to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 21.01.2021

Κοινωνία

Δυναμικό «παρών» από τους φοιτητές ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως (βίντεο - φωτ.)

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με μεγάλη συμμετοχή παρά τις απαγορεύσεις σήμερα στην Αθήνα, με φοιτητές και μαθητές να πορεύονται προς τη Βουλή, διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη που θέλει να βάλει «στο γύψο» τα ΑΕΙ - Ξύλο και χημικά από τα ΜΑΤ στη φοιτητική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη


Σε αγωνιστικό ξεσηκωμό βρίσκεται το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως που επιχειρεί να μετατρέψει τα πανεπιστήμια, από κύτταρα διακίνησης ιδεών, σε αστυνομοκρατούμενα ιδρύματα στείρας γνώσης.

Στην Αθήνα (1 μ.μ.) η φοιτητική πορεία πορεύτηκε από τα Προπύλαια, μέσω Ομόνοιας και Σταδίου προς τη Βουλή, όπου είχαν παραταχθεί τόσο η νέα ομάδα της ΕΛΑΣ για τις συναθροίσεις («ΟΔΟΣ») όσο και δυνάμεις των ΜΑΤ.

H πορεία φτάνει στη Βουλή - Η «ΟΔΟΣ» στη βιτρίνα, τα ΜΑΤ από πίσω

Η πορεία ανεβαίνει την Πανεπιστημίου

Οι φοιτητές διαδηλώνουν  - φωτ.: Μ.Γ.

Άλλα στιγμιότυπα:

Οι φωτογραφίες του Μάριου Λώλου από τη σημερινή συγκέντρωση

Ξύλο και χημικά από τα ΜΑΤ στους φοιτητές στη Θεσσαλονίκη

Με καταστολή, ξύλο και χημικά από τα ΜΑΤ απάντησε η κυβέρνηση στη φοιτητική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη - Φραγμός των ΜΑΤ στην Εγνατία, που χτύπησαν τους φοιτητές

Στιγμές μεγάλης έντασης πριν από λίγη ώρα στην Θεσσαλονίκη, στην συγκέντρωση φοιτητών για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν μπλοκάρει την κάθοδό τους στην οδό Εγνατία στο κέντρο της πόλης, και όταν οι φοιτητές επιχείρησαν να κατέβουν στον δρόμο τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με κλωτσιές, χημικά και προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές:

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλεί στη σημερινή κινητοποίηση: Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία - Δώστε λεφτά για την παιδεία

Κλειστός ο σταθμός «Πανεπιστήμιο» του Μετρό, με εντολή ΕΛΑΣ

Κλειστός θα είναι από τις 10, σήμερα το πρωί, ο σταθμός του Μετρό «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά την πάγια πλέον τακτική της να κλείνει αυτό το βασικό μέσο μαζικής μεταφοράς όταν επίκεινται κινητοποιήσεις, παρεμποδίζοντας έτσι την πραγματοποίησή τους.

Όπως προσθέτει το ρεπορτάζ της Αυγής:

Λεφτά στην καταστολή

Μετά τον διήμερο αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης, οι φοιτητές κορυφώνουν σήμερα τον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

«Τη στιγμή που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά περίπου έναν χρόνο, που το δημόσιο σχολείο διαλύεται από την αντιεκπαιδευτική επιμονή της κυβέρνησης στην τηλεκπαίδευση, τα προβλήματα μόρφωσης και κοινωνικοποίησης των παιδιών γιγαντώνονται, εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν φτάσει στα όριά τους, η κυβέρνηση επιλέγει να επιτεθεί με τον πιο σκληρό τρόπο στη δημόσια εκπαίδευση. Αντί να πάρει μέτρα ώστε να ξανανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια, ξοδεύει 30 εκατ. ευρώ στη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας» αναφέρουν οι φοιτητές σε ανακοίνωσή τους.

Βασικά τους αιτήματα είναι να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει «κόφτες» φοίτησης, διαγραφές φοιτητών, αστυνομία και ελεγχόμενη είσοδο, να ανοίξουν τα σχολεία και οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να αυξηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για την Παιδεία και όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς και καταστολή.

Τρίωρη στάση από την ΟΛΜΕ - Καθεστώς καταστολής και τρομοκρατίας

Την ίδια ώρα, σε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., και σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο προχωρά η ΟΛΜΕ.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ., εν μέσω lockdown και πανδημίας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο χωρίς κανέναν διάλογο» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν. Προωθεί ρυθμίσεις που αποσκοπούν στη δραστική μείωση των εισακτέων και την κατάργηση σχολών και τμημάτων, ιδιαίτερα των περιφερειακών ΑΕΙ, και παράλληλα θέτει όριο στη διάρκεια φοίτησης, που θα οδηγήσει στη διαγραφή φοιτητών με οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα».

Ταυτόχρονα, η ΟΛΜΕ καταλογίζει αδιαφορία στο ΥΠΑΙΘ για την ψυχολογική φόρτιση των μαθητών που δίνουν Πανελλαδικές και διεκδικεί να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως καθώς και προσλήψεις εκπαιδευτικών, αραίωση των τμημάτων, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών και κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

Η δημόσια Παιδεία «πάει περίπατο»

«Με τα ελλειπή μέτρα που πήρε η κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί την πανδημία, το άνοιγμα των σχολείων φαντάζει μακρινό σενάριο» επισημαίνουν από την πλευρά τους οι μαθητές, απευθύνοντας το δικό τους κάλεσμα στην κινητοποίηση, καταδικάζοντας παράλληλα το άκρως αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως που φέρνει αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ. «Τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για παράλληλη φοίτηση σε φροντιστήρια καταδικάζονται να αρκεστούν στη γνώση που παρέχεται από το σχολείο, η οποία μόνο σφαιρική και ολόπλευρη δεν είναι» καταλήγουν οι μαθητές.

Διαβάστε ακόμα, για το αντιδραστικό νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη και την «πανεπιστημιακή αστυνομία»:

Γκλοπ και χειροπέδες θα διαθέτουν οι αστυνομικοί στα ΑΕΙ

Στον τρόπο δράσης της «πανεπιστημιακής αστυνομίας» αναφέρθηκε ο Μ. Χρυσοχοΐδης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του - Με γκλοπ και χειροπέδες η ΟΠΠΙ - Την Πέμπτη ανακοινώνεται το «νέο δόγμα για τις συναθροίσεις»

Προειδοποίηση από τους πρυτάνεις: Η μείωση εισακτέων θα φέρει κλείσιμο τμημάτων ΑΕΙ

Τη σημαντική μείωση του αριθμού εισακτέων, τις επιπτώσεις στα περιφερειακά πανεπιστήμια και την αδυναμία κάλυψης των ακαδημαϊκών αναγκών σχολιάζουν οι πρυτανικές αρχές - Η Σύνοδος Πρυτάνεων αποδέχτηκε τις αποφάσεις των Συγκλήτων ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία

ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ούτε τη «βάση του 10» δεν περνά η αξιοπιστία του υπουργείου Παιδείας

Τα «άοπλα όπλα» της πανεπιστημιακής αστυνομίας και «τις συνήθεις ασυναρτησίες και ψευδολογίες της υπουργού Παιδείας» σχολιάζει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Πρύτανης ΓΠΑ: Σε όλες τις χώρες του κόσμου, η πανεπιστημιακή φύλαξη υπάγεται στις πρυτανικές αρχές

«Η αστυνομία έχει έναν διακριτό ρόλο στην καταπολέμηση του ποινικού εγκλήματος, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πανεπιστημιακή πραγματικότητα. Τα πανεπιστήμια δεν είναι χώροι βίας και ανομίας», τονίζει ο πρύτανης του Γεωπονικού, Σπ. Κίντζιος σε δήλωσή του στην πρωτοβουλία «ΟΧΙ στην πανεπιστημιακή αστυνομία»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)