to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:50 | 10.07.2018

Πολιτική

Οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας στον δήμο

Στην τελική της φάση πέρασε πλέον η οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας από την κυβέρνηση στον Δήμο της πόλης. .


Στον δήμο παραχωρείται οριστικά το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας, ενέργεια που αποτελούσε δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους κατοίκους της περιοχής, αφού κατατέθηκε από την υφυπουργό Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου η σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα.
 
Το θαλάσσιο μέτωπο παραδίδεται στην πόλη, άνευ τιμήματος, για 99 χρόνια ενώ δίνεται και μια προθεσμία 5 ετών στον Δήμο προκειμένου να ολοκληρώσει τις διαδικασίες με τα κτίρια που υπάρχουν εντός του υπό παραχώρηση οικοπέδου. 
 
Με τις προτεινόμενες διατάξεις αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ύπαρξης κτιριακών και λιμενικών κατασκευών και εγκαταστάσεων, που κατασκευάστηκαν με μη νόμιμο τρόπο από φορείς του δημοσίου εντός της αποχαρακτηρισμένης χερσαίας ζώνης λιμένα, η οποία παραχωρείται στον Δήμο. Το σχετικό άρθρο αφορά στα καταστήματα της Ηρώων Πολυτεχνείου και οι συγκεκριμένες διατάξεις κρίνονται απαραίτητες προκειμένου ο Δήμος να μπορεί να νομιμοποιήσει έργα και κατασκευές που έχουν εκτελεσθεί στο παρελθόν μη νόμιμα, και στη συνέχεια να συντηρήσει και να αναπλάσει το θαλάσσιο μέτωπο προς το συμφέρον των δημοτών του.
 
Επίσης ο Δήμος υπεισέρχεται πλέον και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΝΟΠ, και καθίσταται διάδοχος προηγούμενης σύμβασης που είχε ο όμιλος με τον ΟΛΠΑ από το 2000. Η σύμβαση προτείνεται να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τη λήξη της, με δυνατότητα παράτασης αυτής μετά το συμβατικό χρόνο λήξης, για τη εξυπηρέτηση των καταστατικών σκοπών του ΝΟΠ. Μετά τη συμβατική λήξη της παραχώρησης αυτή μπορεί να παραταθεί με νέα συμφωνία μεταξύ του Δήμου και του ΝΟΠ. Η ρύθμιση προωθείται με το επιχείρημα ότι ο ΝΟΠ είναι ένα από τα αρχαιότερα ναυταθλητικά σωματεία της χώρας από το οποίο έχουν αναδειχθεί πληθώρα αθλητών του υγρού στίβου με διεθνείς διακρίσεις και έχει συνεισφέρει οικονομικά στην κατασκευή του κολυμβητηρίου, οι δε σκοποί του είναι, αναμφισβήτητα, άρρηκτα συνδεδεμένοι με το υγρό στοιχείο.

«Το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας θα γίνει χώρος αναψυχής και δραστηριοτήτων για όλους» 

«Το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας θα γίνει χώρος αναψυχής και δραστηριοτήτων για όλους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου, μετά την κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας με την οποία κατοχυρώνεται για 99 χρόνια η δωρεάν παραχώρηση στον δήμο Πατρέων της χρήσης της πρώην χερσαίας ζώνης του λιμανιού της πόλης.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση «η θετική αυτή εξέλιξη, είναι αποτέλεσμα των μακροχρόνιων αγώνων του πατραϊκού λαού, καθώς και της αγωνιστικής διεκδίκησης, στην οποία είχε σημαντική συμβολή η δημοτική αρχή, με αντίστοιχου περιεχομένου αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, και οργάνωση κινητοποιήσεων».

Επίσης, ο δήμος τονίζει ότι «δεσμευόμαστε πως μαζί με τον πατραϊκό λαό θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε κρατική χρηματοδότηση και αξιοποίηση της περιοχής υπέρ των αναγκών των δημοτών μας» προσθέτοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε να χαρατσωθεί ο πατραϊκός λαός για δράσεις αναψυχής και πολιτισμού.»

 
Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη
 
H Κατερίνα Παπανάτσιου δήλωσε για την τροπολογία:
 
"Με την τροπολογία 1663/134 που κατατέθηκε χθες 9 Ιουλίου στη Βουλή, στο σ/ν του Υπουργείου Εργασίας, κατοχυρώνεται η δωρεάν παραχώρηση στο Δήμο Πατρέων της χρήσης της πρώην χερσαίας ζώνης του λιμανιού της πόλης, για 99 χρόνια. Το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας, με όλα τα ιστορικά κτίρια που υπάρχουν εντός του, θα βρεθεί πλέον στα χέρια του Δήμου προκειμένου να το αξιοποιήσει για κοινωνικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς ή άλλους κοινωφελείς σκοπούς. Εκπληρώνεται έτσι ένα διαχρονικό, δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο αποτέλεσε και δέσμευση του πρωθυπουργού. Η πράξη αυτή, βέβαια, είναι μια ακόμα αποτύπωση του προσανατολισμού της κυβέρνησης για απόδοση των δημόσιων χώρων στις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να εκπληρώνονται οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για να περάσουν αυτοί οι χώροι αλώβητοι στις επόμενες γενιές, χωρίς να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης κοντόφθαλμων συμφερόντων".
 
"Μόλις τώρα η υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου κατέθεσε διάταξη νόμου με την οποία το παράλιο μέτωπο αποδίδεται στον δήμο της Πάτρας. ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ μετά από χρόνια διεκδικήσεων της πατραϊκής κοινωνίας. Το έκανε πράξη αυτή η Κυβέρνηση", σχολίασε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου.
 
"Κατατέθηκε υπουργική τροπολογία για την απόδοση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας στην πόλη. Πολλοί το τάξανε, άλλοι τόσοι ήθελαν να το ξεπουλήσουν. Ένα αίτημα δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια καλή μέρα για την Πάτρα. Ίσως η καλύτερη εδώ και καιρό", σχολίασε στην προσωπική του σελίδα στο FB, o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Ανδρέας Ριζούλης.
 
 
Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σπαρτινός, με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας για την παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στο Δήμο Πατρέων δήλωσε τα εξής: “Ολοκληρώνεται η διαδικασία οριστικής παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου στο Δήμο της Πάτρας. Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, αγώνες και κινητοποιήσεις των Πατρινών, μετά από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και εξαπατήσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, ικανοποιείται το δίκαιο αίτημα για την απόδοση του θαλάσσιου μετώπου στους πολίτες της Πάτρας, όπως είχε δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το 2015. Άμεσα η τροπολογία θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, ελπίζουμε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.”


ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ: Οι μακρόχρονοι αγώνες του λαού της Πάτρας δικαιώνονται

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας αναφέρει:

«Η δέσμευση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα γίνεται πράξη, ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα της πόλης μας για την απόδοση του θαλάσσιου μετώπου στους πολίτες της.

Το θαλάσσιο μέτωπο παραδίδεται οριστικά στην πόλη, άνευ τιμήματος, για 99 χρόνια, ενώ παράλληλα δίνεται μια προθεσμία 5 ετών στον Δήμο για να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες σχετικά με τη νομιμοποίηση των κτιρίων που υπάρχουν εντός του παραχωρούμενου χώρου.

Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όχι μόνο δεν κοροϊδεύει, αλλά ικανοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δίκαια αιτήματα, σεβόμενη τις πολύχρονες προσπάθειες και τους αγώνες των πολιτών.

Στο χέρι της πόλης, του δήμου και των φορέων της βρίσκεται πλέον η δυνατότητα αξιοποίησης, με τρόπο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των Πατρινών.

Αναμένουμε από την δημοτική αρχή να ξεκινήσει άμεσα ένα γόνιμο διάλογο με τους φορείς της πόλης, που θα οδηγήσει σε συναποφάσεις για την βέλτιστη δυνατή λύση αξιοποίησης.»

tags: Πάτρα

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)