to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Προοδευτική διακυβέρνηση και πολιτικές συγκλίσεις

Η συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να υπάρξει με τη δέσμευση ενός προγράμματος που θετικά θα υπηρετεί την πρόοδο.


Η κυβέρνηση της ΝΔ άσκησε και συνεχίζει να ασκεί μια βαθύτατα νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική. Παράλληλα, αυτή η πολιτική της κινήθηκε στην τροχιά ενός αυταρχικού συστήματος διακυβέρνησης.

Διεύρυνε τις κοινωνικές ανισότητες και έκανε μεταφορά πόρων στο κεφάλαιο, σε βάρος της εργασίας. Η κυβέρνηση καταρράκωσε το Κράτος Δικαίου και προσέβαλε τη Δημοκρατία. Διάλεξε τη δική της «δικαιοσύνη» βάζοντας βάρη στις πλάτες μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης, στους οποίους αναφέρεται η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνία και κανένα αντίκρισμα σ’ αυτήν. Τα οποία αποτελέσματα αυτής της ανάπτυξης τα καρπώνονται οι λίγοι, οι πολύ λίγοι.

Δεν προστάτευσε τους πολίτες από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια και άφησε ασύδοτη την αισχροκέρδεια και τα χωρίς έλεγχο οικονομικά κέντρα που αξιοποίησαν την κρίση για να πλουτίσουν σε βάρος των πολιτών.

Η δημοκρατική διεκδίκηση, είναι, ακριβώς, η ήττα αυτής της πολιτικής για να κλείσουν οι πληγές του Κράτους Δικαίου και να υπάρξει δικαιοσύνη στην κοινωνία. Η χώρα χρειάζεται την πολιτική που θα δώσει απάντηση και λύσεις στα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Η συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να υπάρξει με τη δέσμευση ενός προγράμματος που θετικά θα υπηρετεί την πρόοδο. Οι πολιτικές δυνάμεις που αναφέρονται και προσδιορίζονται ως «Κέντρο», «Κεντροαριστερά» ή ως «Σοσιαλδημοκρατικές», δικαιώνοντας τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό τους, οφείλουν να αναζητήσουν συγκλίσεις με την Αριστερά. Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορεί να είναι παρατηρητές της πολιτικής σύγκρουσης της προοδευτικής με τη φιλελεύθερη, συντηρητική και αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και να τηρούν ίσες αποστάσεις στο πεδίο αυτής της αντιπαράθεσης.

Η προγραμματική σύγκλιση και η δημιουργία προοδευτικής συνεργατικής κυβέρνησης δεν αμφισβητεί τα δομικά στοιχεία που προσδιορίζουν την πολιτική ταυτότητα των κομμάτων που θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν αλλοιώνει τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό τους. Το κρίσιμο πολιτικό μέγεθος είναι η απόκρουση της φθοροποιού για την κοινωνία και τη χώρα πολιτικής της ΝΔ. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό πρέπει υπεύθυνα να αναζητηθεί από τις προοδευτικές δυνάμεις και αυτό πρέπει να προκύψει.

Άλλωστε, τα παραδείγματα των συνεργατικών προοδευτικών κυβερνήσεων είναι πολλά και υπαρκτά στην Ευρώπη.

*Η Μαρία Κουβέλη είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (τομέας Δικαιοσύνης), δικηγόρος

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)