.12.2012

Πολιτική

Προσφυγές και ένδικα μέσα από το ΑΠΘ και τον Σύλλογο διοικητικών υπαλλήλων κατά των απολύσεων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει η διοίκηση του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, από τις 11 Δεκεμβρίου, 97 διοικητικοί του υπάλληλοι (ΙΔΑΧ), ενώ ταυτόχρονα ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή, ζητώντας να παγώσει η διαδικασία των απολύσεων.


Αυτά ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων, Γιάννης Κουρμούλης και ο γενικός γραμματέας, Σάββας Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα, μαζί με εκπροσώπους των Συλλόγων εργαζομένων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του ΤΕΙΘ – τα δύο αυτά ιδρύματα αν και δε θίγονται από τον συγκεκριμένο νόμο, εξέφρασαν τη συμπαράσταση και αγωνιστική τους υποστήριξη στους απολυμένους του ΑΠΘ.

«Το ΑΠΘ σήμερα διαθέτει 873 διοικητικούς υπαλλήλους – μόνιμους και ΙΔΑΧ. Για να εμπίπτει στις προβλέψεις του νόμου 4093/12 θα έπρεπε να έχει από 970 υπαλλήλους και πάνω. Αυτό που ανέτρεψε όλο το σκηνικό ήταν ότι μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους προσμετρήθηκαν και τα μέλη ΔΕΠ, που όμως ως γνωστό δεν είναι ούτε διοικητικοί υπάλληλοι, ούτε δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» δήλωσε ο κ.Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε στις απολύσεις, καταργώντας το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, καθώς παρέκαμψε ακόμη και την προαπαιτούμενη έκδοση διαπιστωτικής πράξης από τις πρυτανικές αρχές.

Ο κ.Κουρμούλης τόνισε ότι οι απολύσεις πυροδοτούν το ήδη εκρηκτικό πρόβλημα υποστελέχωσης του πανεπιστημίου, καθώς σε μερικές περιπτώσεις θα είναι αδύνατη η εξυπηρέτηση φοιτητών ή η διεκπεραίωση των διοικητικών πράξεων (γραμματείες σχολών και τμημάτων, κτίριο διοίκησης) σε ένα τόσο πολυπληθές ίδρυμα με 65.000 φοιτητές, 5.500 μεταπτυχιακούς και 2.500 μέλη ΔΕΠ. Ενδεικτικά ανέφερε, ότι στις Φοιτητικές εστίες φεύγουν οι έντεκα από τους 27 εργαζόμενους, από το Πρωτόκολλο οι τρεις από τους έντεκα, από τα ευρωπαϊκά προγράμματα οι τρεις από τους οχτώ, ενώ υπάρχουν γραμματείες μεγάλων σχολών με πέντε άτομα, οι οποίες θα μείνουν με δύο ή τρεις υπαλλήλους.

Ο Σύλλογος επεσήμανε ότι το ΑΠΘ είναι ο φορέας με τον μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων πανελλαδικά, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν πανεπιστήμια που διαθέτουν μέχρι και 80% περισσότερο προσωπικό σε σχέση με τις ανάγκες τους. Επιπλέον κατήγγειλε ως απαράδεκτη και αντιδημοκρατική διαδικασία την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, καθώς παρακάμπτει την Βουλή και την ψηφοφορία και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του. Ζητά από την διοίκηση του ΑΠΘ να τοποθετηθεί για το θέμα στην επικείμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)