to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:46 | 03.08.2022

πηγή: efsyn.gr

Διεθνή

Προς τον τελικό του προορισμό το ουκρανικό πλοίο με τα σιτηρά

Το Razoni, το οποίο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μεταφέρει 26.527 τόνους καλαμποκιού, απέπλευσε τη Δευτέρα από την Οδησσό στην ουκρανική ακτή της Μαύρης Θάλασσας


Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας λέει ότι το πρώτο πλοίο με σιτηρά που μεταφέρει ουκρανικό καλαμπόκι ετοιμάζεται να διασχίσει τα στενά του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης και να ταξιδέψει στον τελικό του προορισμό, τον Λίβανο, καθώς η ομάδα των ειδικών ολοκλήρωσε την επιθεώρηση του φορτίου με ζωοτροφές για κοτόπουλα, το πρώτο φορτίο δημητριακών που εξάγεται από την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σε εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για να αντιμετωπισθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Η ομάδα επιθεώρησης στο πλοίο Razoni με σημαία Σιέρα Λεόνε περιελάμβανε αξιωματούχους από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη. Το πλοίο που είναι αγκυροβολημένο στις ακτές της Κωνσταντινούπολης στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στις εκβολές του Βοσπόρου, χτύπησε την κόρνα του καθώς οι ειδικοί αποχωρούσαν.

Το Razoni, το οποίο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μεταφέρει 26.527 τόνους καλαμποκιού, απέπλευσε τη Δευτέρα από την Οδησσό στην ουκρανική ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Εικόνες που αναρτήθηκαν στο Twitter από το Υπουργείο Άμυνας έδειχναν έναν επιθεωρητή να μπαίνει σε ένα ανοιχτό δοχείο και να αγγίζει τα σιτάρια.

Φορώντας πορτοκαλί σωσίβια γιλέκα και κράνη, οι περίπου 20 ειδικοί προσέγγισαν, λίγο πριν τις 11 το πρωί, με δύο ταχύπλοα και ανέβηκαν υπό βροχή στο μήκους άνω των 186 μέτρων πλοίο, με επικεφαλής τον Τούρκο ναύαρχο Εζτσάν Αλτουνμπουλάκ, ο οποίος ηγείται του Κοινού Κέντρου Συντονισμού που επιθεωρεί τις εξαγωγές, και τον απόστρατο Αμερικανό ναύαρχο Φρανκ Κένεϊ.

Οι έλεγχοι στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι τα εισερχόμενα πλοία δεν φέρουν όπλα και ότι τα εξερχόμενα φέρουν μόνο σιτηρά, λιπάσματα ή συναφή είδη διατροφής και όχι άλλα εμπορεύματα.

Περισσότερα πλοία από την Ουκρανία αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, αυξάνοντας την ελπίδα ότι οι παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων μπορούν να αμβλυνθούν. Περίπου 27 πλοία περιμένουν φορτωμένα και με υπογεγραμμένα συμβόλαια σε τρία λιμάνια της Ουκρανίας, έτοιμα να ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Στεφάν Ντουράτσικ.

Υπολογίζεται ότι 20 με 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν κολλήσει στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. Η συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, για την απελευθέρωση των ουκρανικών σιτηρών, απαιτεί τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων μέσω των ναρκοθετημένων υδάτων έξω από τα λιμάνια της χώρας.

Μια παρόμοια συμφωνία, που υπογράφηκε ταυτόχρονα, εγγυάται στη Ρωσία την εξαγωγή ρωσικών αγροτικών προϊόντων και ρωσικών λιπασμάτων, παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Η αναστολή των εξαγωγών, λόγω του πολέμου, έχει επιδεινώσει τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων παγκοσμίως και απειλεί με λιμούς και πολιτική αστάθεια τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Λαμπόρντε, ειδικό του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Πολιτική των Τροφίμων, με έδρα την Ουάσιγκτον, το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία προορίζονται για ζωοτροφές. Μόνο έξι εκατομμύρια τόνοι είναι σιτάρι και από αυτούς μόλις οι τρεις προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Όπως εξήγησε, το φορτίο του Razoni είναι στην πραγματικότητα τροφή για κοτόπουλα. Συνεπώς, όπως είπε, «μερικά πλοία που θα φύγουν από την Ουκρανία δεν πρόκειται να αλλάξουν το παιχνίδι».

Όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, η επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών θα μειώσει την ικανότητα των ρωσικών αρχών να αποσπούν παραχωρήσεις από τη Δύση. «Χάνουν μια από τις ευκαιρίες να τρομοκρατήσουν τον κόσμο», είπε μεταξύ άλλων, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του τη νύχτα της Τρίτης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)