to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Prorata: «Έξω» το ΔΝΤ, πιο πιθανές οι απολύσεις στο Δημόσιο με Μητσοτάκη

«Ναι» στη φυγή του ΔΝΤ λέει το 57% των Ελλήνων - Στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι ΔΕΝ θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από τη γνώμη σας για το εάν θα πρέπει αυτές να γίνουν;», το 34% απαντά «κανένας», το 27% «Τσίπρας» και το 9%« Μητσοτάκης»


Στην οικονομία, όπως είναι φυσικό, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των πολιτών λίγες μέρες προτού έρθουν για ψήφιση στη Βουλή τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση και με την πολιτική αντιπαράθεση για τη «μετά τα μνημόνια εποχή» σε πλήρη εξέλιξη. Αυτό δείχνει η «Ερευνα ανίχνευσης πολιτικών στάσεων και δυνητικής εκλογικής επιρροής» της εταιρείας Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία διενεργήθηκε από τις 21 έως τις 25 Μαΐου.

Στο επίμαχο ζήτημα «εάν το συμφέρον της Ελλάδας βρίσκεται στη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας ή στην αποχώρησή του», οι ερωτηθέντες απαντούν «να φύγει το Ταμείο» σε ποσοστό 57%, ενώ την παραμονή του επιθυμεί το 29%. Το 14% λέει «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Ο αριθμός εκείνων που ζητούν αποχώρηση του ΔΝΤ φτάνει στο 63% τόσο σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 όσο και σε όσους δηλώνουν πιθανό να τον ψηφίσουν σε ενδεχόμενες εκλογές.

Το Δημόσιο

Ενα θέμα που έχει διχάσει στο παρελθόν και έχει προκαλέσει σύγκρουση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η στάση προς τους δημόσιους υπάλληλους και η πρόθεση ή μη του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε απολύσεις, όπως έχει πει στο παρελθόν και ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι ΔΕΝ θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από τη γνώμη σας για το εάν θα πρέπει αυτές να γίνουν;», το 34% απαντά «κανένας», το 27% Τσίπρας και το 9% Μητσοτάκης. Το 23% εκτιμά ότι και οι δύο θα προχωρήσουν σε απολύσεις και το 7% λέει «Δ.Ξ/Δ.Α». Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ένας στους τέσσερις από εκείνους που προτίθενται να ψηφίσουν Ν.Δ. (25%) εκτιμούν ότι δεν θα κάνει απολύσεις ο Τσίπρας, ενώ μόλις το 18% ο Μητσοτάκης.

Βάσει απασχόλησης, Τσίπρας λένε το 38% των αυτοαπασχολούμενων/ελεύθερων επαγγελματιών/εμπόρων, το 28% των συνταξιούχων και το 24% των μισθωτών. Αντιστοίχως, το 4%, το 15% και το 8% απαντά Μητσοτάκης. «Και οι δύο» λένε το 18%, το 14% και το 28%.

Κατά τα λοιπά, όσον αφορά το θέμα της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου, το οποίο έχει περάσει από σαράντα κύματα, νομικά και άλλα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν και στο ερώτημα «εάν η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα συμβάλει στη ρύθμισή του».

Εδώ λοιπόν, το 43% συμφωνεί, το 33% διαφωνεί, το 17% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί και το 7% λέει «Δ.Ξ/Δ.Α». Από όσους προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί το 78%, ενώ από τη Ν.Δ. το 38%. Στο ερώτημα εάν «η διενέργεια του διαγωνισμού από το ΕΣΡ συνέβαλε στην αρτιότητα της διαδικασίας χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών» οι γνώμες μοιράζονται, καθώς το 36% συμφωνεί και το 34% διαφωνεί. Το 20% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί, ενώ το 10% λέει «Δ.Ξ/Δ.Α».

Τέλος, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι πολίτες ρωτήθηκαν «εάν η προκήρυξη εκλογών στην Τουρκία αυτόν τον μήνα θα αυξήσει ή θα μειώσει την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας». Εδώ, το 74% απαντά ότι θα την αυξήσει, το 14% ότι θα τη μειώσει και το 12% «Δ.Ξ./Δ.Α». Στο ερώτημα εάν πιστεύουν ότι «ο Ερντογάν θα κερδίσει ή θα χάσει τις εκλογές», το 74% προβλέπει νίκη, το 17% ήττα και το 9% «Δ.Ξ./Δ.Α.».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αρ. Μητρώου ΕΣΡ: 56) ΕΙΔΟΣ: ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: σύνολο επικράτειας. ΜΕΘΟΔΟΣ: στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών. Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα ως προς το φύλο και την ηλικία. ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: μέγιστο +/3,1% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%. ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 21-25 Μαΐου 2018. ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ: 31 ερευνητές και 2 επόπτες.

► Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης με την πρόθεση δυνητικής ψήφου στο φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών» που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα 4 Ιουνίου. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)