to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Προσέλκυση επενδύσεων ή «μην το κάνεις σαν τον Γεωργιάδη»

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία εξαγωγική και ελκυστική για επενδύσεις χώρα η οποία εστιάζεται στην καινοτομία και στην υψηλής προστιθέμενης αξίας παραγωγή». Σε αυτό τον τίτλο συμπυκνωνόταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στο Capital Link Φόρουμ στη Νέα Υόρκη το 2018. Στο φόρουμ δηλαδή, που εμφανίστηκε φέτος ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας «περάστε κόσμε», «πουλάω τα πάντα».



Η στρατηγική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στόχευε στην προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς και κλάδους της οικονομίας με συγκριτικά πλεονεκτήματα για την χώρα μας, με την δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και διεθνώς εμπορεύσιμα, καθώς και ανάδειξη της γεωστρατηγικής της θέσης. Στόχευε στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τους όρους χρήσεις γης και προστασίας του περιβάλλοντος όπως το κτηματολόγιο, το δασολόγιο, το χωροταξικό και στην απλοποίηση αδειοδοτήσεων, καθώς και στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού για δημιουργία ποιοτικών και διατηρήσιμων θέσεων εργασίας.
Και αυτή την στρατηγική παρουσιάζαμε ως Enterprise Greece, ως ο αρμόδιος δημόσιος φορέας για την προσέλκυση επενδύσεων και προώθηση των εξαγωγών. Και το να είσαι υπεύθυνος του συγκεκριμένου φορέα σε μία περίοδο που η κυβέρνηση μας προσπαθούσε να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια, αποτελούσε από μόνο του μεγάλη πρόκληση.
Και όμως. Στο βαθμό που μας αναλογούσε, σταδιακά και με συγκεκριμένο σχέδιο διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο και μια κινητικότητα που μπορούσε να προσεγγίσει το ενδιαφέρον επενδυτών. Χωρίς να αρνούμαστε τις δυσκολίες που είχαμε, παρουσιάζαμε την υφιστάμενη κατάσταση, τις πρωτοβουλίες που παίρναμε για καλυτέρευση του επενδυτικού περιβάλλοντος και μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, και όσο η οικονομία σταθεροποιούταν, δείκτες βελτιώνονταν, παίρνονταν μέτρα για απομείωση του χρέους, κερδίζαμε σε αξιοπιστία. Προβάλλοντας σχέδιο, προτεραιότητες και παίρνοντας πρωτοβουλίες. Και αυτό που είχε πετύχει η κυβέρνηση μας μπορούσε να παρουσιάζεται σε ξένα επιμελητήρια, επενδυτές, κυβερνήσεις και αυτό σταδιακά βοηθούσε στην αύξηση των  ξένων επενδύσεων και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας. Αύξηση το 2016, το 2017, με το 2018 να καταγράφεται η καλύτερη επίδοση της δωδεκαετίας.
Αναφερόμασταν στην διαμορφωμένη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική και στην προοπτική, χωρίς να διαλαλούμε «πάρτε κόσμε». Κάτι που δεν δείχνει ούτε σοβαρότητα ούτε αξιοπιστία σε αυτούς που θεωρούνται σοβαροί επενδυτές. Με ή χωρίς εισαγωγικά. Σε αυτόν τον τομέα, η ΝΔ επανέρχεται στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε στην κρίση και στη λογική «πουλάω τα πάντα, υποβαθμίζοντας εργασιακές σχέσεις και περιβάλλον».

*Ο Χρήστος Στάικος είναι μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρόεδρος του Enterpise Grrecce

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)