to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:32 | 14.03.2014

leftist

Πολιτική

Προπαγάνδα και αποπολιτικοποίηση για να σωθεί το Μνημόνιο

Με προπαγάνδα και αποπολιτικοποίηση προσπαθούν να σώσουν το Μνημόνιο. Είναι στο χέρι των πολιτών να το τελειώσουν.


Στο ποδόσφαιρο όταν μια ομάδα είναι κατώτερη τεχνικά από την αντίπαλη της, συχνά επιλέγει το καταστροφικό παιχνίδι. Δεν επιδιώκει να παίξει δημιουργικά, αρκείται στο να καταστρέφει τις προσπάθειες της άλλης. Ο τελικός στόχος της είναι η ισοπαλία, η οποία ισοδυναμεί με νίκη λόγω της διαφοράς δυναμικότητας των δύο ομάδων.

Το καταστροφικό παιχνίδι των αδύναμων ποδοσφαιρικών ομάδων θυμίζει η τακτική που φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση ενόψει των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Με την κοινωνία να βυθίζεται στην ανέχεια και την απόγνωση, το success story να έχει γίνει κουρελού, και τη διέξοδο να μη φαίνεται στον μνημονιακό ορίζοντα, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει τίποτα θετικό να προβάλλει, ούτε ως προς τον απολογισμό του «έργου» της, ούτε ως προς τις προοπτικές της πολιτικής της. Η κοινωνία το αντιλαμβάνεται και γι΄ αυτό της γυρνάει την πλάτη. Από τη μια μεριά το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να δίνει μάχη επιβίωσης, ενώ η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σ’ ελεύθερη πτώση.

Τι μένει λοιπόν στην παραπαίουσα κυβέρνηση; Το καταστροφικό παιχνίδι που έχει δύο πτυχές. Η προπαγάνδα, η συνεχής συκοφαντία, οι εξωφρενικοί ισχυρισμοί, και η ανοιχτή διαστρέβλωση έχουν σαν στόχο σε πρώτο επίπεδο να παραπλανήσουν τους πολίτες για το τι πραγματικά πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ , και σε δεύτερο να διατηρούν μια διαρκή αρνητική ατμόσφαιρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Αντί να αναπτύσσει τη επιχειρηματολογία της για τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα, η κυβέρνηση δια της διαβόητης πια μονταζιέρας του Μαξίμου έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στην αναζήτηση αποστροφών δηλώσεων και αποσπασμάτων δημοσιευμάτων που μπορούν να αποτελέσουν αφορμή σπέκουλας. Και όταν δεν μπορεί να βρεθεί το παραμικρό πάτημα, τότε κατασκευάζεται…

Η δεύτερη πτυχή της κυβερνητικής τακτικής είναι η αποπολιτικοποίηση των εκλογών. Στις μεν αυτοδιοικητικές ψηφίζουμε χωρίς κομματικά κριτήρια, οι δε ευρωεκλογές δεν έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και δεν μπορούν να ρίξουν την κυβέρνηση, επαναλαμβάνουν τα μνημονιακά παπαγαλάκια. Επιχειρούν δηλαδή να συσκοτίσουν το γεγονός ότι όχι μόνο αυτά καθαυτά τα ζητήματα της Ευρώπης και της αυοδιοίκησης είναι εξόχως πολιτκά, αλλά ότι ιδιαίτερα αυτές οι εκλογές έχουν τον πλέον κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα των τελευταίων δεκαετιών. Στις 18 και 25 Μαΐου οι πολίτες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων, δίνοντας καθαρή νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας καταδικαστεί από τη λαϊκή ετυμηγορία, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί για να συνεχίσει το κοινωνικά καταστροφικό έργο της. Με προπαγάνδα και αποπολιτικοποίηση προσπαθούν να σώσουν το Μνημόνιο. Είναι στο χέρι των πολιτών να το τελειώσουν.

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)