to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:33 | 24.04.2015

Πολιτική

Πρόοδο στις συνομιλίες βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ

Θετικά αποτιμάται το αποτέλεσμα της συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ


Το χθεσινό τετ-α-τετ της Ανγκελα Μέρκελ με την Αλέξη Τσίπρα μονοπωλεί σήμερα Παρασκευή το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου. Δημοσιεύματα φιλοξενούν τις δηλώσεις των δύο ηγετών, ενώ θετικά αποτιμάται το αποτέλεσμα της συνάντησής τους.

Καλύπτοντας λεπτό προς λεπτό τη χθεσινή συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και την Σύνοδο Κορυφής ο Guardian κάνει λόγο για πρόοδο στη διάσωση της Ελλάδας. 

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός προέτρεψε την καγκελάριο της Γερμανίας να βοηθήσει ώστε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί μία καταστροφική χρεοκοπία τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρει το βρετανικό δίκτυο. Ο Αλ. Τσίπρας και η Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται να να έχουν  έχουν σημειώσει πρόοδο, συμφωνώντας ότι θα πρέπει να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.


«Ο Τσίπρας ζήτησε από την Μέρκελ να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Απριλίου» τιτλοφορείται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg και τονίζει ότι υπάρχει σύγκλιση σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα ενώ επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο της EE ο οποίος σημείωσε: «Στο υψηλότερο επίπεδο, οι Γερμανοί επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και να βρεθεί μία λύση. Ωστόσο, ο χρόνος τελειώνει και υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν δραματικές στιγμές μέχρι την τελική συμφωνία».


«Οι Έλληνες είναι παγιδευμένοι στους οικονομικούς στόχους» τιτλοφορείται άλλο δημοσίευμα του Bloomberg
Ως Έλληνας πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί ένα όλο και πιο επικίνδυνο οικονομικό μονοπάτι με τους ανταγωνιστές του να κάθονται «σφιχτά δίπλα του», αναφέρει σχετικά με το σημερινό Eurogoup ενώ υπογραμμίζει τον εκνευρισμό των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.


«Υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για άμεση λύση, αν και το ρίσκο της απογοήτευσης για μια επίτευξη συμφωνίας παραμένει» αναφέρει το αμερικανικό CNBC σχετικά με την συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ, ενώ φιλοξενεί τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα που δήλωσε αισιόδοξος για μια ενδιάμεση συμφωνία.

Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για την προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα «Να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή» και αναφέρεται στο αίτημά του προς την Μέρκελ για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και συμφωνία.

Η Telegraph αναφέρει ότι οι δύο πλευρές είναι όλο και πιο κοντά στο να συμφωνήσουν τους όρους υπό τους οποίους τα ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα χρήματα θα αποδεσμευθούν, τονίζει ωστόσο οτι υπάρχει ακόμη δρόμος στις διαπραγματεύσεις. Επίσης το δημοσίευμα αναφέρεται σε όσα είπε ο ελληνας πρωθυπουργός στην Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, o έλληνας πρωθυπουργός είπε στην γερμανίδα ομόλογό του ότι «τώρα είναι ευθύνη της Ευρώπης να διατηρήσει τη χώρα του στη νομισματική ένωση». «Η Ελλάδα έκανε αρκετές θυσίες για ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τον πιστωτών της και είναι η ώρα η Ευρώπη να κάνει αυτό που της αναλογεί» (πηγή: tovima.gr). 

Η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στο επίκεντρο των γερμανικών ΜΜΕ
Spiegel

Συνομιλίες με Τσίπρα: “H Mέρκελ δεν θέλει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα”

Η καγκελάριος παρεμβαίνει στην θέμα της πορείας της κυβέρνησης της Αθήνα. Από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο υποχρεώνει τον Τσίπρα (ενν. να αναλάβει τις ευθύνες του), διότι θέλει οπωσδήποτε να αποτρέψει την χρεοκοπία της Ελλάδας

Die Zeit

Ο Τσίπρας πιέζει τη Μερκελ να βιαστεί.

Στην πραγματικότητα είχε συμφωνηθεί εχεμύθεια, αλλά μετά διέρρευσε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ασκεί πίεση στην Ευρώπη για την οικονομική διάσωσης της χώρας του.

Επισήμως επικρατούσε ομοφωνία, αλλά μεταξύ τους ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε ξεκάθαρα λόγια: η Ελλάδα έκανε αρκετές θυσίες για την οικονομική διάσωση. Για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των δανιστών, είπε στην καγκελάριο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για τους πρόσφυγες. Τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης “”να κάνει τη δική της δουλειά”.

Η συνάντηση επρόκειτο να διαρκέσει μερικά λεπτά , αλλά οι δυό τους συζήτησαν σχεδόν μια ώρα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)