to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:45 | 24.02.2014

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Προς εξαγορά οι μετοχές του Αρβανιτίδη, στον αέρα παραμένουν οι εργαζόμενοι

Την Παρασκευή 21/2 σε συνάντηση των εργαζομένων με το υπουργείο εμφανίστηκε άγνωστος αγοραστής του ΑΦΜ της επιχείρησης- Επιφυλακτικοί οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι.   Νέες εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση Αρβανιτίδη που όπως φαίνεται περισσότερο προβληματίζουν, παρά χαροποιούν τους εργαζομένους της εν λόγω αλυσίδας super market.
 


Την Παρασκευή 21/2 σε συνάντηση των εργαζομένων με το υπουργείο εμφανίστηκε άγνωστος αγοραστής του ΑΦΜ της επιχείρησης- Επιφυλακτικοί οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι.   Νέες εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση Αρβανιτίδη που όπως φαίνεται περισσότερο προβληματίζουν, παρά χαροποιούν τους εργαζομένους της εν λόγω αλυσίδας super market.
 
Ύστερα από πιέσεις και κινητοποιήσεις των υπαλλήλων, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου συνάντηση του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων νομού Πιερίας  με τον υφυπουργό Βασίλειο Κερκέρογλου, τον γενικό γραμματέα του και εκπροσώπηση από την μεριά της εργοδοσίας.
 
Ο άγνωστος αγοραστής
 
Στην συνάντηση της Παρασκευής εμφανίστηκαν δυο οικονομικοί σύμβουλοι και ένας δικηγόρος, οι οποίοι δεν είχαν ουδεμία σχέση με τους αδερφούς Αρβανιτίδη, αλλά με τον νέο επενδυτή που έχει αγοράσει τις μετοχές της «Αρβανιτίδης ΑΕΕ».

Σύμφωνα με τη δικηγόρο των εργαζομένων που έχει αναλάβει την υπόθεση, το όνομα του αγοραστή δεν έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συζήτησης, καθώς νομικά έχει το δικαίωμα να κρατήσει την ταυτότητά του μυστική  και δεν γνωρίζουμε ακόμη αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία.
 
Ο δικηγόρος του επενδυτή αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται για συγχώνευση ή εξαγορά των καταστημάτων αλλά για αγορά των μετοχών της «Αρβανιτίδης ΑΕΕ» και του ΑΦΜ της αλυσίδας, δηλαδή ο νέος μέτοχος αναλαμβάνει να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις σε τρίτους και προς το Δημόσιο που βαρύνουν την πωλούμενη αλυσίδα.
 
Επιπλέον κατά τη διάρκεια της συνάντησης η μεριά της νέας εργοδοσίας δεσμεύτηκε εως τις 10 Μαρτίου να πληρώσει στους υπαλλήλους τον μισθό του τρέχοντος μήνα (Φεβρουάριος 2014) και έναν από τους οφειλόμενους του 2013. Η συνολική αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων μισθών προς τους εργαζομένους επρόκειτο να γίνει μέχρι τις αρχές Μαΐου σύμφωνα με τα λεγόμενα του δικηγόρου.
 
Ο άγνωστος αγοραστής καθησύχασε και διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων πως δεν πρόκειται να βρεθούν στον δρόμο οι υπάλληλοι της αλυσίδας, καθώς δεσμεύτηκε πως θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας και δεν θα κλείσει κανένα υπάρχον κατάστημα.
 
Το όνομα του μυστηριώδη αγοραστή επρόκειτο να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
 
«Carrefour-Μαρινόπουλος»: υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά;
 
Παρόλο που ο νέος μέτοχος θέλησε να κρατήσει τα χαρτιά του κλειστά και να μην αποκαλύψει τα στοιχεία του, τους τελευταίους μήνες είναι αρκετά έντονες οι φήμες γύρω από το όνομα της αλυσίδας super market «Μαρινόπουλος».
 
 Έπειτα από τις αλυσίδες super market «ΑΒ Βασιλόπουλος», «Σκλαβενίτης» και «Μασούτης» που επέκτειναν το δίκτυο των καταστημάτων τους πριν λίγο καιρό, στο παιχνίδι ακούγεται πως μπαίνει και ο «Μαρινόπουλος», επιθυμώντας να αυξήσει την παρουσία του στις αγορές.
 
Οι εργαζόμενοι του «Αρβανιτίδη» ακούν τους τελευταίους μήνες το όνομα του Μαρινόπουλου να επαναλαμβάνεται, χωρίς όμως να υπάρχει καμία ενημέρωση για το μέλλον τους από την διοίκηση.
 
Σε περίπτωση που υπάρχει όντως συμφωνία μεταξύ Αρβανιτίδη- Μαρινόπουλου , γεννιούνται νέα ζητήματα που προβληματίζουν τους εργαζομένους.
 
Ποιος μπορεί όμως να εγγυηθεί στο προσωπικό και τις οικογένειες τους, πως τα καταστήματα και οι θέσεις εργασίας θα παραμείνουν ως έχουν; Σε περίπτωση που ο «Μαρινόπουλος» αυξήσει τα καταστήματα του σε μια περιοχή, λόγω της εισόδου πλέον και αυτών του «Αρβανιτίδη» στο δίκτυο του, και επιθυμεί να κλείσει μερικά από αυτά τι θα γίνει με τους όσους εργάζονται εκεί; Τα ερωτήματα πολλά και επίσημη απάντηση από την μεριά της διοίκησης καμία.  

Το Κόκκινο επιχείρησε να ζητήσει ένα σχόλιο απο τον διευθύνοντα σύμβουλο των super market «Αρβανιτίδης» για τα σενάρια πώλησης της επιχείρησης αλλά και για τις καταγγελίες των εργαζομένων που πληρώνονται με κουπόνια

Η εκπρόσωπος που απάντησε στο τηλεφώνημα του σταθμού μας δεν δέχθηκε να μεταφέρει το αίτημα προς τη διοίκηση αλλά ακόμα και να απαντήσει στο ερώτημα για το ποίο είναι το όνομα του διευθύνοντα συμβούλου (πρόκειται για τον Γιώργο Αρβανιτίδη και δεν πρόκειται για κάποιο κρατικό μυστικό) κλείνοντας απότομα το τηλέφωνο. 
 
 «Μας είχε απλήρωτους και άνοιγε καινούργιες επιχειρήσεις»

Την παροιμία «Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι» φαίνεται να υποστηρίζουν οι αγανακτισμένοι υπάλληλοι , οι οποίοι έχουν ακούσει πάμπολλες φορές για εξαγορές, συγχωνεύσεις και αποπληρωμές των δεδουλευμένων τους, χωρίς ποτέ όμως να υπάρχει αποτέλεσμα. 

Οι αδελφοί Αρβανιτίδη άλλωστε έχουν αποδειχθεί ειδήμονες στην εκμετάλλευση των εργαζομένων τους, όταν σχεδόν ένα χρόνο πριν άνοιξαν συνολικά τέσσερα καινούργια super market, σε Πτολεμαΐδα, Βέροια, Καστοριά και Θεσσαλονίκη, με την επωνυμία "Best prices".

Ενώ οι υπάλληλοι τους δηλαδή ήταν απλήρωτοι για μήνες, οι κύριοι Αρβανιτίδη αντί να τους ξεχρεώσουν θεώρησαν σκόπιμο να επεκτείνουν το κεφάλαιο τους με μια νέα επιχείρηση, στην οποία ακολουθούν παρόμοιες τακτικές. Οι αφοί Αρβανιτίδη αφήνουν και στις δυο αλυσίδες super market απλήρωτο το προσωπικό τους,αφού έχουν αποδείξει πως σαν επιχείρηση ενδιαφέρεται μόνο για τα έσοδά της και όχι για τα δικαιώματα των υπαλλήλων της.
 
Για αυτό το λόγο όπως δήλωσαν στο Κόκκινο άτομα από το επιχειρησιακό σωματείο Πιερίας, οι επισχέσεις εργασίας των εργαζομένων δεν σταματάνε μέχρι να υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση και να αρχίσουν να τηρούνται όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση με το υπουργείου. 

"Από λόγια έχουμε χορτάσει πια, τώρα θέλουμε πράξεις" ήταν η χαρακτηριστική δήλωση των εργαζομένων, που συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα μέχρι να δικαιωθούν. 

Ελπινίκη Πέτρου 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)