to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:23 | 14.08.2020

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Προς αναβολή η έναρξη της σχολικής χρονιάς

Η κυβέρνηση μελετά την πρόταση των λοιμωξιολόγων - Μετεξεταστέο στον σχεδιασμό για τη λειτουργία των σχολείων το υπουργείο Παιδείας, επαφίεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις


Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πρόταση των λοιμωξιολόγων να αναβάλει το άνοιγμα των σχολείων, που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν μιλώντας στην ΑΥΓΗ ότι “εφόσον η εικόνα στο μέτωπο της πανδημίας σημειώσει περαιτέρω επιδείνωση, θα ληφθούν μέτρα για την προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας” και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το πρώτο “κουδούνι” να χτυπήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου, “αν υπάρξει πτώση της καμπύλης των κρουσμάτων”. Οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς αναμένεται να ληφθούν στα τέλη Αυγούστου.

ΠΝΠ για εξ αποστάσεως εκπαίδευση «κατά τη διάρκεια εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολείων»

Οι κυβερνητικές προθέσεις ωστόσο “αποκρυσταλλώνονται” και στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα σε ΦΕΚ και προβλέπει ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να παρέχεται και «κατά τη διάρκεια εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολείων».

Υπ’ αυτό το πρίσμα, αποτυπώνεται η κυβερνητική άρνηση για προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών, καθώς και η απροθυμία του υπουργείου Παιδείας να διεκδικήσει κονδύλια για τη βελτίωση - προσαρμογή των σχολικών υποδομών προκειμένου να διασφαλιστεί η “ζωντανή” εκπαιδευτική διαδικασία. Υπενθυμίζεται δε ότι η “τηλεκπαίδευση” απέτυχε παταγωδώς να εφαρμοστεί κατά την περίοδο επαναλειτουργίας των σχολείων (Μάιος - Ιούνιος 2020) μετά τη σθεναρή άρνηση των εκπαιδευτικών.

Δάσκαλοι: "Εφαρμογή των σχεδιασμών του ΟΟΣΑ"

“Δεν θα εφαρμόσουμε οδηγίες που θα συσσωρεύσουν ακόμα περισσότερα μορφωτικά ελλείμματα” είναι το προειδοποιητικό μήνυμα που αποστέλλει προς την κυβέρνηση η  Άννα Μάγια Σταυροπούλου, μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ. Καταγγέλλει δε ότι:

“Το υπουργείο Παιδείας, αντί να προβεί στη λήψη μέτρων ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την πλήρη λειτουργία των σχολείων, κινείται στην κατεύθυνση της εφαρμογής των σχεδιασμών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ για λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης παράλληλα με τη λειτουργία των σχολείων, σε ένα καθεστώς αμφισβήτησης στην πράξη και της υποχρεωτικότητας της δημόσιας εκπαίδευσης και διάλυσης του δημόσιου σχολείου”.

Σε αυτό το φόντο προτάσσει την “καθημερινή παρουσία όλων των μαθητών, ακόμα και σε συνθήκες περιορισμών λόγω κορωνοϊού, όπως μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη στους 15, μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, μόνιμο βοηθητικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, εξοπλισμό των σχολείων με όλα τα αναγκαία μέσα κ.λπ.”.

Άλλα έλεγαν πριν από πέντε ημέρες


«Οτιδήποτε χρειαστεί για τη λειτουργία των σχολείων -μάσκες, αντισηπτικά- θα το φροντίσουμε σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση» είχε αναφέρει η υφυπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη παρακάμπτοντας το κομβικό ζήτημα των αναγκαίων προσλήψεων εκπαιδευτικών.

Ενδεικτικό δε της κυβερνητικής προχειρότητας είναι το γεγονός ότι η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα διαβεβαίωνε πριν από πέντε ημέρες ότι “θα ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου”, καθώς “είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να ακολουθούν το κανονικό τους πρόγραμμα». Σημείωνε δε ότι “οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν από 1η Σεπτεμβρίου 2020 για να προετοιμάσουν ό,τι χρειάζεται ώστε να μπορέσουν να υποδεχθούν τα σχολεία τα παιδιά μας”, ενώ δήλωνε ότι “είμαστε πιο ενημερωμένοι και πιο προετοιμασμένοι αυτή τη φορά»...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)