to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 08.05.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Προς διερεύνηση κυβερνητικού σχήματος και στη Σερβία

Τα πολιτικά κόμματα της Σερβίας άρχισαν να ανοίγουν τα χαρτιά τους για τα επόμενα βήματα μετά τις βουλευτικές, προεδρικές και δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή και οι υπολογισμοί για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεχίζονται


Το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπόρις Τάντιτς ξεκαθάρισε ότι θα συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις για τη μελλοντική κυβέρνηση μετά το β' γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο αρχηγός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι θα αρχίσει διαβουλεύσεις για τη νέα κυβέρνηση.

Την ετοιμότητά του να στηρίξει τον επικεφαλής του συνασπισμού «Επιλογή για καλύτερη ζωή», πρόεδρου του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) Μπόρις Τάντιτς, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 20 Μαΐου, στη Σερβία, εξέφρασε ο πρόεδρος του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) Ίβιτσα Ντάτσιτς, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν επιθυμεί αλλαγές επιζήμιες για τη χώρα.

Ο κ. Ντάτσιτς, το κόμμα του οποίου αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στις βουλευτικές και στις προεδρικές εκλογές τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης πρέπει να προηγηθούν του δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών.

«Με τον Μπόρις Τάντιτς και το Δημοκρατικό Κόμμα έχω καλή συνεργασία και γι αυτό η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη θητεία της και οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν. Θα επιθυμούσα να συνεχίσω τη συνεργασία και είμαι έτοιμος να στηρίξω τον Μπόρις Τάντιτς στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βελιγραδίου «Πρες».

Ο πρόεδρος του SPS αποσαφήνισε ότι η στήριξη αυτή δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μπλιτς» τόνισε ότι δεν εκβιάζει κανέναν με τη στήριξη του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά «θεωρεί λογικό ένα μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού να ορίσει τον πρόεδρο και το άλλο τον πρωθυπουργό».

Ο κ. Ντάτσιτς σημείωσε ότι θα αρχίσει εντός της εβδομάδας διαβουλεύσεις με τους εταίρους του από τα άλλα δύο κόμματα, την Ενωμένη Σερβία και το Κόμμα Ενωμένων Συνταξιούχων, που κατήλθαν συνεργαζόμενα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις εκλογές της 6ης Μαΐου για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Στη συνέχεια, το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα συζητήσει πρώτα με το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Μπόρις Τάντιτς, είπε ο κ. Ντάτσιτς, αλλά τόνισε ότι «δεν είναι αποδεκτό εμείς να παράσχουμε στήριξη ενόψει του β' γύρου των προεδρικών εκλογών, αλλά για τη συγκρότηση κυβέρνησης να συζητήσουμε μετά τις εκλογές».

«Οι πολιτικοί συσχετισμοί άλλαξαν. Το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα έχασαν ποσοστά και εμείς διπλασιάσαμε τα ποσοστά στήριξης, μας ψήφισαν περισσότεροι από 500.000 πολίτες και αυτή είναι η πολιτική πραγματικότητα» ανέφερε.

Ο κ. Ντάτσιτς ανάφερε ότι αν τον καλέσει ο Τόμισλαβ Νίκολιτς από Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα για συγκρότηση κυβέρνησης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν μπορεί να συνεργαστεί με εκείνους που υποστηρίζουν διακοπή των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Και ο αρχηγός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Μπόρις Τάντιτς στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Όσον αφορά τον Μπόρις Τάντιτς, τον ψήφισα και το 2008 και δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Δεν μπορώ να στηρίξω τον Τόμισλαβ Νίκολιτς για πρόεδρο της Σερβίας, αλλά μαζί του μπορεί να εργαστώ για τη συνταγματική μεταρρύθμιση» είπε ο κ. Γιοβάνοβιτς.

Στις προεδρικές εκλογές της 6ης Μαΐου, ο Μπόρις Τάντιτς βάσει των ανεπίσημων αποτελεσμάτων συγκέντρωσε ποσοστό 25,33%, ο Τόμισλαβ Νίκολιτς 24,99% και τρίτος αναδείχθηκε ο Ίβιτσα Ντάτσιτες με ποσοστό 14,24%. Οι Τάντιτς και Νίκολιτς θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο, στις 20 Μαΐου.

Στις βουλευτικές εκλογές την πρώτη θέση κατέλαβε ο συνασπισμός με επικεφαλής το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Τόμισλαβ Νίκολιτς με ποσοστό 24,01% και τη δεύτερη ο συνασπισμός με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπόρις Τάντιτς με ποσοστό 22,07%. Τρίτη δύναμη με ποσοστό 14,54% είναι ο συνασπισμός Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα–Κόμμα Ενωμένων Συνταξιούχων και Ενωμένη Σερβία με επικεφαλής τον Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ακολουθούν το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του Βόισλαβ Κοστούνιτσα με ποσοστό 7%, ο συνασπισμός «Στροφή» με επικεφαλής το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς με 6,53 και το Κόμμα Ενωμένων Περιφερειών (URS) του Μλάτζαν Ντίνκιτς με 5,51%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)