to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:21 | 25.05.2018

Διεθνή

«Προοδευτική Συμμαχία» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πέρα από τη λιτότητα - Προς ένα παγκόσμιο New Deal»

Συνάντηση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον Richard Kozul-Wright (Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη).


Συνάντηση εργασίας με τον Richard Kozul-Wright, Διευθυντή του Tμήματος Παγκοσμιοποίησης και Αναπτυξιακών Στρατηγικών στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, πραγματοποίησε η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus)*, στην οποία μετέχουν ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο R. Kozul-Wright παρουσίασε στα μέλη του Progressive Caucus την έκθεση του 2017 της Διάσκεψης του ΟΗΕ, με τίτλο «Πέρα από τη λιτότητα: Προς ένα παγκόσμιο New Deal». Υπογραμμίζοντας την έλλειψη μιας εναλλακτικής ατζέντας για το διεθνές εμπόριο από πλευράς των προοδευτικών δυνάμεων, επισήμανε ότι η αφήγηση που θέλει τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να βρίσκονται σε κρίση, είναι λανθασμένη. «Το διεθνές εμπόριο συνεχίζει να ακολουθεί τις ίδιες νόρμες, οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες συνεχίζουν να διαμορφώνονται στην ίδια βάση».

Ο R. Kozul-Wright αναφέρθηκε στο «κοινό», όπως το χαρακτήρισε, επιχείρημα για την κινεζική αναπτυξιακή στρατηγική, που θεωρείται ότι δυσκολεύει τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις ως μια «μεγάλη αναδυόμενη οικονομία, που παραβιάζει τους κανόνες του συστήματος», για να αναφερθεί στη σημασία της ενσωμάτωσης των αναδυόμενων οικονομιών σε αυτό. «Το κινεζικό παράδειγμα προσφέρει στην Ευρώπη κάτι που δεν έχει: ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την εμπορική και αναπτυξιακή της ατζέντα. Η Κίνα διαθέτει χρήματα σε ανάλογους σκοπούς, και η Ευρώπη πρέπει να διδαχθεί από αυτό το μοντέλο», είπε.

Η Elly Schlein, ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, συμφώνησε εξάλλου με το επιχείρημα αυτό, τονίζοντας πως «αν δεν εμπλακούν οι αναδυόμενες οικονομίας στα πρότυπα και τους κανόνες που διαμορφώνονται για το παγκόσμιο εμπόριο, τότε απλώς δεν θα εφαρμόζουν σε αυτές, και θα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος προβλημάτων». «Αν κοιτάξουμε, για παράδειγμα, τις εμπορικές συμφωνίες που έχουμε συνάψει με διάφορες αφρικανικές χώρες και τη ζημιά που προκαλούν, θα κατανοήσουμε πολλές από τις αιτίες της μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών», προσέθεσε.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, εξέφρασε υποστήριξη στην πρόταση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, για ένα νέο παγκόσμιο New Deal όσον αφορά στις εμπορικές πρακτικές -το οποίο θα χαρακτηρίζεται από αναπτυξιακές πολιτικές, αναδιανομή του πλούτου, πάταξη της φοροδιαφυγής και προστασία της εργασίας. Υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες συμβατές με τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των διεθνών εμπορικών σχέσεων. «Μπροστά στις προκλήσεις τις υπερπαγκοσμιοποίησης που προκαλούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, μπροστά στην πρόκληση του προστατευτισμού που αρθρώνεται από νεοσυντηρητικές δυνάμεις, έχουμε το καθήκον να διαμορφώσουμε μια νέα προοδευτική απάντηση στο ερώτημα της διεθνούς εμπορικής πολιτικής, απάντηση σε συνθήκες πολιτικής διακυβέρνησης», είπε ο Δημ. Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Florent Marcellesi, επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, έθεσε την οικολογική διάσταση ως μέρος μιας τέτοιας απάντησης, επισημαίνοντας ότι δυστυχώς κατέχει δευτερεύουσα θέση και στην έκθεση του ΟΗΕ.

Η ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Eleonora Forenza, έθιξε τη διάσταση του φύλου στις εμπορικές πολιτικές, τονίζοντας πως «ό,τι προασπίζεται τα συμφέροντα των επενδυτών είναι δεσμευτικό, σε αντίθεση με ό,τι εξασφαλίζει τα δικαιώματα των γυναικών στο εμπορικό κόσμο».

Η ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Maria Arena, επισήμανε από την δική της πλευρά ότι «δεν είμαστε ενάντια στο διεθνές εμπόριο, αλλά είμαστε υπέρ της διεκδίκησης ενός αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής για τους πολίτες».

Τη συζήτηση συντόνισε ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, Georgi Pirinski.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των συμπερασμάτων της έκθεσης, για να καλυφθούν οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030 όπως τίθενται από πλευράς των λεγόμενων ανεπτυγμένων οικονομιών, χρειάζονται κάθε χρόνο 1-3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις -ανάλογα με τις εκτιμήσεις. Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη συμπεραίνει ότι ο στόχος αυτός θα μπορούσε να καλυφθεί αν φορολογούταν κατά 5% μόνο το 10% του πληθυσμού που συγκεντρώνει τον πλούτο παγκοσμίως.


 


 

* Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια πλατφόρμα διαλόγου, που βασίζεται στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στον ανοικτό διάλογο. Στόχος της είναι να επεξεργαστεί τις διαφορές και να χτίσει γέφυρες μεταξύ των προοδευτικών συμμάχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλη την Ευρώπη. Δημιουργήθηκε από προοδευτικούς ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών ομάδων και είναι ανοικτή στον καθένα που μετέχει της κοινότητας του ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζοντας την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και βιωσιμότητα. Στην Προοδευτική Συμμαχία συμμετέχουν ευρωβουλευτές από την Αριστερά (GUE/NGL), τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D), και τους Πράσινους (Greens/EFA)].


 

Δείτε εδώ την έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη


 


 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)