to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:18 | 31.10.2017

Διεθνή

Ακύρωσε την ανεξαρτησία της Καταλονίας η ισπανική Δικαιοσύνη - «Είμαι ο νόμιμος πρόεδρος», λέει ο Πουτζντεμόν από τις Βρυξέλλες

«Είμαι ο νόμιμος πρόεδρος», είπε ο Πουτζντεμόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πρωτευουσα του Βελγίου το μεσημέρι της Τρίτης και όπως είπε αποδέχεται τη «δημοκρατική πρόκληση» των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου, πεπεισμένος πως η «Καταλονία θα δικαιωθεί» - Συνέχεια στον κύκλο των διώξεων δίνει η Ισπανία || liveblog


Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε σήμερα την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Υπενθυμίζεται, ότι μερικές ώρες αφού το καταλανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, η ισπανική κυβέρνηση διέλυσε το κοινοβούλιο, καθαίρεσε την κυβέρνηση και όρισε τη διεξαγωγή περιφερειακών βουλευτικών εκλογών για τις 21 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο καθαιρεθείς πρόεδρος της περιοχής, κατέφυγε χθες στις Βρυξέλλες όπου παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου.

«Είμαι ο νόμιμος πρόεδρος», λέει ο Πουτζντεμόν

«Είμαι ο νόμιμος πρόεδρος», είπε ο  Πουτζντεμόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πρωτευουσα του Βελγίου το μεσημέρι της Τρίτης και όπως είπε αποδέχεται τη «δημοκρατική πρόκληση» των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου, πεπεισμένος πως η Καταλονία θα δικαιωθεί.
 

Ο καθαιρεθείς από τη Μαδρίτη πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ότι χρειάζεται μία «επιβράδυνση» της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας για την αποφυγή ταραχών, την ώρα που η Μαδρίτη ανακάλεσε προσωρινά το καθεστώς αυτονομίας της ισπανικής κοινότητας, η οποία τελεί πλέον υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

«Υποχρεωθήκαμε να προσαρμόσουμε το σχέδιο εργασίας μας για να αποφύγουμε τη βία» και αν «αυτή η στάση έχει ως τίμημα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Δημοκρατίας, τότε πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι ένα λογικό τίμημα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες με επτά υπουργούς της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι αποδέχεται τις πρόωρες τοπικές εκλογές που προκήρυξε η Μαδρίτη και δεσμεύθηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμά τους, ενώ δήλωσε πως ελπίζει ότι το ίδιο θα κάνει και η Μαδρίτη.

Bελγικός Τύπος: «Καυτή πατάτα» η παρουσία Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες

 

Ο Πουτζντεμόν δήλωσε ότι δεν ζητεί άσυλο από το Βέλγιο και ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να θέσει το καταλανικό ζήτημα στο κέντρο της Ευρώπης. Δήλωσε επίσης ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι αβάσιμες, ότι δεν επιδιώκει να ξεφύγει από την ισπανική δικαιοσύνη και ότι θα επιστρέψει στην Καταλονία όταν τα του δοθούν «εγγυήσεις».

Δημοσκόπηση: Η υποστήριξη στην ανεξαρτησία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών στην Καταλονία

Η υποστήριξη για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους αυξήθηκε τον Οκτώβριο στην Καταλονία στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών, σύμφωνα με μια επίσημη περιφερειακή δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 48,7% των Καταλανών πιστεύει πως η ισπανική αυτή περιφέρεια θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Centre d' Estudis d' Opinio. Το ποσοστό τους σημείωσε άνοδο από το 41,1% που ήταν τον Ιούνιο και είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο 2014. Η δημοσκόπηση βασίσθηκε σε 1.338 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 16 ως τις 29 Οκτωβρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο κάλεσε για κατάθεση την πρόεδρο του καταλανικού κοινοβουλίου στις 2 και 3 Νοεμβρίου
   

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κάλεσε την πρόεδρο του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαδέλ καθώς και άλλους πέντε εξέχοντες κοινοβουλευτικούς της περιφέρειας να καταθέσουν στις 2 και 3 Νοεμβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Χθες ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση και στασιασμό σε βάρος των καταλανών ηγετών για την προσπάθειά τους να οδηγήσουν στην απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία. 

Ισπανία: Θα προκαλούσε κατάπληξη η χορήγηση ασύλου στις παρούσες συνθήκες

Με τον διεθνή Τύπο να προβλέπει από χθες ότι ο Καταλανός ηγέτης θα ζητήσει πολιτικό άσυλο, άμεση ήταν η αντίδραση της Ισπανίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις και Ραφαέλ Καταλά εξέφρασαν ανοικτά αμφιβολίες για την βιωσιμότητα μίας αίτησης του καθαιρεθέντος αυτονομιστή προέδρου της Καταλονίας για χορήγηση ασύλου στο Βέλγιο.

Προς το παρόν, δήλωσε ο Αλφόνσο Ντάστις, ο κ. Πουτζντεμόν δεν διώκεται και είναι ελεύθερος να κυκλοφορεί. Αλλά, σε κάθε περίπτωση οι ισπανικές αρχές δεν μπορούν να δουν επί ποίας βάσης θα μπορούσε να ζητήσει άσυλο.

Πολιτική αναστάτωση στο Βέλγιο

Η επίσκεψη Πουτζντεμόν στο Βέλγιο προκάλεσε εσωτερικές πολιτικές εντάσεις με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Φιλελεύθερο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ ότι είναι όμηρος του εθνικιστικού κόμματος της ολλανδοφωνης Φλανδρας που συμμετέχει στην κυβερνητική πλειοψηφία και εμμέσως έχει ταχθεί υπέρ της απόσχισης της Καταλωνίας από την Ισπανία, όπως άλλωστε και της Φλάνδρας από το Βέλγιο.

Οι γαλλόφωνοι (Βαλονοι) Σοσιαλιστές καταλογίζουν στον Μισέλ ότι λόγω της ομηρείας του έχουν επιδεινωθεί οι διπλωματικές σχέσεις του Βελγίου με την Ισπανία, αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας δεν έχει μέχρι στιγμής αναγνωρισθεί από κανένα κράτος, ενώ οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υποστηρίζουν τη θέση της Μαδρίτης, έχουν δώσει τη διαβεβαίωση στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι δεν προβλέπεται καμία επαφή με τον Κάρλες Πουτζντεμόν.

Γιατί διώκεται

Η ισπανική εισαγγελία προσέφυγε κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν και της κυβέρνησής του, κατηγορώντας τους για την οργάνωση του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την αυτοδιάθεση.

Στην μήνυσή του, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας κατηγορεί τα μέλη της αυτονομιστικής ηγεσίας για πρόκληση «θεσμικής κρίσης που κατέληξε στην μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας» και ζητεί την επείγουσα προσέλευσή τους ενώπιον των ανακριτικών αρχών για την απαγγελία κατηγοριών για «στάση, αποσχιστική δράση και διασπάθιση» δημοσίου χρήματος. Ζητεί επίσης τη σύλληψή τους σε περίπτωση μη προσέλευσης.

Η κατηγορία περί στάσης μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 30 ετών.

Διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας την Κυριακή στη Βαρκελώνη

Σημάδι του διχασμού που επικρατεί στη Καταλονία πριν τις πρόωρες περιφερειακές εκλογές που κήρυξε η Μαδρίτη στις 21 Δεκεμβρίου είναι το γεγονός ότι πολλές χιλιάδες υποστηρικτές της ενότητας της Ισπανίας κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελόνης την Κυριακή, ενώ την προηγουμένη δεκάδες χιλιάδες είχαν διαδηλώσει για να εκφράσουν τη χαρά τους για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάλυση: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στην Καταλονία

«Αναμένουμε τι θα κάνει αύριο η κυβέρνηση» του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, δήλωσε χθες ένας αξιωματούχος μιας ένωσης αυτονομιστών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Αν και οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας, τότε θα βγούμε για να τους προστατεύσουμε, αν όμως δεν κάνουν τίποτε, θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε», πρόσθεσε.

Όλοι αναμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση των περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων της Καταλονίας, οι οποίοι πλέον λογοδοτούν στη Μαδρίτη.

Mossos, Catalan regional police, guard guard the Catalan regional government headquarters in Barcelona, 30 October 2017

«Ψυχολογικός πόλεμος»

Σε μια συμβολική κίνηση έχει δοθεί εντολή να αποσυρθεί η φρουρά από τα μέλη της αποπεμφθείσας κυβέρνησης της Καταλονίας και να αφαιρεθούν τα πορτρέτα του Πουτζντεμόν από τα αστυνομικά τμήματα της επαρχίας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας, η διοίκηση της οποίας άλλαξε.

Ένας αξιωματούχος μιας αυτονομιστικής οργάνωσης θεωρεί ότι αυτή είναι η αρχή «ενός είδους ψυχολογικού πολέμου». Κάνοντας λόγο για «επιστροφή στην πραγματικότητα», η πηγή αυτή παραδέχεται ότι «η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν έχει τη δυνατότητα να επιβληθεί» και να μετατραπεί «σε κυβέρνηση κράτους».

«Μπορεί να πολεμήσει κατά του άρθρου 155 σίγουρα συμβολικά και να δείξει στο (ισπανικό) κράτος ότι είναι αδύναμο στην περιοχή αυτή και ότι δεν μπορεί να μας επιβληθεί 100%», εξήγησε.

Ωστόσο μέσα στο αυτονομιστικό κίνημα, το οποίο κινητοποιείται εδώ και χρόνια πραγματοποιώντας τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις ζητώντας «ανεξαρτησία τώρα», διαφαίνεται μια απογοήτευση.

Η ανεξαρτησία αυτή κηρύχθηκε την Παρασκευή, όμως δεν αναγνωρίστηκε από καμία χώρα και αμφισβητήθηκε έντονα χθες στους δρόμους της Βαρκελόνης.

«Η Καταλανική Δημοκρατία δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, στο μυαλό μου, ναι», σχολίασε ένας 22χρονος αυτονομιστής στην Βαρκελόνη, ο οποίος δήλωσε έτοιμος «για κάθε ενέργεια ειρηνικής αντίστασης», κυρίως σε απάντηση σε συλλήψεις. Οι αυτονομιστές «ζουν σε έναν παράλληλο κόσμο, έναν σουρεαλιστικό κόσμο», εκτιμά η Σίλβια Αλαρσόν, 35 ετών, που συμμετείχε στη διαδήλωση υπέρ της ενότητας της Ισπανίας.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

 
 

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC, Elpais

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)