to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:28 | 27.05.2013

Οικονομία

Προς ψήφιση η ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια, μετά το «πράσινο φως» από την ΕΚΤ

Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ανέμενε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς για να προχωρήσει στην ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, ήτοι «κόκκινα» στεγαστική δάνεια. Με δήλωσή του χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «η σχετική ρύθμιση θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή προς ψήφιση».



Σε συνεδρίαση της Βουλής, αυτή την εβδομάδα με πρόταση νόμου, που είχε καταθέσει το ΚΚΕ και στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης προσδιόρισε την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στα μέσα Ιουνίου και θα αφορά μόνο τους οφειλέτες, των οποίων το εισόδημα έχει περιοριστεί κατά 20% σε σχέση με το 2009.


Σύμφωνα με έκθεσή της η ΕΚΤ, η ρύθμιση συνιστά επικαιροποίηση του ν. 3869/2010 και παρέχει την δυνατότητα να οριστεί δικάσιμος εντός έξι μηνών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης από τον οφειλέτη. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από έγγραφα σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία, το εισόδημα και τους πιστωτές του αιτούντος, καθώς και τις απαιτήσεις των πιστωτών αυτών. Οι πιστωτές έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα που περιλαμβάνονται στον φάκελο της υπόθεσης.


Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού, εφόσον συγκατατίθεται η πλειοψηφία των πιστωτών και στη συνέχεια υποβάλλεται στο αρμόδιο δικαστήριο προς επικύρωση. Σε περίπτωση μη επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού μετά την παρέλευση του ως άνω χρονικού διαστήματος των δυο μηνών, οι οφειλέτες πρέπει να εξακολουθούν να αποπληρώνουν το χρέος τους υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από το αρμόδιο δικαστήριο, έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης για τη ρύθμιση των οφειλών.
Διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα διευκόλυνσης εφαρμόζεται αποκλειστικά σε σχέση με μη ληξιπρόθεσμα δάνεια, για τα οποία υφίσταται εμπράγματη εξασφάλιση επί της κατοικίας του οφειλέτη και τα οποία οφείλονται σε πιστωτικά ιδρύματα, χρηματοδοτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων.


Συγκεκριμένα, δυνατότητα υπαγωγής σε πρόγραμμα διευκόλυνσης παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα των οποίων το συνολικό οικογενειακό εισόδημα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με το 2009. Το σχέδιο διατάξεων θεσπίζει πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, την αξία της κύριας κατοικίας και της συνολικής ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, καθώς και το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημά του. Οι επωφελούμενοι από το πρόγραμμα διευκόλυνσης οφειλέτες υπέχουν καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος καθήκον παροχής στοιχείων σχετικά με την οικονομική κατάστασή τους. Μη συμμόρφωση με την υποχρέωση αυτή συνεπάγεται έκπτωση του οφειλέτη από το πρόγραμμα διευκόλυνσης.

tags: δάνεια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)