to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Προοδευτική συμμαχία με στόχους και όραμα

Η συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας αποτελεί στρατηγική πολιτική επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώνονται σε Ελλάδα και Ευρώπη, και των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας


Η συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας αποτελεί στρατηγική πολιτική επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώνονται σε Ελλάδα και Ευρώπη, και των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας.

Δύο από πλέον κρίσιμα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η σύζευξη νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών ιδεών, όπως αυτές αποτυπώνονται στην πολιτική σύμπλευση δεξιάς και ακροδεξιάς σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, αλλά και η μετατόπιση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προς τα δεξιότερα και τα κανάλια επικοινωνίας που διαμορφώνουν πολλά συντηρητικά κόμματα με ακροδεξιά κόμματα. Ο κίνδυνος στις ευρωεκλογές του Μαΐου είναι να έχουμε οπισθοδρόμηση στην Ευρώπη, άνοδο των πολιτικών απογόνων και εκφραστών του φασισμού, από την Ιταλία μέχρι τη Σουηδία, κι από τη Γαλλία μέχρι τη Τσεχία. Και αυτό τον κίνδυνο πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε, προτάσσοντας τη δική μας, εναλλακτική πρόταση, που δίνει τέλος στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στις ανισότητες που έχει προκαλέσει.  

Η μεγάλη συνάντηση στο Γαλάτσι έδωσε το σήμα για την ευρεία κινητοποίηση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτής της πρωτοβουλίας, αναπτύσσεται μια δυναμική εντός της ελληνικής κοινωνίας, με πολλές συλλογικότητες να συμβάλλουν προς τη κατεύθυνση της διαμόρφωσης αριστερών και προοδευτικών μετώπων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Κοινό σημείο αναφοράς αυτής της σύγκλισης είναι η μάχη απέναντι στο υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς, αλλά και η κοινή στόχευση σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς: την ενδυνάμωση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την ανάδειξη ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, και τη θωράκιση των θεσμών της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.

Η ενδυνάμωση της απασχόλησης και της εργασιακής ασφάλειας αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για εμάς, μετά τα ιδιαίτερα επώδυνα χρόνια της κρίσης και των καταστροφικών πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που απορρύθμισαν πλήρως την αγορά εργασίας. Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση μέχρι σήμερα, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να προχωρήσουμε σε διαρκείς βελτιωτικές τομές για την αντιμετώπιση της εργασιακής επισφάλειας, να μειώσουμε την ανεργία στο 18,5%, από το 27% περίπου, διαψεύδοντας διαρκώς την καταστροφολογία και τη μιζέρια της αντιπολίτευσης και των fake news.

Κοντά σε αυτό, ενισχύουμε σταθερά τα κοινωνικά δικαιώματα, προωθούμε και υιοθετούμε προοδευτικά νομοσχέδια, και αναπτύσσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση, που δίνει απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής για κοινωνική συνοχή, δημοκρατική λογοδοσία και διαφάνεια, και αντιμετώπιση των παθογενειών του παρελθόντος.

Ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων που έχουμε μπροστά μας, βασική μας στόχευση είναι η στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και η συνέχιση του έργου που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Πάνω σε αυτή τη βάση θα συνεχίσουμε, γιατί το οφείλουμε στους πολίτες, το οφείλουμε στην πατρίδα μας.       

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)